ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκεί που όλα έγιναν για πρώτη φορά ...

Tuesday, December 18, 2018
«Θυμάσαι με ευγνωμοσύνη εκείνους που άγγιξαν τα ανθρώπινα συναισθήματά σου. Η ζεστασιά είναι το βασικό στοιχείο για ένα φυτό που αναπτύσσεται και για την εξέλιξη μιας παιδικής ψυχής». Καρλ Γιούνγκ

Ο Καρλ Γιούνγκ υπήρξε από τις μεγαλύτερες μορφές της μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Πέραν της δεδομένης επιστημονικής του επάρκειας, ο Καρλ Γιούνγκ, ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος που ασχολήθηκε με τη μεταφυσική και με την αστρολογία. Ο Καρλ Γιούνγκ έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στην αυτογνωσία και όπως χαρακτηριστικά έλεγε «το να γνωρίζεις το δικό σου σκοτάδι, θα σε οδηγήσει στο να αποδεχθείς το σκοτάδι των άλλων». 


Λογικό και ταυτόχρονα, ηθικό! Βασικός παράγοντας στο να μάθεις και το φως και το σκοτάδι, είναι η οικογένεια. Όσα εκείνη προσφέρει στο άτομο και στην υγιή ψυχολογική του ζωή, δε διέφυγαν της προσοχής του Καρλ Γιούνγκ…

Ιερή υπόθεση

Στην αρχαία Ελλάδα, η θεά Εστία, προστάτευε τον οίκο και την οικογένεια. Η οικογένεια και ό,τι την αφορούσε, αποτελούσαν ιερές υποθέσεις. Άλλωστε και από τα Ομηρικά Έπη, θα έχεις παρατηρήσει πως όλοι οι ήρωες, όταν αυτοσυστήνονται, δεν ξεχνούν να αναφέρουν το όνομα του πατέρα τους και την οικογενειακή τους καταγωγή. 

Οι πρόγονοι και η οικογένεια, αποτελούσαν και αποτελούν πολύ σημαντικά πρόσωπα για τον άνθρωπο. Είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου να ξέρει από πού έρχεται. Μια «μαγική» ανάγκη, τον ωθεί να ξέρει οτι υπήρχε και πριν γεννηθεί. 

Ακούγοντας ιστορίες για τον παππού μας και για τη γιαγιά μας όταν εκείνοι ήταν παιδιά, για κάποιον παράξενο λόγο, νιώθουμε οτι ήμασταν και εμείς εκεί. Παράξενος λόγος; Όχι, είναι η αγάπη…

Εκεί που πρώτα έκλαψες και γέλασες.

Είναι αρκετά παράδοξο πως όλος ο ανθρώπινος αγώνας από την ενηλικίωση και μετά, στηρίζεται στο πώς θα φύγουμε από το μέρος που αγαπάμε και μας αγάπησε. Ναι, σίγουρα ζητάμε ανεξαρτησία και η οικογένειά μας, δε θα μας ήθελε «δεσμευμένους». 

Οι άνθρωποι που σου έμαθαν τη χαρά και την αληθινή αγάπη, βρίσκονται στην οικογένειά σου. Όσα προβλήματα και αν απέκτησες στο χρόνο μαζί της, όσα πρόκειται να αντιμετωπίσεις, ξέρεις οτι η βασική σου «πατρίδα», η βάση σου, είναι η οικογένειά σου. Δεν είναι μόνο οι γονείς σου που κάποτε τους είχες σαν θεούς γιατί μόνο αυτοί σε κρατούσαν στη ζωή (ναι, δεν το θυμάσαι, όμως έτσι ήταν για αρκετά χρόνια…). Είναι οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας, κάθε όμορφη στιγμή που ζήσαμε ή ζούμε μαζί τους. 

Δίπλα τους, θα νιώθεις πάντα παιδί! Εκεί μάθαμε να γελάμε, εκεί είδαμε τις πρώτες εκπλήξεις μας, εκεί στεναχωρηθήκαμε και κλάψαμε. Όλα εκεί για πρώτη φορά!

Σήμερα είσαι ακόμη η οικογένειά σου.

Λιγότερο ή περισσότερο, όλοι μας αναγνωρίζουμε τα μειονεκτήματά μας και τις ατέλειές μας. Άλλα είναι δικά μας, άλλα προέρχονται από την οικογένειά μας. 

Στο τέλος, η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι καλή. Δεν έχω γνωρίσει ακόμη κάποιον που να πιστεύει βαθύτατα οτι είναι κακός άνθρωπος. 

Αυτή λοιπόν η γνώμη που έχεις για σένα, βοηθάει τον εαυτό σου όταν τα πράγματα πάνε από το αντίθετο ρεύμα…Ακόμη και όταν έχεις φτάσει σε ένα σημείο απογοήτευσης από τους ανθρώπους και νιώθεις την απόρριψη, ξέρεις οτι μια ζεστασιά, σε ακολουθεί από την παιδική ηλικία.

Δεν είναι άλλη και δεν μπορεί να είναι άλλη από την αγάπη και τη φροντίδα που πήρες από την οικογένειά σου. Ναι, το γνωρίζουμε πως δεν έχουν πάρει όλοι την ίδια αγάπη. 

Μια στιγμή που δέχτηκες αγάπη, είναι αρκετή για να θυμάσαι οτι υπάρχει και η καλή πλευρά. Όλοι οι επιστήμονες και οι μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορεί να διαφωνούν ως προς τα αίτια που προκαλούν στον άνθρωπο ανθυγιεινές συμπεριφορές. 

Σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι. Η παιδική ηλικία, η ζωή σου στην οικογένεια, παίζουν αποφασιστικό ρόλο. Η οικογένειά σου, σε οδηγεί στη δημιουργία της δικής σου οικογένειας. Εκεί, ίσως χρειάζεται να έχεις και επιλεκτική μνήμη. Και αυτή όμως, είναι χρήσιμη!

Φωτό από: www.kristendom.dk

tsemperlidou.gr