ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στη ζωή πρέπει να ρισκάρεις για να εξελιχθείς ...

Tuesday, November 27, 2018
Έχουμε ακούσει πολλές φορές για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί για κάποιον ένα πιθανό ρίσκο. 

Ελάχιστοι είναι, όμως, αυτοί οι οποίοι θα μας μιλήσουν για το ενδεχόμενο της επιτυχίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Γιατί κάθε ρίσκο που παίρνουμε έχει και κάποια αποτελέσματα. Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά για εμάς. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα αποτέλεσμα δεν είναι πραγματικά αρνητικό.


Ακόμα και αν στο παρόν μοιάζει δυσμενές, εάν επιλέξουμε να το δούμε με μια πιο βραχυπρόθεσμη οπτική, θα διαπιστώσουμε πόσο ωφέλιμο υπήρξε για εμάς.

Σε αυτό το σημείο θεωρείται χρήσιμο να επεξηγήσουμε λίγο την έννοια του ρίσκου. Περιγράφει μία επισφαλή κατάσταση που ενδεχομένως να ενέχει κινδύνους οποιασδήποτε μορφής. 

Γενικά αναφέρεται σε οτιδήποτε ριψοκίνδυνο, το οποίο όπως είναι φυσικό μπορεί να μας βγάλει έξω από τα κεκτημένα και ασφαλή όριά μας, συχνά θέτοντας την προσωπικότητά μας σε δοκιμασίες.

Αυτό από μόνο του είναι ένα αρκετά στρεσογόνο δεδομένο, που μπορεί να μας δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα. Κυρίως όμως να μας ξεβολέψει. Και αυτό δεν είναι ποτέ καλό για όσους δεν επιθυμούν την αυτοβελτίωση στην παρούσα φάση της ζωής τους. 

Ωστόσο, όλοι όσοι επιθυμούν μία θετική αλλαγή και επιδιώκουν διαρκώς να εξελίσσονται θα πρέπει να γνωρίζουν πως τολμώντας να ρισκάρουν μακροπρόθεσμα θα αποκομίσουν με βεβαιότητα μία σειρά από οφέλη τα οποία θα απολαμβάνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αναλαμβάνοντας ρίσκα, λοιπόν, είναι σαν να ωθούμε τον εαυτό μας να ενηλικιωθεί. Να αναλάβει την ευθύνη του με όποιο κόστος μπορεί να του αναλογεί. Αλλά και να γνωρίσει τα όριά του και να μάθει πως μπορεί να τα ξεπερνάει όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Δοκιμάζοντας να ρισκάρουμε οδηγούμαστε με σιγουριά προς μία βαθύτερηκατανόηση του εαυτού μας αλλά και του κόσμου γύρω μας, ενώ παράλληλα εξελίσσουμε τις δυνατότητές μας. 

Γιατί κάθε ρίσκο που τολμάμε να διαχειριστούμε, ουσιαστικά μας βγάζει έξω από τα συνηθισμένα, έξω από την ασφαλή περιοχή μας και όσα γνωρίζουμε καλά. 

Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά στη ζωή μας, να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.

Κανένας φόβος και ειδικά αυτός της αποτυχίας δεν χρειάζεται να μας αποθαρρύνει, γιατί θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα πως μόνο αν δεν προσπαθήσουμε καν, θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτυχία. 

Ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια προς τον επιθυμητό μας στόχο, μόνο ως επιτυχημένη και ωφέλιμη μπορεί να θεωρηθεί, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

flowmagazine.gr