ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Όταν σε αναγκάζουν να χάνεις, βρίσκεις τρόπους που δεν είχες σκεφτεί

Monday, September 3, 2018
Βρίσκεσαι σε στιγμές που δεν μπορείς να διαχειριστείς τα πάντα. Δεν περνούν όλα από το χέρι σου. Επιλογές, αποστάσεις, εντάσεις, ρήξεις καταγράφονται σε επεισόδια που θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε και να τα φέρουμε όλα στα νερά μας.

Ο καθένας διαπραγματεύεται το δικό του κομμάτι. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για το δικό του ρόλο του. Ζητάμε κάτι διαφορετικό με ανθρώπους που συνυπάρχουμε. Φίλοι, σχέσεις και οικογενειακοί κύκλοι είναι χαρακτηριστικά δίκτυα που ερχόμαστε σε συνεχή επαφή. Άλλες φορές κάποιοι «επιβαρύνονται», προκειμένου να κουβαλούν έξτρα φορτίο. Aυτό της παρηγοριάς, της συμπόνιας που θέλει ο κάθε φίλος και κάθε σχέση.


Επιβαρύνονται γιατί ο κάθε κύκλος επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα ξεχωριστά. Έτσι, καταφεύγουμε σε πρόσωπα που εμπιστευόμαστε, όμως δεν δεχόμαστε πάντα την επιθυμητή ανταπόκριση. Χάνεις ανθρώπους που σε αγνοούν και σε αποφεύγουν, που δεν δίνουν την ανάλογη προσοχή. Εκείνη που περίμενες. Εκείνη που ήθελες να δεις για να σε ανακουφίσει.

Συνεπώς, κάθεσαι και ξανασκέφτεσαι καταστάσεις. Πράγματα που απέφυγες και παρέγραψες στο παρελθόν με τέτοιους ανθρώπους. Έρχονται οι στιγμές που καλείσαι να αλλάξεις. Να καταγράψεις τα συν και τα πλην. Να κάνεις εκείνο το ξεσκαρτάρισμα. Να δεις τι έχεις κάνει για εκείνους και τι έχουν κάνει για΄σένα. Να δεις τα θετικά και τα αρνητικά της δικής σου περίπτωσης, μήπως εσύ ο ίδιος έχτισες αποστάσεις.

Έτσι, φτάνεις στο σημείο να απομακρύνεις εκείνους που έδωσαν προτεραιότητα στον εαυτό τους και σε παραμέλησαν. Για εκείνους που δε θυσίασαν λίγο χρόνο για εσένα. Για εκείνους που δε νοιάστηκαν για εσένα. Ήρθε η στιγμή της αλλαγής. Εφόσον οι ευκαιρίες έχουν περάσει ανεκμετάλλευτες, τότε η λύση είναι να αναγνωρίσεις το πρόβλημα και να το επιλύσεις.

Πρέπει να βρεις άλλους δρόμους. Όταν χάνεις ανθρώπους, αναγκάζεσαι να αλλάξεις. Να εξωτερικεύσεις ένα μέρος των σκέψεων στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Να γίνεσαι ειλικρινής και αυστηρός, όχι μόνο με τον εαυτό σου, αλλά και με τους ανθρώπους γύρω σου. Καταλήγεις σε ένα σημείο να περιορίζεις τις ευκαιρίες που δίνεις και στενεύεις απότομα τους κύκλους σου. Άλλοι δρόμοι, άλλοι άνθρωποι προορίζονται για εμάς, για τον καθένα μας. Καταλήγουμε να αναζητάμε διαφορετικά πράγματα και να αλλάζουμε τα στάνταρ μας.

Θοδωρής Σωτηρόπουλος