ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Eleanor Roosevelt :“Μη δέχεσαι ποτέ να σου λέει “όχι”, αυτός που δεν έχει αρμοδιότητα να σου πει “ναι”

Thursday, October 4, 2018
Η σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, λέγεται οτι ήταν από τις πιο δυναμικές συζύγους που είχε ποτέ Αμερικανός πρόεδρος. 

Μάλιστα, οι «κακές» γλώσσες έλεγαν πως τον επηρέαζε τόσο πολύ στην πολιτική του, που καλύτερα θα ήταν να κυβερνούσε εκείνη. Εν πάσει περιπτώσει, ένα κομμάτι του δυναμισμού της, φαίνεται εδώ. 

Ανάλογα τα εμπόδια και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, υπάρχουν εποχές που ξεχνάμε παντελώς τον εαυτό μας. Χάνουμε την επαφή μας μαζί του. 


Αυτή η απώλεια ελέγχου, μας κάνει ευάλωτους κυρίως στις σχέσεις που έχουμε με τους ανθρώπους. Πρέπει να σκεφτούμε λοιπόν, ποιός μας λέει «δεν», ποιός μας λέει «όχι» και ποιός νομίζει οτι μπορεί να μας καθορίζει…

Οι περισσότεροι, ακουμπούν στο… μαξιλάρι.

Εδώ θα μιλήσουμε για το πόσο μαλακό και απαλό είναι ένα μαξιλάρι, που όλοι θέλουν…να ακουμπήσουν πάνω του. 

Αυτοί που δέχονται περισσότερο τα «όχι» , τα «δεν», τα «πρέπει», δεν είναι χαζοί. Είναι τις περισσότερες φορές, καλοπροαίρετοι. 

Πιστεύουν ότι καθετί που ακούν, είναι για το καλό τους καθώς το ίδιο θα έκαναν εκείνοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι, λοιπόν, που θα σου λένε κοφτές λέξεις, θα είναι πάντα οι άνθρωποι που σε θεωρούν «απαλό» και καλοπροαίρετο και βρίσκουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να πέσουν…πάνω σου. Είναι οι άνθρωποι που δυστυχώς, δεν έμαθαν να εκτιμούν την καλοπροαίρεση και την κοιτούν σαν αδυναμία. 

Ξέρουν πολύ καλά οτι μόνο στον συναισθηματικό σου κόσμο μπορούν να βρουν χώρο για να κάνουν, τον…δεκανέα.

Η εξουσία του “όχι” ξεκινάει από την εξουσία του “ναι”.

Σου… επιτρέπεται να δέχεσαι θετικές ή αρνητικές εντολές, μόνο από αυτούς που σου απέδειξαν οτι δεν έχουν την ανάγκη να εφαρμόσουν καμία «εξουσία» πάνω σου. Που ήταν πάντα εκεί για να σου θυμίζουν τι θα ήθελε ο εαυτό σου, όταν τον είχες βάλει για… ύπνο. 

Είναι εκείνοι οι άνθρωποι με τους οποίους νιώθεις πως ο εαυτός σου. Φίλοι σου είναι εκείνοι που όχι μόνο έχουν το δικαίωμα (το κέρδισαν) να σου πουν «ναι» και «όχι» και «δεν», αλλά και εκείνοι με τους οποίους θα έπαιζες το παιχνίδι «σκοτεινό δωμάτιο»… Σε αυτό το παιχνίδι, θα τους είχες, τυφλή εμπιστοσύνη.

Όχι μόνο σε ποιούς λες «ναι» και «όχι» αλλά και από ποιούς το ακούς…

Να μην παρατάμε τον εαυτό μας, δεν το αξίζει. Δεν είναι όμορφο να κινδυνολογούμε, ούτε να καταστροφολογούμε όμως άνθρωποι από λάθος εμπιστοσύνη σε λάθος ανθρώπους, οποιαδήποτε ιδιότητα και αν είχαν αυτοί οι άνθρωποι, έπαθαν αυτό που λέμε, ζημιά. 

Δεν είναι λοιπόν μόνο τα «όχι» και τα «ναι» που θα πεις που θέλουν τη φροντίδα σου. Είναι και το από ποιούς ακούς, ποιούς πρέπει να δέχονται τα αυτιά σου. Το σίγουρο, είναι ένα: 

Δεν είσαι πλασμένος για να ακολουθείς, είσαι πλασμένος για να παρακολουθείς και να επιλέγεις. Να κάνεις του …κεφαλιού σου, μόνο όταν το λέει η καρδιά σου…

Φωτό από: pixabay.com

tsemperlidou.gr