ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Να σε αγαπάς γιατί κανένας δε θα το κάνει καλύτερα από εσένα ...

Sunday, January 13, 2019
Αγάπησε τον εαυτό σου γιατί κανένας άλλος δε θα το κάνει καλύτερα από εσένα.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε περίεργα και μυστήρια πλάσματα. Είμαστε πρόθυμοι να αγαπήσουμε έναν ξένο άνθρωπο  δίνοντας του τα καλύτερα κομμάτια του εαυτού μας  αλλά όταν καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο για τον εαυτό μας τα δεδομένα αλλάζουν. Αντιθέτως , η στάση που υιοθετούμε απέναντι στον εαυτό μας είναι άκρως επικίνδυνη για την ψυχική μας υγεία.


Συνεχώς του φορτώνουμε ευθύνες και υποχρεώσεις. Του ζητάμε να τα κάνει όλα σωστά χωρίς  φυσικά να κάνει λάθη. Τον θέλουμε τέλειο στα μάτια μας. Θέλουμε να είναι ο τέλειος φίλος, ο τέλειος εραστής, ο τέλειος αδελφός και ο τέλειος επαγγελματίας.

Αυτή η εμμονή που έχουμε με την τελειότητα μας οδηγεί στη αυτοκαταστροφή. Ξεκινάμε έναν πόλεμο με τον εαυτό μας και αρχίζουμε να τον πυροβολάμε  για όλα όσα εκείνα δεν τόλμησε να κάνει. Εγκληματούμε εις βάρος του βάζοντας τα θέλω του και τις προτεραιότητες του στο καλάθι των αχρήστων.

 Διαπράττουμε  συναισθηματικά  εγκλήματα απέναντί του.

 Το πρώτο έγκλημα μας είναι  που δεν τον φροντίζουμε. Αντιθέτως,  φροντίζουμε πρώτα τους άλλους και αφήνουμε στην τύχη τη δική του φροντίδα. Σπάνια του χαρίζουμε αυτά που μας ζητά. Αντιθέτως, τον αφήνουμε σε μία γωνιά μόνο του να κλάψει χωρίς να ζητάμε τη προσοχή που θέλει. 

Τον αφήνουμε να πιστεύει πως είναι ανήμπορος να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα του. Δεν πιστεύουμε στις δυνάμεις του. Στο μόνο που πιστεύουμε είναι στην ανικανότητα του.

Το δεύτερο έγκλημά μας ήταν που πιστεύουμε πως οι άλλοι είναι καλύτεροι από εμάς τους ίδιους. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να τους ικανοποιήσουμε πάση θυσία. 

Τους φροντίζουμε, τους ακούμε και τους καθοδηγούμε όταν μας το ζητήσουν. Τους θαυμάζουμε αυτούς τους ανθρώπους  γιατί μας δείχνουν τρόπους και συμπεριφορές που εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε  να δοκιμάσουμε.

 Ποιος όμως έχει το δικαίωμα να σε σταματήσει από αυτά που θέλεις να δοκιμάσεις;

ΚΑΝΕΝΑΣ. Μόνο ΕΣΥ..

Για όλους αυτούς τους λόγους, χρωστάς στον εαυτό σου ένα μεγάλο συγνώμη. Για όλες εκείνες τις φορές που του φέρθηκες λες και ήταν ο χειρότερος σου εχθρός. 

Για όλες εκείνες τις φορές που τον υποτίμησες και δεν τον σεβάστηκες. Για όλες εκείνες τις στιγμές που δεν τον επέτρεψες να κάνει λάθη και δεν τον άφησες να δοκιμάσει τις αντοχές του.

Έχεις αναρωτηθεί πόσα λάθη χρειάστηκαν να κάνουν οι άνθρωποι που τώρα εσύ θαυμάζεις και θέλεις να τους μοιάζεις;

Με τα λάθη σου για οδηγό θα καταφέρεις να γίνεις ο βασικός πρωταγωνιστής της ζωής σου. Να γίνεις ο κύριος του εαυτού σου χωρίς να σπαταλάς τον χρόνο σου σε δεύτερους ρόλους για να πετύχεις την αποδοχή των άλλων. 

Αυτός είναι ο  ρόλος που πρέπει να μάθεις απ’ έξω και ανακατωτά. Να μάθεις τι σου αρέσει και τι όχι. Να μάθεις να κάνεις επιλογές μα πάνω από όλα να ξέρεις  πώς να ευχαριστείς τον εαυτό σου.

Στη τελική δεν κουράστηκες να ευχαριστείς τους άλλους συνεχώς; Να κανείς δηλαδή πράγματα για τους άλλους για να σε λένε συμπαθητικό και να αρέσεις; Συνεχώς θέλεις να κάνεις  πράγματα που να τα εγκρίνουν οι άλλοι αλλά η δικιά σου έγκριση είναι αυτή που μετράει. Κανενός άλλου. Το δικό σου ναι. Όχι των άλλων.

Δυστυχώς, όταν κάνουμε αυτά που δεν θέλουμε οδηγούμε  τον εαυτό μας  στο έγκλημα.  Διαπράττουμε τόσα εγκλήματα εις βάρος του με αποτέλεσμα να τον στρέφουμε με μαθηματική ακρίβεια σε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. 

Κρατάμε στα χέρια μας ένα όπλο και το στρέφουμε στην καρδιά του εαυτού μας. Το όπλο αυτό   ακινητοποιεί τις δυνάμεις μας και μας οδηγεί στην αδράνεια και στην αυτομομφή. Ήρθε η ώρα όμως να  πληρώσουμε το τίμημα και να κάνουμε τον απολογισμό μας.

  Άραγε πόσα θέλω θυσίασες για τους άλλους;

Πόσες ευκαιρίες έχασες επειδή δεν πίστευες στις δυνάμεις σου;

Ήρθε η στιγμή  να τις μετρήσεις με το χέρι στη καρδιά σου. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρεις το ακατόρθωτο.

Να γίνεις ο πρωταγωνιστής της ζωής σου και όχι ένας κομπάρσος που θα ψάχνει να βρει το ρόλο του έχοντας συνεχώς την προσοχή του στους άλλους.

Της Κικής Τσιντζόγλου

anapnoes.gr