ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φερνάντο Πεσόα : “Όλα αξίζουν τον κόπο, αν η ψυχή δεν είναι μικρή”

Thursday, September 20, 2018
Ο Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας, (1888-1935) ήταν κυρίως γνωστός για το έργο του «Αναρχικός Τραπεζίτης». 

Δυστυχώς, ο Πορτογάλος άνθρωπος των γραμμάτων, πέθανε νέος (47 ετών) από κίρρωση του ήπατος.

Το ρητό του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τι αξίζει λοιπόν τον κόπο και με ποιά προϋπόθεση; Πόσες και ποιές θυσίες χρειάζεται να κάνουμε για να ζήσουμε μια καλή ζωή;


Η ψυχή ως… θέληση.

Όταν θέλουμε να τονίσουμε την επιμονή που επιδεικνύει κάποιος άνθρωπος για να πετύχει τον στόχο του, συχνά λέμε «το κυνήγησε/το ήθελε με την ψυχή του». 

Άλλες φορές, όταν προτρέπουμε και ενθαρρύνουμε κάποιον να κάνει κάτι, του λέμε «προσπάθησε και δώσε την ψυχή σου». 

Με άλλα λόγια, του λέμε να δώσει όλο του το «είναι», όλον του τον εαυτό.

Μεταξύ μας οι άνθρωποι, έχουμε πολλά κοινά πράγματα και άλλα τόσα διαφορετικά. Αναφορικά με αυτά που έχουμε διαφορετικά, ένα πράγμα κάνει ουσιαστικά τη διαφορά. Η θέληση. 

Η θέληση σε τι; Σε καθετί που κυνηγάμε να πετύχουμε, αλλά κυρίως, στη θέληση για ζωή. Η θέληση είναι η δύναμη που μας ωθεί στο να ζούμε. 

Μας κάνει να θέτουμε στόχους, να ονειρευόμαστε. Επίσης, μας κάνει να ξεπερνάμε εμπόδια και δυσκολίες χωρίς να το βάζουμε κάτω.

Οι θυσίες είναι μέσα στη ζωή.

Αφού μιλήσαμε για τη θέληση που πράγματι… αξίζει τον κόπο να την έχουμε καθώς ισχυροποιεί και μεγαλώνει την ψυχή μας, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ρόλο της θυσίας. 

Οι θυσίες συνθέτουν τη σάρκα και τα οστά της θέλησης. 

Είναι αυτό που δίνουμε προκειμένου να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρό μας. Από τις θυσίες φαίνονται πολλά πράγματα για τον εαυτό μας. Μας κάνουν να τον αναγνωρίζουμε.

Η υπομονή και η επιμονή μας, δοκιμάζονται από το τι θυσιάζουμε. Στις θυσίες επίσης φαίνεται η ανθεκτικότητά μας και η αντοχή μας σε κάθε κακουχία. 

Πολλά από τα πράγματα που θυσιάζουμε, είναι πολύτιμα για μας. Φανταστείτε πόσο πολύτιμος είναι ο στόχος που θέτουμε για να θυσιάζουμε άλλα πολύτιμα πράγματα. 

Με τη θυσία, δοκιμάζουμε επίσης τα όρια αντοχής μας στην αποτυχία. Το αποτέλεσμα (το επιτυχές) δεν προκαταβάλλεται…δεν ισχύει το ίδιο και για τις θυσίες. 

Οι θυσίες γίνονται χωρίς να εγγυώνται το θετικό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως, ό,τι κάνουμε, μας διδάσκει πως χωρίς κόπο, δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

Αυτοπεποίθηση.

Αφού βλέπουμε πως αξίζει τον κόπο ό,τι κάνουμε αν έχουμε θέληση και θυσιαζόμαστε για ό,τι θέλουμε να πετύχουμε, τότε αξίζουμε να λέμε πως έχουμε αυτοπεποίθηση.

Ο εαυτός μας, αξίζει το καλύτερο δυνατό. Αυτός είναι ο πυρήνας της αυτοπεποίθησης και βέβαια, πρέπει να διαχωρίζεται από τον εγωκεντρισμό και από οποιαδήποτε μορφή εγωπάθειας. 

Η αυτοπεποίθηση είναι ο κύριος οδηγός του εαυτού μας. Ορίζει την εκτίμηση που έχουμε για όλο το «είναι» μας.

Αν στη ζωή μας έχουμε ανταπεξέλθει σε πολλές δυσκολίες, δεν αξίζουμε το καλύτερο δυνατό; Αν έχουμε παρουσιαστεί παραπάνω από επαρκείς σε κρίσιμες στιγμές, τότε δεν οφείλουμε να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για μας; 

Όταν μάλιστα έχουμε συμπαρασταθεί και σε κρίσιμες στιγμές άλλων, αυτό, δε μας δείχνει ότι η ψυχή μας αξίζει πολλά; Αυτή είναι η γνήσια αυτοπεποίθηση. 

Αν λοιπόν έχουμε σιδηρά θέληση που αποδεικνύεται από θυσίες και πιστεύουμε στον εαυτό μας, τότε η ψυχή μας είναι μεγάλη και αξίζουν τον κόπο όλες οι προσπάθειες που κάνουμε αλλά και κάθε καλό αποτέλεσμα που θα έρθει.

Φωτό από: Pixabay

Αλέξανδρος Δρίβας

tsemperlidou.gr