ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η μόδα είμαστε εμείς και πηγάζει από μέσα μας ...

Friday, February 1, 2019
Πόσες φορές ήθελες να φορέσεις κάτι που σου άρεσε και ταίριαζε με την προσωπικότητα σου αλλά δίσταζες επειδή ήταν old fashion; 

Πόσες φορές  «αναγκάστηκες» ν’ ακολουθήσεις τη ροή των τελευταίων τάσεων, απλά και μόνο για να είσαι μέσα στα πράγματα; Άπειρες, αλλά δε φταις εσύ, τα  στερεότυπα και τα ιδανικά που μας πλασάρουν καθημερινά φταίνε. 

Τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από περιοδικά, τηλεόραση και διαδίκτυο ασκούν άσχημη  επιρροή στις γυναίκες που, στην προσπάθεια του ν’ αγγίξουν την τελειότητα, καταφέρνουν να γίνονται ψεύτικες. Ψεύτικες για να νιώσουν ότι ανήκουν στο σύνολο και πως  γίνονται αποδεκτές από το σήμερα.


Από μικρά κορίτσια ξεκινάει ο πόλεμος της ιδανικής γυναίκας μέσω ενός, όχι και τόσο αθώου, παιχνιδιού- τη Barbie. 

Ένα παιχνίδι πρότυπο ομορφιάς κι ανορεξίας ταυτόχρονα. Μια ξανθιά καλλονή με αναλογίες μοντέλου, γαλάζια μάτια, μακιγιαρισμένο πρόσωπο και κομψά ρούχα. Μια κούκλα που αντιπροσωπεύει  την  τέλεια, αψεγάδιαστη και  «πλαστική» γυναικά.

Τα κορίτσια, μεγαλώνοντας με το πρότυπο αυτό, δεν μπορούν από το να σχηματίσουν μια λάθος εικόνα για την ομορφιά και τη μόδα. 

Πρότυπο που τα σπρώχνει να μεγαλώσουν απότομα κι άγαρμπα προκειμένου να τη μιμηθούν. Η πραγματική ομορφιά, όμως, δε βρίσκεται στο χρώμα των ματιών ή των μαλλιών, αλλά στο χρώμα της ψυχής.

Πολλές φορές, αναρωτιέμαι, τι είναι τελικά  μόδα και ποιος είναι αυτός που την ορίζει. Γιατί να πρέπει να φοράμε ή να χρησιμοποιούμε κάτι που δε μας αρέσει επειδή έγινε τάση; 

Γιατί όλες οι γυναίκες πρέπει να είμαστε ίδιες; Ίσως ν’ ακολουθούν όλες αυτά τα πρότυπα, αλλά γιατί κι εμείς να πρέπει να γίνουμε μέρος του συνόλου;

Η σύγχρονη μόδα αντιπροσωπεύει τα σώματα μοντέλων κι αφήνει στο περιθώριο τις γυναίκες με περιττά κιλά. Αναγορεύει το λεπτό σώμα ως ιδανικό, το σώμα χωρίς καμία ατέλεια και φυσικά χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας.

Συνδέει τη γυναίκα με τα άβολα, ψηλοτάκουνα παπούτσια, όπως επίσης με στενά ρούχα που είναι δύσκολο ακόμα και να πάρεις ανάσα. 

Δεν είναι γυναίκα αν δεν έχει άψογο μακιγιάζ και μαλλί στην πένα κάθε μέρα και  καθ’ όλη τη διάρκεια της. Παντού παίζει το ίδιο σενάριο «είμαστε γυναίκες και πρέπει ν’ αρέσουμε».

Σε βασανίζει η σκέψη μήπως δεν αρέσεις; Γιατί σε απασχολεί τόσο; Σημασία έχει ν’ αρέσεις σε σένα. Οπλίσου με αυτοπεποίθηση και δημιούργησε τη δική σου μόδα, τη μόδα που θα σε βγάλει από το «τριπάκι» των προτύπων και θα σε αναδείξει ξεχωριστή μέσα στο σύνολο της μάζας. 

Μόδα είμαστε εμείς κι ό,τι μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Ας γκρεμίσουμε πλέον τα τείχη των στερεοτύπων. 

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Είναι χαζό και αδιανόητο να είμαστε όλοι ίδιοι. Εξάλλου, σ’ έναν κόσμο όμοιων, το διαφορετικό έχει την τάση να ξεχωρίζει.

Η μόδα πηγάζει από μέσα μας, φιλτράρεται πρώτα από το μυαλό μας κι έπειτα αντικατοπτρίζεται στην εξωτερική μας εμφάνιση. 

Έφτασε η στιγμή ν’ αποδεχτούμε και ν’ αγαπήσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. 

Να είσαι ο εαυτός σου και να θυμάσαι πως η εσωτερική ομορφιά μετράει περισσότερο.

Ιωάννα Πορταράκη

ilov.gr