ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο πόνος φέρνει στην επιφάνεια και την δική μας ανθρωπιά ...

Thursday, May 9, 2019
Είναι μία απορία την οποία έχουμε όλοι οι άνθρωποι διατυπώσει κατά καιρούς: γιατί υπάρχει ο πόνος; 

Αυτή η αίσθηση του πόνου, της δυστυχίας, του καθημερινού φόβου πουβιώνουν τόσοι άνθρωποι, πανικοβάλλει και εμάς τους ίδιους και μας γεμίζει με αισθήματα οργής και απόγνωσης.

Γιατί υπάρχει άραγε ο πόνος; Μπορεί να ωφελήσει σε κάτι;

Δεν μπορούμε να δώσουμε μία σαφή απάντηση στο γιατί υπάρχει ο πόνος, θα ήτανκαλύτερο να μην αναλύσουμε το θέμα από θρησκευτική άποψη. 


Ο πόνος υπάρχει από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, η κοινωνική αδικία, η φτώχια, ο φόβος επίσης. Πολλές από τις αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση αυτών των νοσηρών κοινωνικών φαινομένων είναι η άνιση κατανομή του πλούτου, ο εγωισμός του ανθρώπου ο οποίος δε θέλει να έχουν οι άλλοι περισσότερα από εκείνον, η υλιστική μανία που κυριεύει τον άνθρωπο και δεν τον αφήνει να συγκρατήσει μέσα του τα συναισθήματα του ανθρωπισμού. 

Άρα ο πόνος μπορούμε να πούμε πως γεννάται από και τις ενέργειές μας; εμείς ευθυνόμαστε για τον άσχημο κόσμο που δημιουργούμε.

Όμως, ο πόνος μπορεί να δημιουργήσει και κάτι καλό;

Ο πόνος μπορεί να κάνει εμάς τους ίδιους πιο ανθρώπινους, να εκμαιεύσει από μέσα μας τα συναισθήματα της συμπόνιας και να τα επιτρέψει να αναδυθούν στην επιφάνεια. 

Καιαυτό το διαπιστώνουμε και καθημερινά, όταν μία συμφορά μεγάλη βρει έναν άνθρωπο,όλοι μας μαλακώνουμε, γινόμαστε πιο γλυκείς, εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον για την παροχή βοήθειας και στήριξης.

Ο πόνος του συνανθρώπου μας, μας λυγίζει, θέλουμε να του συμπαρασταθούμε και να τονβοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. 

Και αυτό, ευεργετεί και εμάς τους ίδιους, αφούκαταπολεμά την ιδιοτέλεια και τον εγωισμό και επιτρέπει στα ανθρώπινα και ανιδιοτελήαισθήματα προσφοράς να αναδυθούν στην επιφάνεια.

Βλέποντας τον πόνο των άλλων, γινόμαστε πιο ανθρώπινοι, αποκτούμε περισσότερο έλεοςκαι αγάπη. Και αυτός ίσως να είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχει και ο πόνοςμέσα στη ζωή αυτή. Διότι μόνο έμπρακτα μπορεί να αλλάξει κάποιος..

Μαρία Σκαμπαρδώνη