ΠΡΟΣΦΑΤΑ

''ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ'' ..... Η τέχνη ως μέσο διαμαρτυρίας κι αφορμή για κοινωνική δράση ...

Tuesday, February 19, 2019
Και δεύτερη παράταση για τις «Γυναίκες από Χώμα»

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση του έργου «Γυναίκες από χώμα», σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, συνεχίζει την πορεία της στον Πολυχώρο Vault έως την Τετάρτη 17 Απριλίου, κάθε Τετάρτη στις 19:00.

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 στην Ελλάδα.


Οι μαρτυρίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή -άλλοτε σοβαρά, άλλοτε ειρωνικά κι άλλοτε με θυμό κι οργή- όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν.

...«Η πρώτη μας παράσταση θέλουμε να είναι ένας τρόπος αντίστασης, διαμαρτυρίας, αλλά και διατήρησης της μνήμης, για αυτό και δημιουργήσαμε την Ομάδα «Ανδρομέδα».

Την άνοιξη του 2012, με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολα καταπατούνται και εξευτελίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κι αυτό είναι κάτι που αφορά όλους μας. 

Ερευνήσαμε, ενημερωθήκαμε, αναζητήσαμε ουσιαστικές απαντήσεις, καθώς η ομάδας μας θέλει να καταπιάνεται και να θίγει θέματα ανισότητας, ρατσισμού, κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης», αναφέρουν και προσθέτουν πως «Οι Γυναίκες από Χώμα» είναι μια παράσταση που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ζωής»...  

*Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

*Υποστηρίζεται, επίσης, από το Break the Chain, μία πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητήγια την καταπολέμηση του Human Trafficking, κ. Ηρακλή Μοσκώφ, σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα elculture.gr. 

Πρόκειται για μια συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση,στοχεύει στην ενημέρωση,ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο που εναντιώνεται στην εμπορία ανθρώπων και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΥΠΟΘΕΣΗ:

  ... “Τον Απρίλιο του 2012, είχε υπογραφεί η υγειονομική διάταξη 39 Α, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου. 

Ήδη από τότε, έγκριτοι νομικοί διατράνωναν την έωλη και διάτρητη διαδικασία. Ωστόσο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πλέον μετατοπιζόταν από το πεδίο της πρόνοιας και της περίθαλψης στο πεδίο της καταστολής και της πειθάρχησης, χτίστηκε το υπόβαθρο, για τη διοχέτευση του ηθικού πανικού. 

Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι που είχαν απολέσει την ικανότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους, αυτοί που είχαν αποβληθεί από τον κοινωνικό ιστό, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διώξεων. 

Μέσα σε λίγες μέρες, εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες γυναίκες προσάγονται, ελέγχονται, χωρίς τη θέληση τους, ως πιθανοί φορείς του HIV και όσες είναι θετικές προφυλακίζονται και δίνονται τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα. 

Εκτός από τη πρώτη κοπέλα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής ως θύμα trafficking, καμία άλλη δε συνελήφθηκε σε διαδικασία που να σχετίζεται με το σεξ.Παρόλα αυτά κατηγορήθηκαν ως «εκδιδόμενες» και παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Μια κατηγορία που ακόμη κι αν ίσχυε –αποδείχθηκε περίτρανα στο δικαστήριο ότι δεν ίσχυε– έριχνε το βάρος της μη χρήσης προφυλακτικού σ' αυτές, για να βγάλει λάδι τους «οικογενειάρχες» πελάτες που, όπως είναι γνωστό, είναι εκείνοι που απαιτούν τη μη χρήση προφυλακτικού από τις κοπέλες που καταναγκαστικά ή εξαναγκαστικά ασκούν πορνεία”... Μαρία Λούκα


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύνθεση κειμένων - Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσι
Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης   
Hair Design: Ντάνιελ Αθανασίου
Φωτογραφίες παράστασης : Χρήστος Κοτσιρέας
Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου,
Αναστασία Τσούτση
Φωνές: Μαρία Καβουκίδου – Θεοδώρα Σιάρκου
Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

*Ευχαριστούμε θερμά το «VICE» και το «Φύλο συκής», που μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε αποσπάσματα από τα ρεπορτάζ τους για τη δημιουργία του κειμένου.

*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. 
*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

INFO

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Έως την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019
κάθε Τετάρτη στις 19:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση – Φοιτητικό: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)
Email: [email protected]  
FB Page : http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1


Λίγα λόγια για την θεατρική ομάδα 

Η θεατρική ομάδα «Ανδρομέδα» δημιουργήθηκε από τέσσερις γυναίκες.

Tα τελευταία τέσσερα χρόνια μοιράστηκαν –και μοιράζονται- τη ζωή τους σε καθημερινή βάση, οπότε οι σχέσεις τους, μοιραία, δοκιμάστηκαν –και δοκιμάζονται- μέσα από τις δυσκολίες που φέρνει η καθημερινή συνάφεια και τριβή. Πέρα του συναισθηματικού τους δεσίματος, ο ποιοτικός χρόνος που αφιέρωσε η μία στην άλλη, δυνάμωσε την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. 

Μέσα στα χρόνια, λοιπόν, ηθελημένα κι αθέλητα, φτιάχτηκε μια κοινή πορεία, συσσωρεύτηκαν κοινές ανησυχίες, δημιουργήθηκε μια κοινή αισθητική.

Κάθε μέρα συμβαίνουν χίλια πράγματα στον κόσμο. Από τη μια η πληροφόρηση είναι άμεση, έντονη, κυριαρχική, θα έλεγε κανείς. Απ’ την άλλη οι ρυθμοί της ζωής είναι τόσο γρήγοροι, και οι βιοποριστικές ανάγκες τόσο επιτακτικές, που δεν προλαβαίνει κάποιος να αντιδράσει στο ερέθισμα όποιας πληροφορίας.

Εμείς, λοιπόν, η «Ανδρομέδα», αποφασίσαμε μέσω της τέχνης, μέσω αυτού που σπουδάσαμε και μας ένωσε, να προσέχουμε και να εμμένουμε στο ερέθισμα μιας πληροφορίας. Ζητούμενό μας να καταπιανόμαστε με κοινωνικοπολιτικά θέματα της εποχής μας. Ιστορίες, γεγονότα, μαρτυρίες. Μας απασχολεί η όλο και εντονότερη παρουσία του φασισμού, η εξάπλωση του ρατσισμού, η φυλετική ανισότητα, ο σεξισμός, η οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης της διαφορετικότητας, η ελεύθερη έκφραση της ατομικότητας, δηλαδή το προφανές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σύνολό τους. 

Αποφασίσαμε, λοιπόν, μέσω έρευνάς, ζωντανής επικοινωνίας, και συλλογικής εργασίας,  η τέχνη μας να αποτελεί μέσο διαμαρτυρίας κι αφορμή για κοινωνική δράση.

Έχει έρθει ο καιρός, ίσως και να έχει παρέλθει, που θα πρέπει να γίνουμε όλοι πιο αυστηροί απέναντι σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την παρενόχληση, τη βία ή την ανισότητα, μέχρι κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα ισότιμο περιβάλλον χωρίς να  γίνονται διακρίσεις με βάση την ταυτότητα των ανθρώπων.

Μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι που θα δουν τις δράσεις μας, ερχόμενοι σε επαφή μαζί μας, να προβληματιστούν και να κινητοποιηθούν.

Οι περισσότεροι, στον «ελεύθερο πολιτισμένο κόσμο μας», πιστεύουν ότι η τάξη των πραγμάτων είναι φυσική, αναγκαία, και δεν πρέπει να υποστεί καμία αλλαγή. Θεωρούν ότι τα πράγματα καλώς ήταν έτσι, έτσι πρέπει να είναι, και έτσι να παραμείνουν. Αυτό μπορεί να είναι είτε πεποίθηση, είτε άγνοια. Συχνά είναι και τα δύο.

"..η θέση μας είναι τόσο εκτεθειμένη, τόσο τραγική, πάνω στ’ ακρωτήρι τούτο των κόσμων, το αφιλόξενο κι’ ανώνυμο, ώστε μονάχα η πιο στενή, η πιο παράφορη, η πιο απελπισμένη αλληλεγγύη να είναι ο κάπως νοητός νόμος μας. Και τότε, πες μου, τι αξία έχουν οι θεωρητικές διχογνωμίες, οι αμφιβολίες, η προσωπική μας κρίση; " Δίχως Θεό (απόσπασμα) - Α. ΤΕΡΖΑΚΗΣ

Θεατρική Ομάδα Ανδρομέδα

Φανή Γρύλλη
Ντίνα Κούκου
Σοφία Ρούβα
Αναστασία Τσούτση

Προλογικό σημείωμα της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων,

Φωτεινής Κούβελα

Χαιρετίζω με μεγάλη μου χαρά την πρωτοβουλία της παρούσας έκδοσης, με την ευχή να εισακουστούν οι φωνές όλων των ηρωίδων, που μάχονται καθημερινάγια τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους με όρους ισότητας και αξιοπρέπειας.

Ταυτόχρονα, ευελπιστώ να αποτελέσει εφαλτήριο σκέψης και επαναπροσδιορισμού των αξιών μας, ενεργοποιώντας τη δράση όλων μας στο δύσβατο και επίπονο δρόμο για την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη.

Η σκληρή δουλειά της θεατρικής ομάδας «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» και η διεισδυτική σκηνοθετική ματιά του Κοραή Δαμάτη, αναβιώνουν θεατρικά την υπόθεση των οροθετικών γυναικών, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο το 2012, εγείροντας σοβαρούς προβληματισμούς για την ποιότητα της δημοκρατίας μας, όταν από αυτή απουσιάζουν οι αρχές και οι αξίες της ισότητας των φύλων.

Στο φόντο, μαρτυρίες γυναικών που ζουν στο περιθώριο, που έχουν υποστεί την έμφυλη βία στις περισσότερες μορφές της, που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις λόγω φύλου, που έχουν μπλεχτεί στα γρανάζια της πορνείας, που βρίσκονται υπό την επήρεια τοξικών εξαρτήσεων, που διακατέχονται από το φόβο και κυριεύονται από τη σιωπή, αναβιώνουν γλαφυρά όλα τα αναχρονιστικά στερεότυπα και τις καθημερινές σεξιστικές συμπεριφορές που βιώνουν, προάγοντας, αριστοτεχνικά, την υπέρμετρη αξία της ισότητας για όλους και όλες μας ανεξαιρέτως.

Με περισσή δεξιοτεχνία, οι «Γυναίκες από χώμα», διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα για ισότητα σε όλους τους τομείς του βίου μας, ώστε να αποτελούν σπουδαίους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του έργου της ΓΓΙΦ, μέσα από το οποίο αποστέλλεται διαρκώς το ηχηρό μήνυμα υπέρ της ισότητας ως ύψιστη πανανθρώπινη αξία και αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα όλων μας.

Καλοτάξιδο,

Φωτεινή Κούβελα
Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων