ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το «πιο όμορφο πλοίο στον κόσμο»!

Saturday, September 1, 2018
Έτσι χαρακτηρίστηκε από Αμερικανούς ναύτες!

Το «Amerigo Vespucci» ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας και στα 87 του χρόνια χρησιμοποιείται ακόμα για εκπαιδευτικά ταξίδια και θαλάσσιες εκδηλώσεις.
Όταν το είδαν στη Μεσόγειο το 1962 οι ναύτες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Independence», κάποιοι διερωτήθηκαν «τι είναι αυτό;». Για να πάρουν την απάντηση από συναδέλφους τους, «το ωραιότερο πλοίο στον κόσμο».
Το πλοίο που ναυπηγήθηκε το 1930 είναι αγκυροβολημένο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αλλά ταξιδεύει από καιρό σε καιρό στη Βενετία και στη Μεσόγειο καθώς επισκέπτεται και άλλες χώρες για την εκπαίδευση των ανδρών που ιταλικού πολεμικού ναυτικού.
Το 87χρονο πλοίο χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό από τη στιγμή που ξεκίνησε τα ταξίδια του το 1931. Οι νεαροί ναύτες μαθαίνουν, ναυσιπλοΐα, λειτουργία συστημάτων κίνησης, βοηθητικά μέσα και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Το «Amerigo Vespucci», που μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 10 κόμβων, πήρε το όνομα του από τον Αμέριγκο Βεσπούτσι, τον Ιταλό εξερευνητή του 1400, ο οποίος στο πιο επιτυχημένο ταξίδι του, ανακάλυψε το σημερινό Ρίο ντε Τζανέιρο.
Μαζί με τους καπετάνιους, το πλήρωμα του πλοίου μπορεί να φτάσει τα 450 άτομα. Το «Amergio Vespucci» ήταν το δεύτερο από τα δύο πλοία που κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή.
Το πρώτο, το «Cristoforo Colombo», ναυπηγήθηκε το 1928 και παραδόθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ύστερα από μερικά χρόνια παροπλίσθηκε.
Το πλοίο έχει μήκος 82,4 μέτρα,(101 μαζί με το κατάρτι τη πλώρης) και μέγιστο πλάτος 15,5 μέτρα. Τα τρία ατσάλινα κατάρτια του έχουν ύψος 50, 54 και 43 μέτρων και φέρουν 26 ιστία, που καλύπτουν επιφάνεια 2.824 τετραγωνικών μέτρων.
Το κύτος είναι βαμμένο μαύρο με δύο λευκές λωρίδες. Οι σανίδες καταστρώματος είναι από ξύλο τικ και πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρία χρόνια. Το τόξο και η πρύμνη είναι διακοσμημένα με περίπλοκα στολίδια, καθώς και μια μεγαλοπρεπή φιγούρα του Amerigo Vespucci.
Από το 1931 έως το 2005 το «Vespucci» πραγματοποίησε 71 εκπαιδευτικές εξορμήσεις στη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και στον Ατλαντικό Ωκεανό – καθώς και πολλά ταξίδια στην Ιταλία.
Πηγή: Daily Mail και Wikipedia