ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Είναι ωραίο να πανηγυρίζεις για την επιτυχία, όμως είναι πιο σημαντικό να αξιοποιούμε τα μαθήματα της αποτυχίας.” Bill Gates

Friday, September 21, 2018
Αξιολόγηση επιτυχίας. Όλους μας απασχολεί αυτή η διαδικασία. Ο Μπιλ Γκέιτς θεωρείται ο άνθρωπος-πρότυπο για όσους επιδιώκουν να γίνουν αυτοδημιούργητοι. 

Ένας άνθρωπος από τον κόσμο των επιχειρήσεων που ξεκίνησε από…ένα γκαράζ! Για τον Bill Gates, ακούγονται πάντα πολλά και από όλες τις πλευρές!


Μας ενδιαφέρει πάντα όμως, κάποιος τι λέει και τι πράττει έτσι ώστε να δούμε μήπως μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάτι από αυτά.

Τα φορτώνουμε στην….επιτυχία.

Ακούγεται κάπως παράδοξο: Παλεύουμε κάθε μέρα να έχουμε υγεία, για να κυνηγάμε την επιτυχία. Έρχεται, και τελικά, μας κάνει κακό. Γιατί;

Υπό προϋποθέσεις, η επιτυχία είναι καταστροφική.

Όταν κάτι μας είχε γίνει εμμονή, όταν το πραγματώσουμε τελικά, χάνουμε κάθε ενδιαφέρον.

Η επιτυχία, μας φέρνει αλαζονεία. Νιώθουμε μια ψευδαίσθηση «πληρότητας» και «ανωτερότητας». Όλα μας φαίνονται «μικρά» τις στιγμές αυτές και η έπαρση μας κατακλύζει.

Ξεχνάμε. Μια καταστροφική – επιλεκτική όμως – αμνησία, μας κυριεύει. Ξεχνάμε τους φόβους και τις αγωνίες που είχαμε. 

Το άλλοθι που χρησιμοποιούμε, είναι «ντυμένο» κάπως έτσι: «Τόσες δυσκολίες ξεπέρασα, ας το χαρώ και εγώ λίγο, πέρασαν όλα τα δύσκολα!». 

Αυτό το ντύσιμο, μολονότι είναι της μόδας…μας δίνει την εγγύηση για νέες δυσκολίες και απότομο, ξεφούσκωμα.

Η αρετή της εγκράτειας

Κι όμως, η εγκράτεια, έχει και αναδρομική ισχύ. Δε μιλάμε για την αξία της μόνο όταν νιώθουμε αίσθημα υπεροχής. Για λίγη ώρα, μπορούμε να είμαστε σαν τον Ίκαρο από τη μυθολογία. 

Να πετάμε και να ανεβαίνουμε. Να θυμόμαστε όμως και το τέλος του Ίκαρου. Η εγκράτεια λοιπόν, έχει και αναδρομική ισχύ. Έχει τη βοήθεια της μνήμης. Να θυμόμαστε τι περάσαμε, όχι μόνο για να πανηγυρίσουμε που τελικά τα καταφέραμε. 

Να θυμόμαστε το βάρος των δυσκολιών, τα συναισθήματά μας, το πόσες φορές νιώσαμε «λίγοι» και ανεπαρκείς. Όπως τότε δεν ήμασταν τελικά ανεπαρκείς, έτσι και τώρα, δεν είμαστε «ημίθεοι».

Μια επιτυχία, ολοκληρώνεται κυρίως με μια ανασκόπηση. Ένα flash-back μας χρειάζεται. 

Να θυμηθούμε έτσι κάποια πράγματα που αξίζουν να μας μείνουν και για επόμενες δοκιμασίες, για επόμενους στόχους και αποστολές που βάζουμε μπροστά:

Πόσες φορές αποτύχαμε μέχρι να επιτύχουμε; Η μνήμη, θα μας βοηθήσει να δούμε τι λάθη κάναμε και κυρίως, θα μας δείξει οτι αν ήμασταν κάτι «ξεχωριστό και ανώτερο», θα πετυχαίναμε χωρίς …. αποτυχία ….

Θυμηθείτε τον Gates αλλά και τον Jobs. Δείτε ξανά τη ζωή δύο ανθρώπων που γράψαν ιστορία. Διαβάστε τα μεγέθη των αποτυχιών τους όπως οι ίδιοι τα εξιστόρησαν.

Να θυμόμαστε την αποτυχία, μέσα στην επιτυχία. Όχι, δεν είναι κάποιου είδους «βασανιστήριο». Είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο. Το ονομάζουμε Σοφία. 

Ένας άνθρωπος που πετυχαίνει κάτι, γνωρίζει την αξία της επιτυχίας μέσα από τις διδαχές της αποτυχίας. 

Όπως στην αποτυχία λέμε: «Μην μας παίρνει από κάτω», έτσι και στην επιτυχία, να θυμόμαστε να «Μη μας παίρνει από…πάνω». 

Επιτυχία και αποτυχία, θα εναλλάσσονται στη ζωή μας και όπως και οι κακές στιγμές θέλουν διαχείριση, το ίδιο θέλουν και οι καλές και φωτεινές!

Φωτό από: Biblica

Αλέξανδρος Δρίβας 

tsemperlidou.gr