ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κράτησε κρυφή την ιστορία του για 5 δεκαετίες, μέχρι που η γυναίκα του βρήκε ΑΥΤΟ στην σοφίτα!

Saturday, September 29, 2018
Η γυναίκα ξεφύλλισε γρήγορα τις σελίδες και ανακάλυψε 669 ιστορίες ανθρωπιάς, θάρρους και επιβίωσης. 

Το βιβλίο αποδείχθηκε η καταγραφή μιας επιχείρησης κατά την οποία ο άντρας της πριν αρκετές δεκαετίες έσωσε την ζωή 669 παιδίων Εβραίων που προορίζονταν για τα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκεντρώσεων.


Η ακολουθία των γεγονότων που οδήγησε τον Winton στην απόφαση να αναλάβει μια τέτοια κολοσσιαία ευθύνη είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακή και ηρωική. 

Ήταν ένας συνηθισμένος 28-χρονος χρηματιστής από το Λονδίνο. Το μόνο που τον ξεχώριζε από τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η ανθρωπιά του και η συμπόνια του για τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Πέθανε στις 1 Ιουλίου όταν έφτασε στην ηλικία των 106 χρόνων. Καθώς ειδησεογραφικά πρακτορεία από κάθε γωνιά του πλανήτη τιμούν τη ζωή του, πολλοί επισήμαναν ένα ισχυρό απόσπασμα του New York Times.

Η απάντηση του όταν ρωτήθηκε γιατί ρίσκαρε την ζωή του γι” αυτά τα παιδιά ήταν :

“Όταν έβλεπες το πρόβλημα εκεί, ότι πολλά από αυτά τα παιδιά βρίσκονταν σε κίνδυνο, και έπρεπε να τα μεταφέρεις σε αυτό που λεγόταν «ένας ασφαλής παράδεισος» και δεν υπήρχε καμία οργάνωση για να το κάνει αυτό,δεν μπορούσες να κάνεις διαφορετικά» ” Είπε ο Winton “Γιατί το έκανα? Γιατί μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν να ρισκάρουν, και μερικοί περνάνε ολόκληρη την ζωή τους χωρίς να πάρουν ούτε ένα ρίσκο.”

Η Νεκρολογία του Winton στην εφημερίδα The New York Times αναφέρει ότι αυτή η αυτό που έκανε είχε “κίνδυνο, δωροδοκίες, πλαστογραφίες, κρυφές επαφές με την Gestapo, εννέα σιδηροδρομικά τρένα, μια χιονοστιβάδα γραφειοκρατία και πολλά χρήματα.”

Το ρίσκο όμως που πήρε απέδωσε καρπούς με τρόπους που δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί. Τα εκατοντάδες παιδιά που έσωσε, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται ως “Τα παιδιά του Winton” επιβίωσαν από τα κατεχόμενα εδάφη των Ναζί και έκαναν δικά τους παιδιά.

Οι μοντέρνοι ήρωες δε υπάρχουν μόνο σε ταινίες δράσης. Είναι αληθινοί, καθημερινοί άνθρωποι με την επιθυμία τους να κάνουν μοναδικά πράγματα. 

Η ιστορία του Winton είναι μία πράξη υπενθύμισης για να λάβουν όλοι δράση για να γίνουν ήρωες ακόμα και αν αυτό σημαίνει να μιλήσεις ενάντια στην αδικία.

“Έχωένα motto ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, πάντα θα υπάρχει τρόπος για να γίνει» Είπε ο Winton στην εκπομπή “60 Minutes.”

Συναντάμε (η τουλάχιστον διαβάζουμε) για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη κάθε μέρα. 

Είναι καθήκον μας ως άνθρωποι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να αγωνιστούμε να φύγουμε τόσο αριστοκρατικά όπως ο Winton.

Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό αλλά σίγουρα δεν είναι απίθανο ...