ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η χώρα του "Ποτέ μη λες ποτέ"

Sunday, October 21, 2018
Μια φορά κι ένα καιρό .... στη χώρα του "Ποτέ μη λες ποτέ" υπήρχε ένα μαγεμένο βασίλειο όπου όλοι οι άνθρωποι ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους. 

Το βασίλειο όμως αυτό είχε  μια μεγάλη  διαφορά από όλα τα άλλα βασίλεια της αυτοκρατορίας.

Δεν είχε βασιλιά. 

Κάθε φορά που έπρεπε να πάρουν μια σημαντική απόφαση, συγκεντρώνονταν όλοι οι σοφοί του βασιλείου στη μεγάλη αίθουσα του θρόνου και αποφάσιζαν από κοινού συνετά για το τι θα πρέπει να πράξουν.


Το βασίλειο αυτό ήταν ευλογημένο πριν από μυριάδες χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια και κάθε κάτοικος που γεννιόταν εκεί έπαιρνε σαν δώρο με τη γέννησή του ένα μαγικό κουτί .... το μαγικό κουτί της αυτογνωσίας.

Από κει πήρε και τ΄όνομά του, και το ονόμασαν βασίλειο της "Αυτογνωσίας".

Δεν είχαν πολλά πλούτη αλλά όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου αυτού ήταν πολύ ευτυχισμένοι. 

Ώσπου μια μέρα ...... ο Αυτοκράτορας, σε μια προσπάθεια να φέρει την ευδαιμονία και την αρμονία σε όλα του τα βασίλεια, έβγαλε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι μισοί απ΄ τους κατοίκους του βασιλείου της "Αυτογνωσίας" θα έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα στα βασίλεια της "Πονηρίας" και της "Αλαζονείας". 

Για αντάλλαγμα οι μισοί από τους κατοίκους των βασιλείων αυτών θα μεταφέρονταν  στο ευλογημένο βασίλειο της "Αυτογνωσίας". 
Οι ανταλλαγές έγιναν άμεσα όπως διέταξε ο αυτοκράτορας και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στα νέα τους βασίλεια. 

Λίγο καιρό αργότερα..... μετά από δύο ασημένια φεγγάρια, σε ένα συμβούλιο "σοβαρών αποφάσεων" των κατοίκων του βασιλείου της "Αυτογνωσίας", συνέβει κάτι πρωτόγνωρο γι αυτούς. 

Οι νέοι κάτοικοι της "Αλαζονείας" παρουσιάστηκαν στο συμβούλιο και αφού πήραν το λόγο, ζήτησαν να γίνουν άμεσα αρχαιρεσίες για την εκλογή βασιλιά.

Καθώς το δικό τους βασίλειο ήταν το παλαιότερο όλων, αυτοπροτάθηκαν ως οι πλέον κατάλληλοι για τη θέση. 

Οι κάτοικοι της "Πονηρίας" που είδαν την αριθμητική υπεροχή ως πλεονέκτημα τάχθηκαν αμέσως υπέρ τους και όλοι μαζί εξέλεξαν το νέο βασιλιά από το παλιό βασίλειο της "Αλαζονείας" . 

Καθώς περνούσε ο καιρός στο βασίλειο της "Αυτογνωσίας" άρχισε να επικρατεί η θλίψη, η απόγνωση και η παραίτηση στους παλιούς  κατοίκους της. 

Ο νέος βασιλιάς έπαιρνε άδικες και άνισες για τους κατοίκους αποφάσεις, ευνοώντας ξεκάθαρα τους αυλικούς του από το βασίλειο της "Πονηρίας". 

Εν τω μεταξύ, στα άλλα βασίλεια της "Πονηρίας" και της "Αλαζονείας" οι κάτοικοι που είχαν μεταφερθεί εκεί για να μεταλαμπαδεύσουν το φως τους, ανήμποροι να διαχειριστούν τους ισχυρούς, είχαν αφομοιώθει πλήρως από αυτούς. 

Ώσπου μια μέρα ......

Ένας από τους παλιούς κατοίκους του βασιλείου της "Αυτογνωσίας", ο πιο νεαρός και ταπεινός απ όλους, θυμήθηκε το γενέθλιο δώρο του που είχε φυλαγμένο σε μια παλιά σκονισμένη κασέλα στο υπόγειο του σπιτιού του,..... το μαγικό κουτί της αυτογνωσίας του. 

Σαν το άνοιξε, το πρόσωπο του φωτίστηκε με μιας και ήξερε πια τι έπρεπε να κάνει. 

Ξεκίνησε αμέσως να γράφει μια μεγάλη επιστολή και να καταγράφει όλα όσα έχουν συμβεί στα τρία βασίλεια, εξηγώντας στον αυτοκράτορα τα αποτελέσματα του διατάγματός του και την δυστυχία όλων πλέον των κατοίκων της χώρας του. 

Όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου, ακόμα και οι παλιοί κάτοικοι και φίλοι του προσπάθησαν να τον τρομοκρατήσουν και να τον συνετίσουν.

- "Ποιος νομίζεις πως είσαι;".... του είπαν, 
- "ο αυτοκράτορας θα θυμώσει μαζί σου που αμφισβήτησες το διάταγμα του και θα σου πάρει το κεφάλι".... του είπαν. 

Όμως αυτός συνέχισε να γράφει, ακούγοντας μόνο τη φωνή μέσα του και κανέναν άλλο, γιατί η φωνή μέσα του δεν σιωπούσε με κανένα τρόπο. 

Μετά από πολύ καιρό και πολύ κόπο, ο ταπεινός και μικρός κάτοικος ολοκλήρωσε την επιστολή του και κόντρα σε όλες τις φωνές γύρω του και στον φόβο που ένιωθε βαθιά μέσα του,  την έστειλε στον αυτοκράτορα. 

Αυτό που συνέβει ήταν πέρα από κάθε προσδοκία ......

Ο σοφός αυτοκράτορας λαμβάνοντας την επιστολή αντιλήφθηκε αμέσως το λάθος του και έβγαλε αμέσως νέο διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου της "Αυτογνωσίας" θα επέστρεφαν στα σπίτια τους και κάνεις δεν επιτρέπονταν να τους πλησιάσει ξανά. 

Και πράγματι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους και έψαξαν δειλά δειλά να βρουν τα ξεχασμένα και σκονισμένα μαγικά κουτιά τους με το πολύτιμο γενέθλιο δώρο τους. 

Ο θρύλος λέει πως η ευτυχία και η αρμονία γύρισε και εγκαταστάθηκε στο μικρό και ταλαιπωρημένο βασίλειο της "Αυτογνωσίας".

Γιατί καμιά φορά αρκεί ένας και μόνον ταπεινός και μικρός άνθρωπος για να επαναφέρει την ευτυχία σε ένα ολόκληρο βασίλειο..... 

Μια φορά κι ένα καιρό ........ 

Στη χώρα του "Ποτέ μη λες ποτέ" ........

Γράφει η Σοφία Σπυροπούλου