ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αισιοδοξία και η θετική αντιμετώπιση φέρνουν φρέσκο αέρα στη ζωή ...

Friday, October 19, 2018
Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να αισθάνεται άτυχος ή γρουσούζης επειδή κάτι δεν μου πήγε καλά. Και χαλιέμαι και γκρινιάζω και ταλαιπωρώ το μυαλό μου με αρνητικές σκέψεις. 

Κι αν με ρωτήσει κάποιος τρίτος εκείνη τη στιγμή τι ακριβώς που φταίει και είμαι τόσο αρνητική, κολλάω και δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση να του δώσω. Ή συνειδητοποιώ τελικά ότι είναι τόσο μικρό και αμελητέο το «κακό» που μου έτυχε, που ντρέπομαι να το μοιραστώ.


Τι συμβαίνει λοιπόν και ενώ είμαστε υγιείς, έχουμε την οικογένειά μας, τη δουλειά μας (με ό,τι μισθό αυτές τις μέρες), το σπιτάκι μας, τους φίλους μας, γκρινιάζουμε και είμαστε απαισιόδοξοι; 

Γιατί δυσκολευόμαστε να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε και να είμαστε αισιόδοξοι και θετικοί; Τελικά η αισιοδοξία και η θετική αντιμετώπιση της ζωής δεν είναι εύκολη και θέλει εκπαίδευση. 

Υπάρχουν όμως κάποια βασικά και εύκολα πραγματάκια που όλοι μπορούμε να κάνουμε για να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

Ξεκινήστε τη μέρα σας θετικά. Πείτε στον εαυτό σας κάθε μέρα ένα απόφθεγμα, έναν καλό λόγο, ένα θετικό σας σημείο, εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για ό,τι καλό έχετε. Έτσι θα εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας στο να είναι αισιόδοξος.

Αγαπήστε τον εαυτό σας. Όσους ανθρώπους κι αν έχετε δίπλα σας, ο εαυτός σας είναι ο πιο σημαντικό σας σύντροφος. Με αυτόν είμαστε 24 ώρες την ημέρα για μια ζωή. 

Συγχωρέστε τον, κανακέψτε τον, μην τον τιμωρείτε με το παραμικρό, δώστε του το καλύτερο γιατί το αξίζει. Δεν εννοώ να είστε κακομαθημένοι και να δικαιολογείτε τα πάντα πάνω σας ακόμα και τα λάθη σας ή τα αρνητικά σας αλλά μην αυτομαστιγώνεστε και για ό,τι συμβαίνει.

Διασκεδάστε την κάθε μέρα σας. Σίγουρα η καθημερινότητά μας και οι υποχρεώσεις μας χαρίζουν δύσκολες μέρες σχεδόν κάθε μέρα. 

Η δουλειά, το άγχος, τα παιδιά, το σπίτι, τα χρέη, τα έξοδα, η κατάσταση της χώρας, τα περισσότερα μας προξενούν δυσκολίες και άγχος. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να διασκεδάσετε την κάθε μέρα με τις δυσκολίες και τις αναποδιές της.

Προσπαθήστε να έχετε μικρές αποδράσεις από τη ρουτίνα. Αυτό μπορεί να είναι να σηκωθείτε λίγο πιο νωρίς και να πιείτε τον πρωινό σας καφέ στην ησυχία του πρωινού πριν ξυπνήσουν οι άλλοι. 

Να αφιερώσετε 5 λεπτά με καλέσετε την κολλητή σας να πείτε δυο κουτσομπολιά, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο όταν τελειώσετε όλες τις δουλειές σας το βράδυ. 

Ακόμα και να κάνετε μια μάσκα προσώπου ή να δείτε ένα αγώνα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση (εσείς οι άντρες), να καλέσετε 2-3 φίλους για μια μπύρα και πίτσα. Χαλαρώστε διαβάζοντας 5 σελίδες από το αγαπημένο σας βιβλίο ή ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί και χαλαρώστε με το σύντροφό σας στον καναπέ.

Μη φοβάστε να προσπαθήσετε ή να αποτύχετε. Το να μην προσπαθήσετε καθόλου είναι χειρότερο από το να προσπαθήσετε και να αποτύχετε. 

Οι πιο πετυχημένοι και πλούσιο άνθρωποι του κόσμου έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες αποτυχίες και αναποδιές στο βιογραφικό τους. Κάθε αποτυχία μας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία. 

Εάν την αντιμετωπίσετε ψύχραιμα και με αισιοδοξία θα πάρετε το μάθημά σας και θα την ξεπεράσετε πιο γρήγορα και αναίμακτα.

Μη χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις. Προσπαθήστε να εντάξετε στο λεξιλόγιό σας θετικές εκφράσεις και λέξεις. Αποκλείστε τον αρνητισμό και την απαισιόδοξες λέξεις από το λεξιλόγιο σας. 

Μπορείτε να πείτε το ίδιο πράγμα αρνητικά και θετικά, προτιμήστε το θετικά. Διαγράψτε το: «δεν μπορώ», «αποκλείεται», «δεν θα τα καταφέρω», «δεν είμαι αρκετά καλός-ή». Προτιμήστε το «θα τα καταφέρω», «θα προσπαθήσω», «είμαι πολύ καλός-ή σε αυτό», «μπορώ και θα το κάνω». Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να σκέφτεται το θετικό και την επιτυχία.

Το να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι, ιδίως στις μέρες μας και μάλιστα στη χώρα μας, σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Χρειάζεται προσπάθεια, χρόνο και θέληση. Είναι όμως το πιο υγιές και το πιο καλό που μπορούμε να κάνουμε πρώτα για τον εαυτό μας και μετά για τους γύρω μας. Βλέποντας τα πράγματα πιο θετικά και αισιόδοξα είναι πιο πιθανό η ζωή να μας κάνει τη χάρη και να μας τα φέρει έτσι όπως τα θέλουμε.

Φωτό από: biz-tutorial.com

tsemperlidou.gr