ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λάο Τσε : «Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα» ...

Sunday, September 23, 2018
Η κινεζική σοφία, έρχεται από πολύ μακρυά, όπως άλλωστε και η δική μας. Ο Λάο Τσε είναι από τους μεγαλύτερους Κινέζους πνευματικούς ανθρώπους. 

Πόσα πράγματα μπορούμε να πούμε γι’ αυτό του το απόφθεγμα;! Πράγματα που κρύβονται πίσω από τέτοια αποφθέγματα, μπορούν να μας βοηθήσουν στη ζωή μας πολύ περισσότερο από το να τα συζητάμε με φίλους.


Αποφασιστικότητα.

Πριν πας κάποιο ταξίδι, υπολογίζεις την απόσταση. Αν θέλεις να θέσεις έναν στόχο δηλαδή, προσπαθείς να δεις πόσο μακρυά είσαι από αυτόν. 

Στην ζωή μας όμως, κανένας στόχος και καμία αποστολή δεν είναι εύκολη. Το πρώτο βήμα έρχεται πάντα από την αποφασιστικότητά μας. Θέλουμε να αλλάξουμε επάγγελμα; Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. 

Πριν το πάρουμε απόφαση όμως, οφείλουμε να σκεφτούμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Τους κινδύνους και τις ευκαιρίες. 

Η αναποφασιστικότητα, φέρνει αδράνεια. Χωρίς το πρώτο βήμα, δε θα υπάρξει καμία διαδρομή και κανένας στόχος δε θα επιτευχθεί.

Βήμα-βήμα…

Αν ένα ταξίδι πραγματικά είναι χίλια χιλιόμετρα, κατά μήκος της διαδρομής του συναντά κάποιες πόλεις, έτσι και εμείς, αν θέλουμε να πετύχουμε έναν στόχο, πρέπει να τον «σπάσουμε» σε μικρότερους. 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε καριέρα και επάγγελμα, θα χρειαστεί για παράδειγμα να έχουμε σχεδιάσει τις δράσεις μας σε ένα μεταβατικό στάδιο που θα χρειαστούμε. Ένας στόχος δεν επιτυγχάνεται από τη μία μέρα στην άλλη. 

Με αυτό τον τρόπο, σκεφτόμενοι τι μας λέει ο Λάο Τσε, μια διαδρομή χιλίων χιλιομέτρων θα πρέπει να την σπάσουμε σε 50άδες ή σε 100άδες χιλιόμετρα. Ανάλογα το πότε θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή!

Κουράγιο, θάρρος και υπομονή.

Μπορεί να είναι πολύ όμορφα γραμμένο αυτό που είπε ο Λάο Τσε, όμως κακά τα ψέματα, στον κόσμο όπου η ταχύτητα κυριαρχεί, μας αγχώνει κάπως.  Ο λόγος που μας αγχώνει είναι γιατί από τη μία ακούμε για ένα βήμα και από την άλλη για χίλια χιλιόμετρα.

Χρειάζεται να εξασκηθούμε για να καλύπτουμε στόχους. Σα να χρειαζόταν να καλύψουμε μια μεγάλη διαδρομή χιλίων χιλιομέτρων. Η υπομονή είναι το μυστικό. Κάθε βήμα έχει τις δικές του δυσκολίες. 

Ειδικά στο αρχικό στάδιο θα πρέπει να είμαστε πάνοπλοι και να έχουμε κουράγιο. Χωρίς θέληση και θάρρος δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση κάποιου στόχου.

Η αποφασιστικότητά μας για το πρώτο βήμα (πχ στην αλλαγή καριέρας) πρέπει να περιέχει και την άρνηση του φόβου της αποτυχίας, που πολλές φορές μας κάνει να παίρνουμε το δρόμο του γυρισμού χωρίς να ολοκληρώνουμε αυτήν τη διαδρομή. 

Καλύτερα να δούμε κάθε στόχο μας σαν ταξίδι στην Ιθάκη, μέσα από το οποίο θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα και θα βρούμε πολλές αλήθειες είτε ολοκληρώσουμε τον στόχο μας με επιτυχία, είτε όχι.

Φωτό από: MDZ Online

Αλέξανδρος Δρίβας

tsemperlidou.gr