ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κάποιες φορές άφησε το κινητό στην άκρη και ζήσε τις πραγματικές στιγμές ...

Friday, September 7, 2018
Η σύγχρονη ζωή χαρακτηρίζεται από ένα γνώρισμα που είναι κοινό σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους: την προσκόλληση στην τεχνολογία, στα social media και στο κινητό μας. 

Και είναι γεγονός, όλοι μας δεν αφήνουμε μία μέρα να περάσει χωρίς να ασχοληθούμε έστω και λίγο με όλα αυτά. 

Μάλιστα, αισθανόμαστε άσχημα αν απέχουμε έστω και για λίγες στιγμές από όλα αυτά. Πόσο όμως αυτή η ζωή είναι ικανοποιητική και αληθινή;


Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως σε περιόδους κρίσης, κάποιος μπορεί να δαπανήσει μεγάλα ποσά απλώς και μόνο για να αγοράσει ένα ακριβό κινητό! 

Είναι εξαιρετικά αξιοπρόσεκτο το πώς οι εταιρείες και ο κοινωνικός μας περίγυρος μας έχουν πείσει για το πόσο ανάγκη το έχουμε, ώστε να νοιώθουμε καλά και πλήρεις.

Και όμως, είναι απαραίτητο να έχουμε μερικές φορές κάποια απόσταση από το κινητό μας. 

Είναι σημαντικό όταν είμαστε έξω για έναν καφέ ή μία βόλτα να αφοσιωνόμαστε στους φίλους μας. Να μην ξεχνιόμαστε με το να ασχολούμαστε μόνο με αυτό αποκλειστικά. 

Επενδύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις, τις πραγματικές, κι όχι μόνο στις πλασματικές.

Άφησε, έστω και για λίγο, το κινητό στην άκρη. Κοιμήσου, γέλασε, βγες και μην έχεις το άγχος του διαρκώς. 

Μην ξεχάσεις ποτέ ότι το κινητό δεν είναι η ζωή, είναι απλώς ένα μέσο για να γίνει η ζωή λίγο πιο εύκολη.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί περπατάς με το κινητό στο χέρι χωρίς να το χρησιμοποιείς;

Από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Medium, έγινε γνωστή μία έρευνα σχετικά με ένα φαινόμενο αρκετά οικείο στον καθένα μας. Η ονομασία ίσως να διαφέρει από άτομο σε άτομο και από ερευνητές σε ερευνητές γενικά. 

Ο καθένας θα μπορούσε να αποδώσει τους χαρακτηρισμούς «πορωμένοι» και «καλωδιωμένοι». Το φαινόμενο αυτό δημοσιοποιήθηκε με τον χαρακτηρισμό «Phone-walking» και οι ασθενείς «phone-walkers».

Σύμφωνα με την έρευνα, το φαινόμενο αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, ακόμα και από φύλο σε φύλο. Το ζήτημα είναι ότι χρήστες κινητών είμαστε όλοι μας. Όμως, phone-walkers είναι οι χρήστες οι οποίοι κρατούν το κινητό τους, αλλά δεν το χρησιμοποιούν. 

Οι διαφορετικοί ρυθμοί ρουτίνας και η συμπεριφορά του καθενός μας αντιμετωπίζοντας τους ποικίλους παράγοντες που τον επηρεάζουν στα πλαίσια της καθημερινότητας αποτελούν εναλλακτικά αίτια. Παρατηρήθηκαν πάνω από 3.000 πεζοί ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τριανταπέντε χρονών. 

Επομένως, αναφερόμαστε σε ανθρώπους με γεμάτη ρουτίνα και με σταθερές δεσμεύσεις σε επαγγελματικό και ίσως σε ερωτικό επίπεδο. 

Από τον πληθυσμό αυτό, το 22% είναι phone-walkers, με τους άνδρες να καλύπτουν το 20% και οι γυναίκες το 33%.

Σε πρώτη φάση, τα παραπάνω δείγματα μελετήθηκαν ατομικά και έπειτα ανά ζευγάρια. Ατομικά, οι άνδρες και οι γυναίκες κάλυψαν το 30% και το 37% αντίστοιχα, ενώ ανά ζευγάρια οι γυναίκες υπερτερούν των ανδρών με ποσοστό 40% έναντι 24%. Ίσως, οι γυναίκες να παίρνουν κάποιο προβάδισμα στα ποσοστά λόγω ασφάλειας και διαφήμισης. Αυτοί είναι δύο αναγραφόμενοι λόγοι που αναφέρονται στην έρευνα. 

Αλλά οι γυναίκες είναι εκείνες που ασχολούνται αρκετά με τα social media είτε λόγω διαφήμισης, είτε για να μπορούν να απαντούν άμεσα σε μηνύματα μεταξύ φιλενάδων και ζευγαριών.

Βέβαια, η τάση αυτή δικαιολογείται από παρόμοιες στάσεις και ανδρών και γυναικών, ιδιαίτερα ζευγαριών. Τα ζευγάρια κατέχουν το 18% των phone-walkers και αυτό εξηγεί αρκετούς λόγους που διατηρούνται χαμηλά στα νούμερα. 

Άνδρες και γυναίκες όταν είναι μόνοι τους παρατηρείται ότι έχουν την τάση να κοιτάζουν διαρκώς το κινητό για να απαντούν άμεσα σε μηνύματα από το ταίρι τους. Όμως, οι λόγοι ποικίλουν.

Ασκείται μία πολύπλευρη πίεση που υποχρεώνει τους χρήστες να βρίσκονται σε απτή επαφή με τα κινητά τους τηλέφωνα. 

Οι πεζοί που βρίσκονταν σε σχέση πιθανότατα να μην ενδιαφέρονταν για άλλες καταστάσεις και διατηρούσαν απόσταση από την είσοδό τους στα κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, ζευγάρια που βρίσκονταν σε φυσική επαφή με τους συντρόφους τους δεν διατίθενται να διατηρούν επαφή με τα τηλέφωνά τους.

Αντιθέτως, οι συνθήκες αλλάζουν σε ατομικό επίπεδο με τις κοινωνικές υποχρεώσεις να πιέζουν προσωπικότητες να βρίσκονται «συνδεδεμένοι» με τις συσκευές τους μέχρι να δεχθούν κλήση ή κάποιο μήνυμα. 

Όσο γελοίο και αν ακούγεται, η ασφάλεια του κινητού παίζει ρόλο στους λεγόμενους phone-holders, οι οποίοι αγχώνονται για πιθανές κλοπές ή για να καταφύγουν άμεσα στα κινητά τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Αυτές οι υποσυνείδητες δεσμεύσεις δημιουργούν μία ψυχολογική εξάρτηση των χρηστών με τα κινητά τους τηλέφωνα που δεν τους υποχρεώνει απαραίτητα να προβαίνουν σε χρήση αυτών. Υποσυνείδητη είναι και η διαφήμιση του κοινωνικού και οικονομικού στάτους του κάθε χρήστη που προμοτάρει με τον τρόπο του την οικονομική άρα και κοινωνική του ισχύ, χωρίς το ένα να συνοδεύεται με το άλλο.

Σαν συνέπεια, η έρευνα του φαινομένου αυτού προβλέπει μεγάλη συνέχεια και οι λόγοι συνεχώς εναλλάσσονται με τις κοινωνικές εξελίξεις.

Το νέο εργαλείο της Apple που υπόσχεται να σταματήσει τον εθισμό στο κινητό σου

Σκοπός της Apple είναι να επικρατήσει «ψηφιακή υγεία» και να παραχωρήσει ένα εργαλείο, μέρος του λειτουργικού συστήματος της iOS 12. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Tim Cook, δήλωσε απογοητευμένος από την υπερβολική χρήση του τηλεφώνου που έκανε και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται και να λειτουργούν σαν μηχανές.

Εκτός από αυτό όμως, υπάρχουν και άλλα εργαλεία που στοχεύουν στην καταπολέμηση του προβλήματος. Το χαρακτηριστικό Do Not Disturb του ΙΟs πρόκειται να παραχωρεί την επιπρόσθετη επιλογή στους χρήστες να κρύβουν τις ειδοποιήσεις τους όταν πηγαίνουν για ύπνο. 

Σε ένα ανάλογο πλάνο κινείται και η Google η οποία έχει διάφορες λειτουργίες για χρήστες Android, που τους επιτρέπουν να κάνουν «διαλείμματα» από την πολύωρη χρήση του τηλεφώνου.

Σε αυτό το έτος δυο εφευρέτες της Apple θεώρησαν ότι πρέπει να περιορίσουν την υπερβολική χρήση των κινητών ανάμεσα σε νέους χρήστες. Επίσης, ένας δάσκαλος της δευτέρας τάξης ανέθεσε μια εργασία στους μαθητές του να γράψουν ποια συσκευή θα εύχονταν να μην είχε εφευρεθεί. Τέσσερις από τους μαθητές του έγραψαν σχετικά με τα τηλέφωνα. 

Μάλιστα, η σκέψη ενός από τους μαθητές δημοσιεύθηκε σε Facebook και Twitter παρακινώντας έτσι αρκετούς να ξανασκεφτούν αν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στα παιδιά τους. Το hashtag που χρησιμοποιήθηκε #listentoyourkids κρύβει μία ιδιαίτερη δυναμική. 

Για την εξάλειψη αντίστοιχων συνηθειών που γίνονται παγκοσμίως, προωθήθηκε μια εφεύρεση, το Light Phone, μέσω της οποίας οι χρήστες των smartphones θα λαμβάνουν εκεί τις κλήσεις τους. Μια τέτοια συσκευή θα θύμιζε κινητά με απλές λειτουργίες, τις βασικές θα λέγαμε. 

Η Samsung παρακινήθηκε επίσης, να βγάλει στην αγορά κινητό χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι φαίνεται υποκειμενική η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε κάποιους τομείς, καθώς οι χρήστες απολαμβάνοντας περισσότερες συσκευές, εφαρμογές και λειτουργίες αντιμετωπίζουν περαιτέρω προβλήματα, όπως χειρότερο ύπνο (disrupted sleep) και αδυναμία στο να συγκεντρωθούν σε ουσιαστικά προβλήματα, αλλά και στην οδήγηση. 

Πολλά από τα θέματα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο τους δράστες, αλλά και αντίστοιχους σε έναν πιο πλατύ κοινωνικό περίγυρο. Ίσως μία ιδανική ερώτηση θα ήταν «σε ποιους τομείς θα ήταν ωφέλιμες οι καινοτομίες της τεχνολογίας;».

Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που μας κάνει να αναθεωρούμε τις επιλογές μας σε συνάρτηση με την υγεία μας. Ένας φαύλος κύκλος που άρχισε με την ανάδειξη συσκευών με τις απαραίτητες λειτουργίες και εν συνεχεία, με την προώθηση πολυεργαλείων που μας απομακρύνουν από κάθε ίχνος της πραγματικότητας απορροφώντας χρόνο. 

Ναι, πλέον ενημερωνόμαστε πιο εύκολα για γεγονότα που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη της γης όμως, ο χρόνος που καλύπτουμε για να ενισχύσουμε τους προσωπικούς μας λογαριασμούς σε επίπεδο οπτικού κατά βάσει υλικού μας βγάζει εκτός πραγματικότητας.

Μία προσωπική άποψη για την καινοτομία αυτή της Apple: δεν ξέρω κατά πόσο θα καταφέρει ο κάθε χρήστης να αποτραβηχτεί από μία τέτοια συνήθεια, είτε βλέπει είτε δεν βλέπει τον χρόνο που αφιερώνει στα social media. 

Το μόνο που θα καταφέρει είναι να απογοητεύεται από την διαρκή και εκτενή χρήση που κάνει, προσπαθώντας να εναρμονιστεί με τις διάφορες «κοινωνικές» και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

http://www.yang.gr