ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Jacques Deval : «Το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου της μάχης. Το άλλο μισό, είναι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής»

Wednesday, October 17, 2018
Μέχρι ένα σημείο, είμαστε ευχαριστημένοι με την προσπάθειά μας. Η προσπάθεια, έχει τα δικά της κριτήρια. 

Πάντα πρέπει να είμαστε πρωτίστως ευχαριστημένοι με την προσπάθεια που κάναμε για κάτι, εφόσον τα δώσαμε όλα. 

Αν όμως ο κόσμος κατοικούσε στη διασταύρωση των οδών «Προσπάθειας και Πρόθεσης», δε θα υπήρχε αίσθημα νίκης ή ήττας.


Ξέρετε κανέναν που να προσπαθεί για να χάσει; Όλοι τη νίκη θέλουν. Ποιός όμως είναι αυτός που τελικά την κατακτά και τι κάνει;

Το πεδίο της μάχης.

Εδώ, δε θα μιλήσουμε για αληθινές μάχες στις οποίες η επιλογή του τόπου που θα λάβει χώρα η μάχη, είναι μια πρώτη νίκη για όποιον επιλέξει πρώτος τον τόπο. Γι’ αυτό άλλωστε, το λένε και «περιβάλλον» μιας και περιβάλλει ό,τι κάνουμε. 

Είναι εντελώς άλλο πράγμα να κάνεις κάτι «βαρετό» κοντά στη θάλασσα και άλλο πράγμα να είσαι σε τέσσερις τοίχους. Σε κάθε περίπτωση, το μέρος… πρέπει να είναι με το μέρος μας… 

Πηγαίνοντας παραπέρα τη σκέψη μας, ως «πεδίο μάχης», μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό που θεωρούμε δυνατό μας σημείο. 

Άλλωστε αν είμαστε καλοί σε κάτι, λέμε πως «παίζουμε στο γήπεδό μας». Ξεκινάς τη μάχη σου από κάτι που το θεωρείς ως το δυνατό σου σημείο. Από εκεί, θα επιτεθείς καλύτερα…

Το μεγαλύτερο χάρισμα.

Καμιά φορά, ο τόπος δεν επιλέγεται από σένα. Δεν έχεις το χρόνο καν να επιλέξεις. Αυτό που είναι ακόμη πιο περίπλοκο, είναι το πότε γίνεται κάτι. 

Αν έχεις λοιπόν τον έλεγχο του πράγματος με το οποίο ασχολείσαι, τότε μπορείς να ελέγχεις τη χρονική ροή. Μολονότι κάνεις το σωστό, έχεις λάθος αποτέλεσμα. 

Τι φταίει γι αυτό; Κάποιες φορές, φταίει οτι δεν το έκανες όταν έπρεπε. Μια απόφαση είναι σωστή για κάποια συγκεκριμένη περίοδο και για κάποια άλλη, είναι τελείως λάθος. Ο χρόνος, φέρνει μαζί του συνέχεια άλλα γεγονότα τα οποία με τη σειρά τους, αλλάζουν τα δεδομένα. 

Μεγαλύτερη σημασία λοιπόν έχει πολλές φορές, το πότε κάνεις κάτι και όχι το τι κάνεις. Βεβαίως, το να να είσαι αρμονικός με το χρόνο της δράσης σου, είναι από τα πιο σημαντικά χαρίσματα.

Ο συνδυασμός πεδίου μάχης και timing.

Και το πεδίο της μάχης και το timing μιας απόφασης, είναι εξίσου σημαντικά. Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια σε κάτι που είμαστε έτοιμοι και έχουμε το «πάνω χέρι». 

Παρόλα αυτά, από μόνο του αυτό, δεν πρόκειται να σου εγγυηθεί κάτι. Η στιγμή που επιλέγεις να εκμεταλλευτείς τα δυνατά σου σημεία για να πετύχεις τους σκοπούς σου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. 

Τις περισσότερες φορές, αποτυγχάνουμε σε κάτι επειδή επιλέξαμε τη λάθος στιγμή για να το υλοποιήσουμε.Τι μπορείς άραγε να κάνεις γι’ αυτό; Πώς μπορείς να διακρίνεις τη στιγμή που είναι κατάλληλη για να εκμεταλλευτείς τα πλεονεκτήματά σου; 

Εκτός από το να μάθεις να εμπιστεύεσαι το ένστικτο που διαθέτεις, το οποίο είναι πολύ πιο καθαρό κάποιες φορές από τη λογική μας, υπάρχει και κάτι άλλο. Να μάθεις να «διαβάζεις» τα γεγονότα που συμβαίνουν τη στιγμή που σκέφτεσαι να δράσεις.

tsemperlidou.gr