ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βραβείο για την Ελληνική Συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων EUCYS 2018

Thursday, October 11, 2018
Οι τρεις μαθητές, με τη βοήθεια και άλλων μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών από τα δημόσια σχολεία των Ιωαννίνων, εργάζονται πάνω στο συγκεκριμένο project εδώ και δύο χρόνια, εξελίσσοντάς το διαρκώς. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που διακρίνονται σε κάποιον διαγωνισμό. 

Το project (Zephyrus II), την τελευταία διετία, από την αρχική του μορφή μέχρι και την τελική του όπως αυτή παρουσιάστηκε, στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, στο Δουβλίνο, έχει αποσπάσει σημαντικές εγχώριες και διεθνής διακρίσεις.


Σημειώνεται ότι η ομάδα, μέχρι στιγμής  έχει αποσπάσει το τρίτο εθνικό βραβείο σε διαγωνισμό διαστημικής στην Ελλάδα το 2017, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της μηχανικής, στον παγκόσμιο διαγωνισμό νέων επιστημόνων που έγινε στο Βελιγράδι το 2018.

Ο Διαγωνισμός

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων αποτελεί έναν θεσμό με μεγάλη απήχηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς αναδεικνύει μελλοντικούς κορυφαίους επιστήμονες. 

Από το 1989, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τον διαγωνισμό, στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη ταλαντούχων νέων, η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των νέων επιστημόνων και η παροχή σε αυτούς της δυνατότητας να τεθούν υπό την καθοδήγηση ορισμένων εκ των πλέον εξεχόντων ερευνητών της Ευρώπης. 

Πρόκειται για μια διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις Η.Π.Α., την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα κλπ.

Στον φετινό Διαγωνισμό όπου συμμετείχαν 135 νέοι επιστήμονες, ηλικίας 14 έως 20 χρόνων, παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν, από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, συνολικά 88 έργα. 

Οι νικητές του Διαγωνισμού μοιράστηκαν συνολικά, το πόσο των 57.500 ευρώ, ενώ σε ορισμένες συμμετοχές απονεμήθηκαν ειδικά βραβεία και ταξιδιωτικά έπαθλα εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Τα τρία πρώτα βραβεία του Διαγωνισμού, ύψους 7,000 ευρώ έκαστως, απονεμήθηκαν, κατά σειρά στους: Adrian Fleck και Anna Amelie Fleck, από τη Γερμανία για το πρότζεκτ “FleckProtec — Body Protection Made From Starch”, στον Καναδό Nicolas Federico για το πρότζεκτ “Improving Spinal Fusions: Redesigning the Pedicle Probe to Prevent Vertebral Breaches” και στον επίσης Καναδό Brendon Matusch για το πρότζεκτ “Development of a Level 2 Autonomous Vehicle Using Convolutional Neural Networks and Reinforcement Learning”. 

Τρία βραβεία, ύψους 5,000 ευρώ έκαστως, απονεμήθηκαν επίσης σε νέους επιστήμονες από την Γαλλία, την Εσθονία και την Πορτογαλία. Τέλος, ομάδες από την Γεωργία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνααπέσπασαν το τρίτο βραβείο και κέρδισαν το χρηματικό έπαθλο των 3,500 ευρώ η κάθε μία.

Σημειώμεται ότι εκτός της ελληνικής ομάδας, μία ακόμα σημαντική διάκριση απέσπασε και ομάδα μαθητών από την Κύπρο με το πρότζεκτ: “Plastics in the marine environment of Cyprus: monitoring and potential bioremediation strategies”.

Οι νικητές του Διαγωνισμού παρέλαβαν τα βραβεία τους, σε ειδική τελετή στο Δουβλίνο, από την Υπουργό Ιρλανδή Υπουργό Εκπαίδευσης Mary Mitchell O'Connor και από τον Wolfgang Burtscher, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία.

knowledgebridges.gr