ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η ευτυχία είναι άκρως προσωπική υπόθεση ...

Monday, December 24, 2018
Είναι δική μου ευθύνη  η ευτυχία μου.

Η ευτυχία είναι άκρως προσωπική υπόθεση.

Ο John Lennon  είχε δηλώσει ότι  Όταν ήταν 5 ετών, η μητέρα του πάντα του έλεγε ότι η ευτυχία είναι το «κλειδί» για τη ζωή. 

Όταν πήγε στο σχολείο, τον  ρώτησαν τι ήθελε  να γίνει όταν μεγαλώσει. Έγραψε «ευτυχισμένος». Του είπαν ότι δεν κατάλαβαν τη δήλωση και τους απάντησε ότι δεν καταλαβαίνουν τη ζωή.


Άραγε πως θα φανταζόσουν την ευτυχία  στη ζωή σου;

Τι περιεχόμενο θα ήθελες να έχει αυτό το κουτί;

Αυτό το κουτί έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα μας.

Δυστυχώς δεν μας δίδαξαν για το πως μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι αλλά μας έμαθαν από πολύ νωρίς πως η επιτυχία μας θα πρέπει να είναι ο στόχος της ζωής μας. Και εμείς με τη σειρά μας αγωνιζόμαστε να γίνουμε άριστοι μαθητές, άριστοι φίλοι και άριστοι γονείς. 

Αλλά κυρίως αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε με κάθε κόστος όλα τα οικονομικά αγαθά που μας πλασάρουν για να γευτούμε έστω και στιγμιαία την απόλαυση της ευτυχίας. 

Μαθαίνουμε να είμαστε απομονωμένοι και ανταγωνιστικοί γιατί έτσι θα καταφέρουμε να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας.

Είναι όμως δική μας  ευθύνη η ευτυχία μας. Το κλειδί του κουτιού αυτού το κρατάμε στα χέρια μας. Η ευτυχία είναι  άκρως προσωπική μας υπόθεση.

Δεν είναι άπιαστο όνειρο  η πραγματοποίηση της αλλά είναι στο χέρι μας .Εμείς κρατάμε τα υλικά στα χέρια μας και τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τη ζωή μας με τέτοιο  τρόπο που να την ευχαριστηθούμε στο έπακρο.

Δεν πιάνει η ίδια συνταγή σε όλους τους ανθρώπους. Τη συνταγή αυτή για να τη πετύχουμε πρέπει αρχικά να πειραματιστούμε και να κάνουμε  δοκιμές. 

Τα λάθη μας θα είναι τα δεδομένα μας  αλλά εάν ο στόχος μας  είναι να  ευτυχήσουμε η συνταγή μας θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένα συστατικά.

Ένα  βασικό συστατικό είναι  το πάθος. Λίγα πράγματα μας παθιαστούμε και είναι καθήκον μας να τα εξερευνήσουμε και να τα εντοπίσουμε. Θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε τον εαυτό μας και τις προτιμήσεις του. 

Είναι καθήκον μας να καταλάβουμε τα επαγγέλματα που μας ταιριάζουν και τα πρόσωπα που θα  θέλαμε να γίνουν  οι άνθρωποι της ζωής μας. Επίσης, ένα άλλο συστατικό που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε με τι παθιαζόμαστε είναι ο χρόνος. 

Συνεπώς, θα πρέπει να τον αφιερώνουμε αποκλειστικά στην αναζήτηση των προτιμήσεών μας και στο σχεδιασμό των  προσωπικών και επαγγελματικών μας στόχων.

Είναι γεγονός πως  τα πάθη πολλοί τα μίσησαν  και ακόμη περισσότεροι τα δόξασαν επειδή είναι ο βασικός οδηγός της ευτυχίας και της δυστυχίας μας.  Είναι αυτό το συναίσθημα που διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας και φτιάχνει την ταυτότητα μας.

Το πάθος είναι πολύ ισχυρό συναίσθημα, το οποίο  όχι μόνο σε εξουσιάζει αλλά σε προστάζει να κάνεις πράγματα που η λογική σου τα απορρίπτει. 

Είναι ανώτερο συναίσθημα της λογικής και αποσυντονίζει τη προσοχή μας  καθώς τραβάει όλα τα φώτα προς τη κατεύθυνση που θέλει. Μας κυριεύει και μας κάνει κυνηγούς των στόχων μας.

Στην ομιλία που είχε δώσει ο Steve Jobs  στο Stanford   το 2005 είχε δηλώσει πως ο χρόνος μας  δυστυχώς είναι περιορισμένος.  

Μας παρότρυνε να  μην τον σπαταλάμε, ζώντας  τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου αλλά τη δική μας. Να μην αφήνουμε το θόρυβο από την άποψη άλλων ανθρώπων να πνίξει την δική μας, εσωτερική φωνή. 

Και, το πιο σημαντικό απ’ όλα, να έχουμε πάντα το θάρρος να ακολουθούμε  την καρδιά και το ένστικτό μας.

Συνεπώς, Το πάθος , το ένστικτο και η εσωτερική μας φωνή είναι τα απαραίτητα συστατικά που θα μας βοηθήσουν  να βρούμε  το κατάλληλο κλειδί  και τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για να δώσουμε φωνή και υπόσταση στο κουτί της ευτυχίας μας.

Της Κικής Τσιντζόγλου

anapnoes.gr