ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η σπουδαιότερη και οικονομικότερη επένδυση ...

Sunday, June 2, 2019
Φανταστείτε να είχατε καθημερινά στη διάθεσή σας 1440 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσατε να το ξοδέψετε όπως επιθυμείτε, με μόνη δέσμευση ότι δε θα είχατε τη δυνατότητα να μεταφέρετε ό,τι περίσσεψε για την επόμενη ημέρα. 

Την επόμενη ημέρα, θα λαμβάνατε και πάλι το ίδιο ποσό. 1440 ευρώ είναι πολλά χρήματα για μία ημέρα, σωστά; Πώς θα τα ξοδεύατε; Μία πρόχειρη εκτίμηση περιλαμβάνει ατελείωτα ψώνια, βραδινές εξόδους, σύντομα ταξίδια.


Φαντάζει ουτοπικό. Κι όμως: έχετε τον αριθμό αυτό στη ζωή σας για να τον αξιοποιήσετε όπως επιθυμείτε. 1440 (πολύτιμα) λεπτά ήτοι 24 ώρες. Αυτόν τον χρόνο διαθέτουμε όλοι κάθε μέρα. Άλλοι τον αξιοποιούν, άλλοι τον σπαταλούν, άλλοι τον χάνουν. 

Το παραπάνω αποτελεί μία σύντομη όσο και ελεύθερη περιγραφή των πολυάριθμων εν είδει αποφθέγματος διδακτικών ιστοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αξίζει, όμως, τον προβληματισμό μας. Τι μας συμβαίνει άραγε και πλέον η έννοια του χρόνου έχει ταυτιστεί με τη φράση «δεν προλαβαίνω»;

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες η νοημοσύνη σχετικά με την αντίληψη του χρόνου αποτελεί μία δεξιότητα. Δεξιότητα επίκτητη, που μπορεί να διδαχθεί και να καλλιεργηθεί. Είμαστε σε θέση, συνεπώς, να απολαύσουμε όσο και να αξιοποιήσουμε τα άφθονα 1440 λεπτά που μας χαρίζονται κάθε μέρα, αρκεί:

Να θέσουμε προτεραιότητες. Να ιεραρχούμε, δηλαδή, καθημερινά τις εργασίες και υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Σε αυτήν μας την προσπάθεια είναι αναγκαίο να είμαστε επιλεκτικοί, να αξιολογούμε όσο και να θέτουμε όρια στους στόχους μας. Κοινώς, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειάζεται να γίνουν όλα σε μία ημέρα και να αναλαμβάνουμε όσα πραγματικά μπορούμε να κάνουμε.

Να οργανωθούμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και των ευθυνών που έχουμε αναλάβει, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβούμε. Φυσικά, όσο ρεαλιστικό και αν είναι το πρόγραμμά μας, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι οπωσδήποτε θα υπάρξουν φορές που θα ξεφύγουμε ή απλά, θα δυσκολευτούμε να ανταποκριθούμε. 

Να κάνουμε ένα πράγμα τη φορά. Ανοίγοντας πολλά μέτωπα, το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να αγχωθούμε, να λειτουργήσουμε πρόχειρα και σε πολλές περιπτώσεις να οδηγηθούμε στην απόγνωση και στην παραίτηση. 

Να αποβάλουμε την ακαταστασία. Διατηρώντας στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας τάξη και οργάνωση, είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας πιο αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις μας. Διαφορετικά, θα χάσουμε χρόνο συμμαζεύοντας ή ψάχνοντας.

Να αποφύγουμε βασικά εμπόδια. Η άσκοπη περιήγηση στο διαδίκτυο, ειδικά η ενασχόληση με τα social media, και οι ατελείωτες συζητήσεις στο τηλέφωνο αποτελούν δύο βασικά εμπόδια που μας αποσπούν από τις εργασίες μας και μας αποσυντονίζουν. Γενικότερα, καλό είναι να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε αποφεύγοντας την όποια διακοπή. 

Το σπουδαιότερο: Διαχωρίζουμε την προσωπική ζωή από τις εκάστοτε υποχρεώσεις και αφιερώνουμε πραγματικό χρόνο σε πράγματα που αγαπάμε. Είναι πραγματικά μεγάλο λάθος να σκεφτόμαστε ότι η ενασχόληση με τον εαυτό μας γίνεται εις βάρος άλλων εργασιών. Το αντίθετο ισχύει. 

Σε καμία περίπτωση δεν πάσχουμε από έλλειψη ποσότητας χρόνου, όσο από έλλειψη ποιότητας. Αν σκεφτούμε πραγματικά πώς θέλουμε να διαθέσουμε την καθημερινή αυτή κατάθεση των 1440 λεπτών, θα διαπιστώσουμε πως όταν δίνουμε ποιότητα στις επιθυμίες και τις ενέργειές μας, ο χρόνος μπορεί να γίνει τελικά για μας πιο γενναιόδωρος. 

Ελένη Σωκράτους

simplylife.gr