ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η προσφορά δεν περιορίζεται μόνο στα υλικά αγαθά...

Tuesday, May 7, 2019
Κρίνουμε σχεδόν πάντοτε την αξία της προσφοράς ενός ανθρώπου μόνο με βάση αυτά που μας παρέχει στο υλικό κομμάτι.  Υπολογίζουμε  μόνο τα χρήματα, τα σπίτια, τα δώρα ή οτιδήποτε είναι υλικό. Λαμβάνοντας υπόψη την υλιστική εμμονή που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας, δεν είναι τόσο εύκολο να αντιληφθεί κάποιος γιατί λαμβάνεται σοβαρά μόνο οτιδήποτε έχει υλική υπόσταση.


Όμως, η προσφορά περιορίζεται σε αυτά; Ο άνθρωπος είναι μία πολυδιάστατη οντότητα, έχει ανάγκες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, οι οποίες δεν καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο με την παροχή υλικών πραγμάτων.

Η προσφορά είναι οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα χαράς σε έναν άνθρωπο, κάθε ενέργεια η οποία μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο να αισθανθεί καλύτερα για οτιδήποτε του συμβαίνει. Οτιδήποτε μπορεί να μας βοηθήσει σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι προσφορά και είναι άξια εκτίμησης και προσοχής.

Αξίζει να θυμηθούμε πόσες φορές έχουμε αισθανθεί ματαιωμένοι, πικραμένοι, μόνοι, πόσο πιο όμορφα μας  έκανε να αισθανθούμε μία όμορφη κουβέντα, μία αγκαλιά, ένα μήνυμα στο κινητό που απλά θα σου γράφει ‘’είμαι εδώ για εσένα;’’.  Αυτή η προσφορά της συναισθηματικής βεβαιότητας, της ενθάρρυνσης, της ενδυνάμωσης ενός πεσμένου ηθικού, πόσο σημαντική είναι για έναν άνθρωπο, για τον καθένα από εμάς; Η εκδήλωση έμπρακτης αγάπης προς έναν άνθρωπο, είτε αφορά την υλική είτε τη συναισθηματική βοήθεια, παραμένει προσφορά σημαντική και αξιέπαινη.

Η προσφορά πάντοτε βοηθάει τον άνθρωπο που τη δέχεται να αισθανθεί καλύτερα. Δεν έχει σημασία πόσα πολλά προσφέρουμε, ο καθένας δίνει όσο μπορεί και όσο δύναται. Σημασία έχει να το δίνεις με όλη σου την καρδιά και την αγάπη, αποσκοπώντας στη βοήθεια και όχι στην ευγνωμοσύνη του άλλου. 

Αυτός που δίνει από το υστέρημά του επιτελεί σπουδαία πράξη σχετικά  με εκείνον που δίνει από το περίσσευμά του και ενδεχομένως να μη χρειάζεται κιόλας αυτό που δίνει. Αλλά και πάλι, όποιος προσφέρει το οτιδήποτε και βοηθάει έναν άλλο άνθρωπο, συντελεί στην ευδοκίμηση όχι μόνο του ενός ανθρώπου στον οποίο απευθύνεται η προσφορά, αλλά και τον κόσμο μας. Διότι μικρές καλές πράξεις συντελούν στην αλλαγή του κόσμου.

Μαρία Σκαμπαρδώνη ...