ΠΡΟΣΦΑΤΑ

8 θετικοί λόγοι για να πεις “Όχι”

Thursday, October 11, 2018
Το να λες “Όχι” είναι δύσκολο. Η ανατροφή μας, μας επιβάλλει να είμαστε ευγενικοί κα να λέμε ναι. 

Όμως το να λες “Όχι” χωρίς να νιώθεις ενοχές είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευτυχισμένης ζωής. Γιατί το “Όχι” μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητά σου. 

Αν λες όχι σε όλα, μπορεί να απομονωθείς και οι άλλοι να σου κολλήσουν τη ρετσινιά του αρνητικού ανθρώπου. Αν πάλι λες σπάνια όχι, αυτό θα έχει σαν συνέπεια να αναλαμβάνεις περισσότερες ευθύνες από όσες μπορείς να αντέξεις και στο τέλος να τα κάνεις θάλασσα.


Άρα πρέπει να κρατάς μια ισορροπία ανάμεσα στο “Όχι” και στο “Ναι” και για να συμβεί αυτό πρέπει να συνειδητοποίησες τα θετικά του να λες που και που “Όχι”. Γιατί και το “Όχι” έχει τη θετική του πλευρά.

Το “Όχι” μπορεί να βγάλει από μια δύσκολη θέση.

Αν δεχθείς να κάνεις κάτι και τελικά δεν καταφέρεις να το κάνεις ή το κάνεις λάθος γιατί δεν σου άρεσε, θα βρεθείς σε πιο δυσάρεστη κατάσταση από ότι αν έλεγες “Όχι” από την αρχή.

Ένα “Όχι” μπορεί να σου γλυτώσει χρόνο και ενέργεια.

Το όχι είναι το πιο πολύτιμο όπλο που έχεις για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις ή ανθρώπους, που μπορούν να σου ροκανίσουν το χρόνο και την ενέργεια. 

Αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, μην διστάζεις… πες όχι. Καλύτερα να στεναχωρηθούν οι άλλοι παρά εσύ.

Με ένα “Όχι” οι άλλοι θα σταματήσουν να σε θεωρούν δεδομένη.

Οι άλλοι θα σταματήσουν να πιστεύουν ότι μπορούν να πιέζουν. Ύψωσε το ανάστημά σου και μείνε πιστή στις απόψεις σου. Πες όχι και μάλιστα χωρίς δικαιολογίες… ρητά και κατηγορηματικά. 

Γιατί αν αρχίσεις να λες “Δεν ξέρω… ίσως…” ή “Θα δούμε…” αφήνεις την πόρτα ανοιχτή για συζητήσεις. Να θυμάσαι ότι ένα όχι είναι μια πράξη θάρρους.

Ένα “Όχι” σημαίνει ότι ξέρεις ποια είσαι και τι θέλεις.

Αντί να απαντήσεις αμέσως σε κάποια παράκληση, κάτσε και σκέψου τι πραγματικά θέλεις. Μπορεί κάποιες φορές να πρέπει να πούμε “ναι” για συγκεκριμένους λόγους, ακόμα κι αν δεν θέλουμε. 

Αλλά, αν αυτό γίνεται συνεχώς, πρέπει να σταματήσει. Σκέψου τις δικές σου ανάγκες, τα δικά σου θέλω, γιατί αλλιώς θα συσσωρεύσεις μέσα σου αγανάκτηση που μπορεί να οδηγήσει σε ολική ρήξη με του άλλους.

Ένα “Όχι” μπορεί κάποιες φορές να σημαίνει “Ναι”.

Κάθε φορά που λες όχι σε κάτι, είναι σαν να λες ναι σε κάτι άλλο. Ένα όχι σημαίνει ότι έχεις ελεύθερο χρόνο για να κάνεις κάτι που σου αρέσει, που είναι πιο δημιουργικό και εποικοδομητικό, σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια.

Με ένα “Όχι” μπορεί να νιώθεις πιο ευτυχισμένη και ήρεμη.

Δεν εκνευρίζεσαι κάνοντας κάτι που δεν θέλεις. Δεν χαλάς την εσωτερική σου γαλήνη και ηρεμία, κάνοντας πράγματα που δεν σου ταιριάζουν. 

Απλά, νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τις επιλογές. ΝΑ θυμάσαι πάντα ότι υπάρχους στιγμές που λες ναι, αλλά και στιγμές που πρέπει να πεις όχι, όσο δυσάρεστη κι αν γίνεσαι.

Αν με το όχι σου δεν θέλεις να δυσαρεστήσεις τον άλλο.

Τότε προσφέρσου να του κάνεις μια άλλη χάρη κάποια άλλη φορά, που πραγματικά θα θέλεις και θα μπορείς. Ή, αν έχεις, ήδη κάνει τη χάρη σε προηγούμενη φορά, πες όχι με ήσυχη συνείδηση.

Σε ένα “όχι” σημασία έχει πώς το λες.

Μην είσαι θυμωμένη όταν το λες, γιατί θυμάσαι πόσο υποχωρητική ήσουν προηγούμενες φορές ή γιατί αυτή τη στιγμή έχεις πήξει. 

Αν το πεις επιθετικά, το όχι θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον σου. Να είσαι κατηγορηματική μεν, αλλά ευγενική. 

Έτσι, οι άλλοι θα καταλάβουν πως δεν αρνείσαι επειδή έχεις κάνει κάτι εναντίον τους ή επειδή είσαι παράξενη, αλλά επειδή πραγματικά δεν γίνεται.

Φωτό από: www.careeraddict.com

tsemperlidou.gr