ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γιατρειά του Έλληνα ήταν και θα είναι το φιλότιμό του ...

Friday, November 2, 2018
Ο Έλληνας φιλόσοφος Θαλής είχε δηλώσει ότι “το φιλότιμο για τους Έλληνες είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας ,χωρίς αυτό. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα, να μην είναι ζωντανός”.

Δύσκολη υπόθεση να ψυχολογήσεις την καρδιά του Έλληνα στις μέρες μας. Η αστάθεια είναι το μοναδικό δεδομένο στη ζωή του πια. Ωστόσο έχει ένα αναλλοίωτο  χαρακτηριστικό μέσα του και αυτό είναι με μία λέξη το φιλότιμο του.


Είναι δύσκολο το φιλότιμο στις μέρες μας αλλά άκρως απαραίτητο για να επουλώσουμε τις πληγές μας, από τις συναισθηματικές και οικονομικές επιθέσεις που δεχόμαστε στη ζωή μας.

Τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή μας. Η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά σε όλους τους τομείς. Τα επαγγελματικά μας και προσωπικά μας βήματα έχουν πάρει τη κατηφόρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη πτώση μας. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα βήματα μας και για αυτό το λόγο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια έχουν ριζώσει στη καρδιά μας και στο μυαλό μας. Το αδιέξοδο είναι ο μοναδικός μας δρόμος.

Και κάπως έτσι περνάμε το χρόνο μας φτιάχνοντας αρνητικά  σενάρια για τις προσωπικές και επαγγελματικές μας εξελίξεις. Πιστεύουμε στην αποτυχία μας και δεν έχουμε χρόνο και όρεξη να ασχοληθούμε με τις πραγματικές μας ανάγκες.  

Αρχίζουμε και βλέπουμε με καχύποπτα μάτια τις πράξεις μας και τους γύρω μας. Δεν μπορούμε να χαρούμε με τα αγαθά που έχουμε. Τα μάτια μας είναι στραμμένα σε όσα δεν έχουμε. Βρίζουμε τη μοίρα μας και δυσανασχετούμε με τη πορεία μας.

Έχουμε βάλει στην άκρη την ελπίδα και την υπομονή.  Αυτές οι λέξεις είναι άγνωστες και αχρησιμοποίητες στην καθημερινότητα μας.

Αντιθέτως οι λήψεις και οι εικόνες που δεχόμαστε καθημερινά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από τον κοινωνικό μας περίγυρο   έχουν αρνητικό περιεχόμενο.  Η κρίση, η ανασφάλεια, η θλίψη και το άγχος είναι οι λέξεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας .

Η απαισιοδοξία είναι το αποτέλεσμα αυτής της επώδυνης διαδικασίας. Σταματάμε να κάνουμε όνειρα πια. Σταματάμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο  και να γεμίζουμε τη μέρα μας με στόχους.

Έχουμε όμως ένα φάρμακο που απαλύνει τη αρνητικότητα μας και μας επαναφέρει στη πορεία μας. Αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία  της  αρνητικής μας διάθεσης είναι το φιλότιμο μας.

Είναι της μοίρας μας γραφτό να είμαστε λίγο παραπάνω φιλότιμοι από τους υπολοίπους. Δεν είναι τυχαίο που η λέξη φιλότιμο γεννήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο που το νόημα της συγκεκριμένης λέξης μας φαίνεται τόσο οικείο αλλά συνάμα και τόσο διαφορετικό για τον καθένα μας.

Το ακούμε παντού. Το έχουμε στο νου μας και ας μην το ξέρουμε. Οι πράξεις μας καθορίζονται από αυτή τη μικρή λέξη.  Αυτή η τόσο μικρή λέξη περιγράφει ένα σύνολο θετικών αρετών που πρέπει να κουβαλάμε σε κάθε απόφαση που παίρνουμε στη ζωή μας. 

Το φιλότιμο δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Δεν μπορούμε να το μετρήσουμε. Δεν είναι μαθηματική πράξη . Φιλότιμο δεν σε κάνει μία συμπεριφορά αλλά ένα σύνολο χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που έχουμε λίγο πολύ δοκιμάσει όλοι μας. Οι δοκιμές που κάνουμε έχουν ένα κοινό αποτέλεσμα. 

Η γεύση της ευφορίας και της ευχαρίστησης είναι αποτέλεσμα αυτής της έννοιας. Συνεπώς,  η ερμηνεία της μπορεί να είναι δυσεύρετη αλλά η επίδρασή της φαίνεται στη συμπεριφορά μας. 

Μας κάνει να χαμογελάμε και να αισθανόμαστε πίστη και περηφάνια κάθε φορά που κάνουμε πράξεις με φιλότιμο.  Συνεπώς, φιλότιμο σε κάνουν οι πράξεις σου και όχι τα λόγια σου.

Αυτή η λέξη είναι γραμμένη στο dna μας. Κυλάει στις φλέβες μας και καθορίζει την ποιότητα των σχέσεών μας. Μας κάνει δυνατούς και μας δίνει τα κατάλληλα εφόδια για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας και να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας. Η συνέπεια στις αξίες μας ενισχύει το φιλότιμό μας. Είναι ο θησαυρός μας και η γιατρειά μας.

Οπότε εύχομαι σε όλους μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, να μην χάσουμε το φιλότιμο μας γιατί αποτελεί την κληρονομιά μας και τη ταυτότητά μας.

Της Κικής Τσιντζόγλου

anapnoes.gr