ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μου αρέσει με τα κείμενά μου όχι μόνο ...

Sunday, January 6, 2019
Μου αρέσει με τα κείμενά μου όχι μόνο να επιθυμώ να ακούω όμορφα σχόλια, αλλά και να εγείρω αντιδράσεις και επιθυμία για προβληματισμό και γόνιμη διαφωνία.

Το μείζον θέμα της απώλειας με απασχολούσε πάντοτε ως νέο άνθρωπο. Έχω προσπαθήσει μέσα από προσωπικές εμπειρίες αλλά και μελέτη βιβλίων, να το ερμηνεύσω, να αντιληφθώ τον φόβο και πόνο που προκαλεί στους ανθρώπους.


Θεωρώ πως πονάμε περισσότερο για εμάς; η απώλεια είναι ένα δόντι που ξεριζώνεται βίαια από το στόμα, αφήνοντάς μας πόνο και συντριβή. 

Στον κάθε άνθρωπο για διαφορετικούς λόγους, ακόμα και συμφέρον μπορεί να κρύβεται πίσω από την έντονη αγωνία για το θάνατο ενός δικού μας προσώπου.

Έχουμε σκεφτεί όμως, μήπως η απώλεια ενός προσώπου ίσως να μας προστατεύει από αρνητικές συνέπειες των πράξεών του σε εμάς, ακόμα και  αν δεν μπορούμε να το φανταστούμε; 

Η ίδια η απώλεια πολλές φορές μας οδηγεί στην εξιδανίκευση των προσώπων που φεύγουν; κανένας όμως δεν εγγυάται το αν οι σχέσεις μας θα ήταν τόσο καλές όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε αν εκείνοι ήταν εδώ.

Ίσως η απώλεια να είναι ένα κάλεσμα της ίδιας της ζωής ώστε να εμβαθύνουμε μέσα στο μυστήριό της, εμβαθύνοντας στις πραγματικές της αξίες και τον ακόμα βαθύτερο εαυτό μας.

Μαρία Σκαμπαρδώνη