ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δες το '' Passengers '' κάνει καλό στην υγεία, το λέει η επιστήμη ..

Wednesday, September 5, 2018
Το Passengers έφτασε μέχρι τα Όσκαρ διεκδικώντας δύο βραβεία, έχει δύο υπέροχους και ταλαντούχους πρωταγωνιστές και λέει μία γλυκιά πρωτότυπη ιστορία. Τώρα, μπορούμε να πούμε ότι κάνει καλό και στην υγεία μας, με βάση την επιστημονική γνώση. Εμείς βρήκαμε την επόμενη ταινία που θα παρακολουθήσουμε, χωρίς ενοχές για όποια δάκρυα μπορεί να τρέξουν από τα μάτια μας. Εσύ ακόμα το σκέφτεσαι;


Το Passengers είναι μία πρωτότυπη ρομαντική ιστορία, η οποία δεν διαδραματίζεται σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σε έναν τροπικό παράδεισο ή στην εξοχή, κάτω από τα άστρα. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, οι υπέροχοι Jennifer Lawrence και Chris Pratt, ζουν όλα τα στάδια του δικού τους έρωτα μέσα στα άστρα, πάνω σε ένα διαστημικό σκάφος.

Το σενάριο είναι μοναδικό, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και φουτουρισμού, με τα πιο βασικά ανθρώπινα συναισθήματα, όπως εκείνα της μοναξιάς, του εγωισμού και της ανάγκης να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, συχνά χωρίς να λογαριάζουμε κόστος.

Η υπόθεση της ταινίας, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι θα προβληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στα Novacinema μαζί με άλλες μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office και διεκδικούν μεγάλα βραβεία, διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, πάνω σε ένα διαστημόπλοιο το οποίο μεταφέρει περίπου 5,5 χιλιάδες αποίκους σε έναν μακρινό πλανήτη.


Οι επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους βρίσκονται "παγωμένοι" εντός ειδικών θαλάμων, καθώς το ταξίδι διαρκεί 130 χρόνια. Με 90 χρόνια να απομένουν μέχρι το τέλος του ταξιδιού, ο θάλαμος του Jim (Pratt), ενός εκ των επιβατών, δυσλειτουργεί και τον ξυπνά. 

Για τα πρώτα 35 λεπτά της ταινίας τον ακολουθούμε καθώς συνειδητοποιεί ότι είναι αντιμέτωπος με το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του και να πεθάνει απολύτως μόνος.

Καθώς ο Jim επιχειρεί να βρει λύση, εκμεταλλευόμενος τις τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις και τα αχανή και πολυτελή δωμάτια του σκάφους και ενώ έχοντας ζήσει την απόλυτη μοναξιά για έναν ολόκληρο χρόνο έχει αρχίσει να πνίγεται στην απελπισία του, ένας ακόμα θάλαμος ανοίγει.

Μέσα σε αυτόν, ξυπνά η Aurora (Lawrence) μία δημοσιογράφος η οποία σχεδίαζε να πάει στον μακρινό πλανήτη, να πάρει συνεντεύξεις από τους νέους αποίκους και να επιστρέψει στη Γη. Τώρα, ο Jim την παρακολουθεί να βιώνει την ίδια απορία, τον ίδιο πανικό και να καταλήγει σύντομα στην ίδια τρομακτική διαπίστωση με εκείνον. 


Σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον, όμως, το οποίο γίνεται ακόμα πιο δύσπεπτο για τον θεατή εξαιτίας ορισμένων λεπτομερειών που δεν θα περιγράψουμε για να αποφύγουμε τα spoilers, οι δύο "διαστημικοί ναυαγοί" βρίσκουν χώρο για να επιτρέψουν στην αγάπη, να ανθίσει

Ωστόσο, ακόμα και τότε, όσο ο θεατής τους βλέπει να ζουν τον έρωτα, δεν αποκλείεται να τον πνίγει το άδικο και μέχρι το τέλος (είπαμε, δεν κάνουμε spoiler) να βασανίζεται από μεγάλα ηθικά διλήμματα και υπαρξιακές απορίες. Το Passengers διδάσκει ότι οι κακές πράξεις στον πραγματικό κόσμο δεν είναι αποτέλεσμα των πράξεων μόνο των κλασικών villains...

Οι τίτλοι τέλους και αρκετές στιγμές στη διάρκεια της ταινίας, δεν αποκλείεται να σε βρουν με βουρκωμένα τα μάτια. 

Αν είσαι κι εσύ ένας από εμάς και κλαις εύκολα ή αντιδράς συναισθηματικά σε συγκινητικές στιγμές σε ταινίες και σειρές, όμως, δεν έχεις λόγο να ανησυχείς. Αντιθέτως, η επιστημονική γνώση, βασισμένη σε πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για χάρη των δακρύων που τρέχουν από τα μάτια μας, λέει πως είναι υγιές να συγκινούμαστε με τις ταινίες και να ξεσπάμε σε κλάματα. 

Μάλιστα, όσο κι αν ορισμένοι πιο ψύχραιμοι μπορεί να μας κοιτάνε περίεργα, φαίνεται ότι γενικότερα, τα αισθήματα που βιώνουμε βλέποντας ταινίες όπως το Passengers, εκτός του ότι μας οδηγούν στην κάθαρση, μας βοηθούν να αναπτύσσουμε ακόμα και την ενσυναίσθηση και τον αλτρουισμό.

Γιατί ταυτιζόμαστε με τους πρωταγωνιστές ταινιών;
Για το φαινόμενο μίλησε με το Time πρόσφατα, η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Jennifer Barnes, εξηγώντας ότι η συναισθηματική αντίδραση σε ερεθίσματα που προέρχονται από τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη μας, είναι υγιής (φτάνει, φυσικά, να μη συνεχίζεται για ημέρες μετά τους τίτλους τέλους).

Σύμφωνα με την Barnes, υπάρχει λόγος που σχηματίζουμε σχέσεις με φανταστικούς χαρακτήρες, όπως ο Jim και η Aurora, για τη ζωή των οποίων γνωρίζουμε τα πάντα, μέσα από το γυαλί, ενώ εκείνοι δεν γνωρίζουν τίποτα για εμάς -προφανώς, αφού δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Αυτός είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να διακρίνει μία αληθινή από μία φανταστική σχέση.

Έτσι, μέσω της ταύτισής μας με τους πρωταγωνιστές, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη μίας πραγματικής σχέσης, όπως η αίσθηση ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς. Και φυσικά, με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά. Για αυτό αισθανόμαστε θυμό ή θλίψη και κλαίμε, όταν ο χαρακτήρας με τον οποίο ταυτιζόμαστε υποφέρει, λυπάται ή πεθαίνει.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κλάματος με ταινίες και σειρές
Αλλά γιατί επιμένουμε να υποβάλλουμε τον εαυτό μας στο "μαρτύριο", βλέποντας έργα τα οποία είναι μεν φανταστικά, προκαλούν δε αληθινά θλιβερά συναισθήματα; 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κλάμα είναι μία μορφή κάθαρσης και ότι μετά τα δάκρυα, αισθανόμαστε καλύτερα. Οι ταινίες μάς δίνουν κάτι στο οποίο μπορούμε να επικεντρώσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και την αφορμή για να τα βγάλουμε από το σύστημά μας. Είναι μάλλον καλύτερο να κλαίμε με κάτι ψεύτικο, παρά με κάτι πραγματικό, αν τα οφέλη είναι συχνά τα ίδια.

Μία άλλη θεωρία λέει ότι το κλάμα ενισχύει αυτά που οι ψυχολόγοι ονομάζουν μετά-συναισθήματα, δηλαδή αυτό που αισθανόμαστε για τα ίδια τα συναισθήματά μας. "Αν και το αρχικό συναίσθημα είναι η θλίψη, το μετά-συναίσθημα πιθανά να είναι ευγνωμοσύνη ακριβώς επειδή ακριβώς μπορούμε να αισθανθούμε μία τόσο ευρεία συναισθηματική εμπειρία", είπε η Barnes.

Με άλλα λόγια, θα λέγαμε εμείς, όταν κλαίμε με ταινίες, καταλαβαίνουμε πόσο ωραίο πράγμα είναι να είμαστε ανθρώπινα όντα, ικανά να βιώσουν τόσα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, ακόμα και "απλώς" παρακολουθώντας μία φανταστική ιστορία. Ειδικά όταν αυτή είναι τόσο ιδιαίτερη όπως εκείνη του Passengers.

Εξάλλου, η Barnes μαζί με την ερευνητική της ομάδα πραγματοποίησε μία έρευνα το 2015, στα πλαίσια της οποίας διαπίστωσε πως όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν σειρές ή ταινίες είναι σε καλύτερη θέση να προσδιορίζουν σωστά τα συναισθήματα των συνανθρώπων τους. 

Το συμπέρασμα της καθηγήτριας συμφωνεί με άλλες έρευνες οι οποίες συμπέραναν ότι όταν βλέπουμε συναισθηματικές ταινίες και σειρές, στις οποίες απεικονίζονται εμπειρίες άλλων ανθρώπων, γινόμαστε πιο συμπονετικοί και αλτρουιστές με όσους είναι διαφορετικοί από εμάς.

Από τη θεωρία στην πράξη, με το Passengers.
Τι σχέση έχουν, συμπερασματικά, όλα όσα είπε η καθηγήτρια με το Passengers, πέρα από το γεγονός ότι τα αποκάλυψε λίγο πριν την 89η Τελετή Απονομής των Όσκαρ, στην οποία η συγκεκριμένη ταινία διεκδικούσε δύο χρυσά αγαλματίδια;

Θέτοντάς το πολύ απλά, όποιος έχει δει το Passengers κι όποιος επιλέξει να το δει στα Novacinema όπου θα προβληθεί, θα παραδεχτεί ότι πρόκειται για ένα πλήρες "πακέτο" συναισθημάτων, από τη θλίψη μέχρι τη χαρά κι από την αγωνία μέχρι τον φόβο, από το μίσος και τον αποτροπιασμό μέχρι τη λύτρωση και τη γλυκιά ζεστασιά της απλής, αλλά τόσο ουσιαστικής συγκίνησης.

Έτσι, μας δίνει τη δυνατότητα, στις δύο ώρες που διαρκεί, να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη που περιγράφει η επιστήμη: την κάθαρση του κλάματος, την ωφέλιμη ταύτιση με ήρωες που βιώνουν αισθήματα που όλοι έχουμε βιώσει, την ενίσχυση του αλτρουισμού και της ενσυναίσθησής μας και τελικά, την καλύτερη κατανόηση του διπλανού μας, ακόμα και στα χειρότερά του.

Αν όλα αυτά είναι υπερβολικά για να τα επεξεργαστείς στην πρώτη θέαση της ταινίας, έχεις πάντως πολλές επιλογές χάρη στις λειτουργίες της Nova. Μπορείς να κάνεις πίσω το ζωντανό πρόγραμμα με τη λειτουργία Rewind και να δεις ξανά και ξανά τις σκηνές που θες. Μπορείς να σταματήσεις το live πρόγραμμα με τη λειτουργία Pause & Play, για να σκεφτείς ό,τι είδες και να συνεχίσεις όταν θες. 

Έχεις ακόμα και τη δυνατότητα εγγραφής όλης της ταινίας, για να την προσθέσεις στη συλλογή σου και να τη βλέπεις όποτε θες, όσες φορές θες. Αν είσαι τύπος που του αρέσουν οι συναισθηματικές ιστορίες, θα μας θυμηθείς. Ακόμα το σκέφτεσαι;

Θεόδουλος Γεωργιάδης

Passengers - Επίσημο trailer