ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τι είναι ευτυχία; Την απάντηση έχει δώσει ο Θανάσης Βέγγος ...

Monday, September 10, 2018
Η απουσία του Θανάση Βέγγου παραμένει αισθητή παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από το θάνατό του. 

Παραμένουν όμως πάντα διαχρονικά τα λόγια των σπουδαίων ανθρώπων που αφήνουν με το έργο τους και την προσφορά τους το δικό της στίγμα σε μια κοινωνία που παραπαίει.


Τα λόγια αυτού του σπουδαίου ηθοποιού που τίμησε το επάγγελμα καθώς πραγματικά ποιούσε ήθος, σχετικά με την ουσία της ευτυχίας κυριολεκτικά αποτελούν ένα «χαστούκι» στα «θέλω» του σύγχρονου κόσμου.

Με απλές κουβέντες όπως αρμόζουν σε έναν αυθεντικό άνθρωπο, ο Θανάσης Βέγγος είχε δηλώσει ότι «Έπρεπε να γεράσω, αγόρι μου, για να μάθω τι είναι ευτυχία.

Τελικά ευτυχία είναι ένα ζευγάρι χέρια, δύο χέρια …

Αυτά που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε κρατήσουν, θα σε κοιμήσουν, θα σε περιποιηθούν, θα σου μαγειρέψουν, θα σε χαϊδέψουν και στο τέλος θα σου κλείσουν τα μάτια.

Τα πολλά χέρια απλά σε κατσιάζουν…

Χάσιμο χρόνου.

Θα το δεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις…»


πράγματα που ίσως δε γνώριζες για τον Θανάση Βέγγο

1. Από το 1948 έως το 1950 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο, εξαιτίας της αριστερής δράσης του πατέρα του. Εκεί έκανε την πρώτη του οντισιόν για τη θεατρική ομάδα της Μακρονήσου, αλλά κόπηκε επειδή δεν είχε καλλιτεχνικές σπουδές.

2. Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει (πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα) ακόμη επτά ταινίες.

3. Στη Μακρόνησο γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Μια γνωριμία που τον βοήθησε να εμφανιστεί και στον κινηματογράφο με την ταινία «Μαγική Πόλη».

4. Ο Θανάσης Βέγγος είχε δημιουργήσει τη δική του εταιρεία παραγωγής «ΘΒ Ταινίες Γέλιου» το 1964, η οποία στάθηκε αφορμή για να χάσει ακόμη και το σπίτι του στην Κυψέλη, το οποίο είχε μοχθήσει για να αποκτήσει.

5. Το 1971 η ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» απέσπασε τα βραβεία κριτικών και κοινού, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

6. Ο Θανάσης Βέγγος χρειάστηκε να δώσει τρεις φορές εξετάσεις στην επιτροπή εξαιρετικών ταλέντων για να καταφέρει να πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος και να παίξει στο θέατρο.

7. Την εποχή που γυριζόταν «Ο δράκος» παντρεύτηκε την Μίνα (Ασημίνα) Βέγγου με την οποία ήταν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του. Απέκτησαν μαζί δυο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη.

8. Ο Θανάσης Βέγγος ήταν τέρας τελειομανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ότι κάποτε έβαλε όλο το συνεργείο να ξεσκονίσει τις Θερμοπύλες! Καθάρισαν τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα.

9. Η πρώτη θεατρική του παράσταση, μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς-πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.

10. Ο Θανάσης Βέγγος βραβεύτηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2008.


lifo.gr
newbeast.gr