ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τζον Φ. Κέννεντι : “Η καλύτερη στιγμή για να διορθώσεις τη στέγη, είναι όταν ο ήλιος λάμπει”

Thursday, October 11, 2018
Από την παιδική ηλικία, έχουμε μέσα μας το παραμύθι του τζίτζικα και του μέρμηγκα. Εκεί λοιπόν υπάρχει η γνωστή διδαχή για το τι σημαίνει να είμαστε προνοητικοί και τι προκλητικά αδιάφοροι και απροετοίμαστοι. 

Περνούν όμως τα χρόνια και τα παραμύθια στο τέλος, πιο πολύ μας αφήνουν μια αίσθηση νοσταλγίας για την παιδική ηλικία, παρά το πλούσιο δίδαγμά τους. 


Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως, δεν είναι να έχουμε μόνιμα έναν φόβο μέσα μας ο οποίος θα μας ενεργοποιεί να ετοιμαζόμαστε για πράγματα που μπορεί και να μην έρθουν, αλλά να μην έχουμε άγχος. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Προετοιμασία

Ξέρουμε πως η ομαλότητα και η «ηρεμία» είναι πάντα προσωρινές. Μπορεί να διαρκούν άλλοτε περισσότερο ή λιγότερο, σαν περίοδοι όμως, έχουν πάντα ημερομηνία λήξης. 

Το ίδιο, ισχύει και για τις περιόδους που υπάρχει φουρτούνα. Μοιάζει λίγο με την εναλλαγή των τεσσάρων εποχών. 

Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να μπορούμε σε κάθε εποχή, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της. Δυσκολίες υπάρχουν. Στο καλοκαίρι, ενυπάρχει ο καύσωνας. Στο χειμώνα, η κακοκαιρία, κτλ. 

Τα καλοκαιρινά ρούχα, φροντίζεις να τα βάλεις στην ντουλάπα σου, όχι τον Αύγουστο, αλλά στα μέσα του Μάη. Το ίδιο με τα χειμωνιάτικα. 

Κάπου κοντά στον Οκτώβρη. Δεν περιμένεις τον Αύγουστο, ούτε τον Γενάρη αντίστοιχα για να κάνεις αυτή τη δουλειά…Η προετοιμασία, σου γλιτώνει χρόνο. Εκτός από αυτό, σε προφυλάσσει και από κάτι άλλο…

Ο μόνιμος διώκτης του πανικού

Ο πανικός, είναι η απουσία σκέψης. Αν απουσιάζει η σκέψη, απουσιάζει και η επιλογή. Όλα λοιπόν, βρίσκονται στο έλεος της τύχης, στο «ό,τι να είναι». Αν έχεις προετοιμαστεί, έχεις επιλογές. Μπορείς να σκεφτείς και να νιώθεις ελεύθερος. 

Έτσι, ο πανικός δε θα έρθει για να αντικαταστήσει το όποιο φυσιολογικό άγχος έχεις. Αλλιώς, η ανησυχία θα γίνει άγχος. Αν αυτό γίνει, τότε το άγχος σίγουρα, θα γίνει πανικός. 

Όπως κάνουμε λοιπόν με τα ρούχα για τις εποχές, έτσι κάπως γίνεται σε όλα τα πράγματα. Πριν πιάσουν τα πολλά κρύα, έχεις ήδη κατεβάσει τα χειμερινά ρούχα. 

Οι καλές περίοδοι, και οι περίοδοι που κατάφερες να τις ομαλοποιήσεις, είναι υπέροχες. Επειδή ακριβώς σου αρέσουν πολύ, θέλεις να τις επαναλάβεις, να τις ξαναζήσεις. 

Αν θέλεις να τις ξαναζήσεις λοιπόν, πρέπει να έχεις μια minimum προετοιμασία για περίοδο που είτε θα είναι προκλητική, είτε που η τύχη θα αποφασίσει να φύγει από σένα για να πάει αλλού…

Σε περιόδους «ειρήνης», προετοιμαζόμαστε για «πόλεμο»

Η αξιοποίηση της ειρηνικής περιόδου για προετοιμασία πολεμικών καταστάσεων, φέρεται να τη διατύπωσε ο Θουκυδίδης. 

Από τα πιο ουσιαστικά (από πρακτικής άποψης δόγματα) είναι αυτό που μας θυμίζει πως «Ελπίζεις για το καλύτερο και έτσι, πρέπει να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο». 

Υπάρχουν και πιο «βαριά» δόγματα, τα οποία μολονότι είναι πιο αγχωτικά, έχουν και αυτά την αξία τους. Σκοπός μας όμως, δεν είναι να έχουμε «δόγμα». 

Αρκεί, κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μας, με ηρεμία και ψυχραιμία να ξέρουμε οτι μέσα στις καλές μέρες, καλό είναι να φροντίζουμε για μέρες που δε θα είναι έτσι. 

Όταν κοιτάς λοιπόν τον ήλιο την άνοιξη και τον απολαμβάνεις, να θυμάσαι οτι σε λίγους μήνες από την ώρα που τον κοιτάς, θα σου είναι ανυπόφορος. Η λυτρωτική δροσούλα του Οκτωβρίου, σύντομα θα γίνει κρύο.

Φωτό από: theappl.com

tsemperlidou.gr