ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ας είναι η θετική σκέψη αυτή που θα μας συντροφεύει για μια ζωή ...

Wednesday, October 31, 2018
Όλοι γνωρίζουμε ότι το ταξίδι της  ζωής  είναι  γεμάτο απρόβλεπτες αλλαγές, με αρνητικές και θετικές καταστάσεις, συναισθήματα, ενέργειες.

Παρόλα αυτά έχουμε την πεποίθηση ότι τα κακά συμβαίνουν γύρω μας και δε θα συμβούν σε εμάς ή σε πρόσωπα που αγαπάμε. 

Με αποτέλεσμα όταν μας συμβαίνει κάτι αρνητικό να αναρωτιόμαστε: Γιατί να συμβεί σε εμένα αυτό; Τι έχω κάνει να το αξίζω αυτό;


Και φυσικά είναι μια ερώτηση στην οποία δεν υπάρχει απάντηση, έχοντας το γνώθι σ’αυτόν βέβαια ότι είναι αδύνατο να  μην πάθει ποτέ κανένας κακό και η οποία ερώτηση το μόνο που μπορεί να αφήσει ως συναίσθημα  πόνο, θυμό, θλίψη.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν και οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι αξίζουν αυτό και τους συμβαίνει, με αποτέλεσμα να λειτουργούν τιμωρητικά προς τον εαυτό τους, κάτι που δεν ισχύει, δεν υπάρχει καταμερισμός του καλού και του κακού, καθώς επίσης δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε  άρα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση.

Σύμφωνα με Καρλ Γιουνγκ : «η ζωή ενός ανθρώπου, είναι χαρακτηριστική αυτού του ανθρώπου».  Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα διλλήματά μας, οι δυσκολίες μας και τα μπλεξίματα μας καθώς και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε  και τα χειριζόμαστε καθορίζουν το ποιοι είμαστε, γιατί βρισκόμαστε εδώ και τι προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από την ύπαρξη μας. 

Κοινώς τα «κακά» που μας συμβαίνουν μας βοηθάνε στην εξέλιξη μας και καθορίζουν την εσωτερική μας στάση.

Η εσωτερική μας στάση και η εσωτερική μας γαληνή  είναι αυτή που θα μας προσφέρει γνώση και θετική σκέψη. Το αποτέλεσμα  είναι η θετική σκέψη να μας συντροφεύει για μια ζωή.

Είναι αλήθεια όπως λέει ο Irvin Gialom πως ενώ ο ίδιος ο θάνατος σε αφανίζει, η ιδέα του θανάτου μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Εννοώντας πως η επεξεργασία και η επίγνωση του θανάτου μπορεί να δώσει  θετικό νόημα την ζωή μας και στο εδώ και τώρα. 

Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο δημιουργική απάντηση στη σκληρή αβεβαιότητα του αύριο: η  ανάγκη να ζήσουμε το εδώ και τώρα, το σήμερα. 

Η επίγνωση του δώρου της ζωής, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για την σωματική μας και ψυχική μας υγεία, για τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν, για αυτά τα απλά πράγματα που τα έχουμε σαν δεδομένα και που καταλαβαίνουμε την αξία τους μόνο όταν κινδυνεύουμε να τα χάσουμε.

Σε αυτό το ταξίδι της ζωής, όπου πολλά είναι επινόηση και δημιούργημα του ανθρώπου, και όλα γίνονται για τον άνθρωπο η ερώτηση δε θα έπρεπε να είναι γιατί σε μένα αλλά γιατί όχι σε εμένα.

Γαρεφαλάκη Ζουμπουλία
(BSc) Συμβουλευτική-Ψυχολογία
[email protected]

anapnoes.gr