ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Όχι, δεν είναι μόνο η γυναικεία φιλαρέσκεια ...

Thursday, November 22, 2018
Όχι, δεν είναι μόνο η γυναικεία φιλαρέσκεια.

Δεν είναι μόνο η γυναικεία φιλαρέσκεια εκείνη που ωθεί μία γυναίκα να θέλει να είναι όμορφη. 

Είναι πάνω από όλα, η ανάγκη των γυναικών  να αισθανθούν σημαντικές σε μία κοινωνία που από νήπια κιόλας  τους μαθαίνει πως αυτή είναι η μεγαλύτερη αξία που έχουν. 

Απέναντι σε γνωστούς, αγνώστους, φίλους, οικογένεια και συγγενείς που τις κρίνουν με βάση αυτή και μάλιστα συνδέουν την ομορφιά με την <<καλή τύχη>>.


Όχι, δεν είναι μόνο η εμμονή της γυναίκας με τη νιότη και το ωραίο. Είναι πάνω από όλα αυτή η μανιώδης  εναρμόνιση με τις αντιλήψεις μίας πατριαρχικής κοινωνίας η οποία θεωρεί όμορφο και σεξουαλικό έναν συγκεκριμένο τύπο γυναίκας και απορρίπτει οποιονδήποτε άλλο απλά και μόνο επειδή εξωτερικά δεν εναρμονίζεται με τα προβαλλόμενα πρότυπα. 

Είναι η ίδια η κοινωνική απόρριψη και η κόλαση της κοινωνικής απόκλισης που εξωθεί τις γυναίκες να δίνουν υπερβολική βάση στην εμφάνιση. Είναι η αγωνία της γυναίκας να αγαπηθεί όταν σύντροφοι την προσέχουν ανάλογα με το πώς είναι εξωτερικά.

Όχι, δεν έγιναν οι γυναίκες ελαφριές, με μόνη τους ενασχόληση την εξωτερική φροντίδα και την επίσκεψη στα κομμωτήρια. 

Δεν μπορούν να αντιδράσουν εύκολα απέναντι σε μία ολόκληρη βιομηχανία μόδας που τους προβάλλει διαρκώς ως σημαντικά πράγματα και καλλυντικά που στην ουσία είναι ασήμαντα.

Όχι, δεν είναι μόνο η γυναικεία φιλαρέσκεια.

Είναι η δική μας αδυναμία ως κοινωνία να αντιληφθεί και να εκτιμήσει την εσωτερική ομορφιά του ανθρώπου, η οποία και είναι ανώτερη από την εξωτερική. 

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη