ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τι περιμένεις; Η ζωή μας σε 3 τελείες...

Saturday, September 1, 2018
Οι άνθρωποι δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε. Κι όλο προσπαθούμε να αποκτήσουμε κάτι περισσότερο. Μέχρι τότε, μέχρι να νιώσουμε "πλήρεις", περιμένουμε...

Τι περιμένουμε; Να έχουμε περισσότερα χρήματα, περισσότερο χρόνο, περισσότερη εμπειρία, περισσότερη ευτυχία. Αναβάλλουμε την ζωή μας περιμένοντας.


Όμως η ζωή δεν μπορεί να περιμένει εμάς. Η ζωή προχωράει εμπρός. Ακάθεκτη, ασταμάτητη, συνεπής στο βιολογικό της ρολόι, συνεχίζει. Η ζωή προχωράει εμπρός. Η ζωή δεν κάνει στάσεις, δεν δίνει παρατάσεις, δεν κάθεται. Ο χρόνος της ζωής μας προχωράει - αν θα πάμε μαζί του είναι δική μας υπόθεση. Η δική μας ευκαιρία να ζήσουμε!

Ας μην αναβάλλουμε λοιπόν, για αύριο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Ας ζήσουμε σήμερα, την κάθε μέρα, ας αδράξουμε το μεδούλι της, ας βαδίζουμε “στα χνάρια των χαμένων ποιητών”. Ας βρούμε το νόημα, ο καθένας το δικό του νόημα, τα δικά μας νοήματα, με όσα και όσους συνδεόμαστε, τις σχέσεις μας, την εργασία, τους φίλους, ένα νόημα για την πολύτιμη ρουτίνα της καθημερινότητας μας. Διαφορετικά η ζωή είναι σαν να μπαίνει σε μία παρένθεση. Μία παρένθεση και μέσα της τρεις τελείες. (...). Αναμονή.

Έτσι μοιάζει η ζωή μας σε τρεις τελείες: Τίποτα δεν ξεκινάει και τίποτα δεν τελειώνει, γι'αυτό ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι, δεν καταφέρνουμε να νοιώσουμε επαρκείς, δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τα πράγματα, τους ανθρώπους, τη φύση. Αναμένουμε την πληρότητα, τη βελτίωση, "κάτι καλύτερο", "κάτι περισσότερο", με κίνδυνο αυτό να μην έρθει ποτέ. Ανηδονία, έλλειψη ευχαρίστησης, προπομπός μίας ζωής μέσα στην κατάθλιψη.

Τι περιμένεις στην όχθη;

Η ζωή μας, η ζωή όλων μας, είναι μία και μοναδική. Το παρόν σημείωμα είναι ένα προσκλητήριο για να τη ζήσουμε, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς ναι μεν, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Ένα προσκλητήριο να μην τη θυσιάσουμε στον βωμό του lifestyle, στις επιταγές ενός “ανήθικου” καταναλωτισμού, οπού τίποτα δεν είναι αρκετό, πάντα πρέπει να έχουμε κι άλλο, πιο πολύ, πιο καλό, για να νοιώσουμε καλά, καλύτερα, άριστα.

Μην περιμένεις. Η ζωή είναι άριστη από μόνη της. Αρκεί να τη σφιχταγκαλιάσουμε και να ζήσουμε το κάθε λεπτό! Ζήσε το κάθε λεπτό, την κάθε ώρα, την κάθε μέρα.

Μπες στη "θάλασσα" της ζωής και ζήσε. Τώρα ...

Γιάννης Ξηντάρας

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης "Επαφή". www.xidaras.gr - www.paidi-efivos.gr - www.simvouleftikigamou.gr