ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Είμαι Vs Κάνω: Το Yin & το Yang της δυσλειτουργίας μας ...

Tuesday, December 4, 2018
Εάν ασχολείσαι με θέματα αυτοβοήθειας, αν αναζητάς την ευτυχία, τότε θα γνωρίζεις ότι όλα τα θέματά μας έχουν έναν κοινό παρονομαστή : Δεν είμαι αρκετά καλός (γνωστός και ως έλλειψη αυτοεκτίμησης).

Είτε πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά πλούσιος/έξυπνος/ταλαντούχος, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα σε μειώνει στο μυαλό σου και θα σε κάνει να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός σε σύγκριση με τους άλλους. Κι έτσι τι κάνεις; Προσπαθείς να γίνεις αρκετά καλός. Αντικαθιστάς το «είμαι» με το «κάνω».


Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι το να υπάρχεις απλά – σε όλο του το μεγαλείο – είναι απλά αρκετό. Έτσι, ξεκινάς έναν αγώνα να αποδεικνύεις συνεχώς ποιος είσαι, υπερβαίνοντας τον εαυτό σου, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι πολεμάς έτσι το «είναι» σου. 

Το πρόβλημα με το να «κάνεις» συνεχώς κάτι, είναι ότι δεν τελειώνει ποτέ και πάντα θα προσπαθείς να αποδείξεις κάτι.

Αυτή η επιδημία να αποδείξουμε την αξία μας έχει οδηγήσει σε μία ανισορροπία της yang και yin, αρσενικής ή θηλυκής ενέργειας μας – με το yang να είναι το «κάνω» και το yin το «είμαι». 

Μπαίνουμε όμως σε μία εποχή όπου το «είμαι» θα επιφέρει πολλά περισσότερα από το «κάνω» και ήρθε η στιγμή να το αγκαλιάσουμε.

Μπορούμε να είμαστε αρκετά καλοί στηριζόμενοι απλά στο «είμαι», χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα; 

Η λύση δεν είναι να κλειστούμε στο σπίτι και να καθόμαστε στον καναπέ, αλλά να κάνουμε όλα όσα θέλουμε από μία θέση αγάπης άνευ όρων και όχι για να αποδείξουμε πόσο ικανοί είμαστε. Μπορείς να αγαπήσεις το «είναι» σου χωρίς όρους; Σίγουρα, θέλει προσπάθεια.

Φωτό από: artnaz.com

tsemperlidou.gr