ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ψυχική υγεία δεν είναι ταμπού!

Monday, October 14, 2019
Όπως κάποιος επισκέπτεται τον καρδιολόγο, τον πνευμονολόγο, τον ενδοκρινολόγο, έτσι πρέπει να επισκεφτεί και τον ειδικό ψυχικής υγείας, όταν αισθανθεί πως το έχει ανάγκη. Δεν είναι ταμπού καμία πάθηση, δεν πρέπει να είναι. Μην ακούς τους εξυπνάκηδες που πετάνε σοφίες τύπου ''δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω'', ''δεν είναι σοβαρό το θέμα που έχεις'', ''το κάνεις επίτηδες για την προσοχή''. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα αδιέξοδά του, τα προβλήματά του και τις στεναχώριες του που για εκείνον είναι σημαντικές, ακόμα και αν υπάρχουν και άλλα τόσα προβλήματα στον κόσμο, οποιουδήποτε είδους. Αυτό που σήμερα ειρωνεύεσαι σε κάποιον, αύριο μπορεί να συμβεί και σε εσένα.

Και όμως, η κοινωνία του σήμερα ακόμα χαρακτηρίζει ‘’τρελογιατρό’’ τον ειδικό ψυχικής υγείας, ακόμα περιθωριοποιεί τον άνθρωπο που πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή, ακόμα παραμένει βυθισμένη στην άγνοια και την προκατάληψη.

Η ψυχική υγεία επιβαρύνθηκε διαχρονικά με ένα σωρό προκαταλήψεις, οι οποίες έφερναν τους ανθρώπους με ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας σε ακόμα δυσκολότερη θέση.  Η αντίληψη πως οι ψυχικά πάντοτε είναι τρελοί, βίαιοι, επικίνδυνοι δημιούργησε μία έντονη φοβία διαχρονικά στους ανθρώπους με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από το ενεργό κοινωνικό σύνολο.


Η ίδια η τέχνη και ο κινηματογράφος, δε βοήθησαν στην άμβλυνση αυτού του στερεοτύπου, καθώς στηρίχθηκαν επάνω σε αυτό για να δημιουργήσουν έργα τρόμου που δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη προκατάληψη στους τηλεθεατές: το έργο ‘’Ό σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι’’, ταύτισε την πάθηση της σχιζοφρένειας με το έγκλημα και δημιούργησε αρνητική στάση στους ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν αποδείξει πως μεγαλύτερο ποσοστό βιαιότητας συναντάται σε άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με κάποια ψυχική πάθηση, όπως και το γεγονός πως οι ψυχικά πάσχοντες με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, μπορούν να ενταχθούν ομαλά και εναρμονισμένα στο κοινωνικό σύνολο.

Αν αφήναμε και δίναμε χώρο στην ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες, αν αντιλαμβανόμασταν πως κανένας γιατρός δεν είναι κακός και δε χρειάζεται να αισθανόμαστε ενοχή αν επισκεφτούμε έναν ειδικό, όχι μόνο θα απελευθερώναμε τον εαυτό μας αλλά θα χτίζαμε και μία κοινωνία ανοχής που θα επιτρέπει σε κάθε άνθρωπο να δέχεται ευκολότερα τη θεραπεία και την ίαση. Η ψυχική υγεία δεν είναι ταμπού, δεν πρέπει να είναι ταμπού

Ενημέρωση και άμβλυνση στερεοτύπων όχι μόνο μία ημέρα, αλλά κάθε μέρα!!!

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ