ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Drop shipping: Τι είναι και πως λειτουργεί

Friday, August 24, 2018
Ο όρος drop shipping σημαίνει πως ο έμπορος δέχεται τα χρήματα για κάποιο προϊόν, όμως ο πελάτης δέχεται το προϊόν κατευθείαν από τον κατασκευαστή ή από τον χοντρέμπορο. Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν διαθέτουν καθόλου προϊόντα σε απόθεμα και λειτουργούν αποκλειστικά με drop ship εταιρίες.

Το drop shipping εφαρμόστηκε αποτελεσματικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο και έγινε γνωστό μέσα από το eBay, αφού ούτως ή άλλως το προϊόν αποστέλλεται στον πελάτη, χωρίς αυτόν να τον νοιάζει ποιος έχει στα χέρια του το προϊόν. Αυτό που ενδιαφέρει τον αγοραστή είναι να λάβει το προϊόν στα χέρια του.


Αυτή η μέθοδος έδωσε την ευκαιρία σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα να δημιουργηθούν χωρίς να χρειάζονται κεφάλαιο για την αγορά αποθέματος και στους κατασκευαστές ή χοντρέμπορους, πωλητές να προωθούν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο.

Πως λειτουργεί το drop shipping

Η λειτουργία του είναι σχετικά απλή. Ο έμπορος ή ηλεκτρονικό κατάστημα ή eBay store, διαλέγει μία αξιόπιστη drop ship εταιρία. Επιλέγει το προϊόν που θέλει να πουλήσει και θέτει μία τιμή πώλησης του προϊόντος, μεγαλύτερη φυσικά από αυτή που έχει η εταιρία στον κατάλογο.

Όταν το προϊόν πουληθεί, στέλνει τα χρήματα στην εταιρία μαζί με τα στοιχεία του πελάτη, αυτή του αποστέλλει το προϊόν και αυτός κρατάει την διαφορά. Θα χαρακτήριζα το σύστημα απλό, ιδιοφυές και επαναστατικό για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Πρόκειται για ένα κλασσικό win-win-win σενάριο. Κερδίζει η drop ship εταιρία, αφού μεγαλώνει εντυπωσιακά το πελατολόγιό της, κερδίζει ο έμπορος που καρπώνεται την διαφορά, κερδίζει ο πελάτης αφού παραλαμβάνει το προϊόν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και σε πολύ καλή τιμή, απαλλαγμένη από: το κόστος ενοικίου, υπαλλήλων, μεταφοράς του προϊόντος από τον χοντρέμπορο στον έμπορο και από τον έμπορο στον πελάτη.

Το σύστημα του drop shipping εξαπλώθηκε και έγινε γνωστό μέσα από το eBay. Πάρα πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα γεννήθηκαν χωρίς καθόλου χρηματικό κεφάλαιο, τα οποία συνεχίζουν να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Χωρίς την βοήθεια αυτής της μεθόδου κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά αποθέματος είναι αρκετά και λίγοι τα διαθέτουν.

Το κόστος κατασκευής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος είναι πολύ μικρό και το κόστος δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μέσα στο eBay ανύπαρκτο. Το διαδίκτυο απελευθέρωσε την αγορά και έφερε έναν πολύ σημαντικό θεσμό στο προσκήνιο. Την εργασία από το σπίτι.

Τα πλεονεκτήματα του drop shipping για ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

Δεν απαιτείται ιδιαίτερο χρηματικό κεφάλαιο

Δεν απαιτείται απόθεμα προϊόντων

Αν το προϊόν δεν πουλάει, δεν χάνει τίποτα αφού δεν το έχει αγοράσει

Δεν υπάρχει κόστος συσκευασίας και αποστολής

Δεν ασχολείται με επιστροφές και customer service

Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από έναν μεγάλο αριθμό drop ship εταιριών

Κατηγορίες Dropshippers

1. Aggregators

Οι Aggregators είναι μεσάζοντες. Ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν μια εικονική αποθήκη και δεν έχουν ούτε εμπόρευμα, ούτε αποθήκη με προϊόντα. Στο διαδίκτυο διαφημίζονται έντονα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν εκατομμύρια επώνυμα προϊόντα που μπορούν να πουλήσουν απευθείας στον πελάτη. Με αυτές τις εταιρίες, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, δε θα μπορέσεις να κερδίσεις χρήματα, διότι οι τιμές που θα σου προσφέρουν θα αντιστοιχούν σε τιμές προϊόντων λιανικής και όχι χονδρικής. Συνήθως αυτές οι τιμές αντιστοιχούν με αυτές που θα βρεις στο ebay. Το ζήτημα είναι να προμηθευτείς το εμπόρευμα απευθείας από τον χονδρέμπορο.

2. Manufacturers ή Master Distributors:

Αυτές είναι οι εταιρίες που θα πρέπει να βρεις και να συνεργαστείς, διότι είναι οι κατασκευαστές των προϊόντων ή οι διανομείς τους. Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρίες που δέχονται Dropshipping συνεργασίες, αν και οι περισσότερες εδρεύουν στις Η.Π.Α. ή στην Κίνα. Κάποιες από αυτές θα στείλουν τα προϊόντα άμεσα στον πελάτη και άλλες θα χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των διανομέων τους. Σε αυτές τις εταιρίες θα πάρεις τη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή, που αντιστοιχεί σε χονδρική τιμή. Έτσι θα κερδίσεις τα περισσότερα λεφτά, είτε πουλώντας στο ebay, είτε σε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πως θα βρεις αξιόπιστους Dropshippers;

Η εύρεση των Dropshippers μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: Είτε με τον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης στο διαδίκτυο, το οποίο προτείνουμε από το Click Money, είτε πληρώνοντας για την απόκτηση μιας λίστας με χονδρεμπόρους. Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται αρκετή προσωπική προσπάθεια, χρόνος και επικοινωνία με την εταιρία, αλλά τα καλά πράγματα δεν σερβίρονται έτοιμα στο πιάτο!

Και επειδή στο εμπόριο παίζονται εκατομμύρια, κανείς δεν πρόκειται να δώσει τέτοιες πληροφορίες αφιλοκερδώς. Έτσι, στη δεύτερη περίπτωση η αγορά μιας λίστας θα γλίτωνε αρχικά αρκετό χρόνο, αλλά τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας της κάθε λίστας. Η πιο γνωστή λίστα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με πιστοποίηση, είναι αυτή της World Wide Brands. Η WBI δραστηριοποιείται από το 1999 βρίσκοντας πιστοποιημένους Dropshippers, ενώ πλέον παρέχει τη λίστα μέσω βάσης δεδομένων από την ιστοσελίδα της και όχι μέσω αρχείου Excel ή μέσω CD όπως έκανε παλαιότερα.