ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Dealbreakers: οι 7 λόγοι που μια σχέση μπορεί να μην πετύχει

Friday, August 17, 2018
Νιώθετε όμορφοι, έξυπνοι, γοητευτικοί, αλλά παρόλα αυτά, άτυχοι στον έρωτα; Τι λέει η επιστήμη για αυτό; Σύμφωνα με νέα μελέτη, δεν είναι την τύχη μας που πρέπει να κατηγορούμε, αλλά τον ίδιο τον εαυτό μας και συγκεκριμένα, τα αρνητικά χαρακτηριστικά μας, τα οποία ακόμα και αν είναι λιγότερα από τα θετικά, μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στις σχέσεις μας.


Ειδικότερα, μελέτη από ερευνητές πέντε διαφορετικών Πανεπιστημίων, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, διαπίστωσε πως κατά την αξιολόγηση των πιθανών συντρόφων, οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αρνητικές ιδιότητες απ' ό,τι στις θετικές. 

Έτσι, ακόμη και αν κάποιος έχει μια σειρά από θετικές ιδιότητες, τα ένα ή δύο αρνητικά του χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι αρκετά για να αποφύγει κανείς τη ρομαντική σχέση μαζί του, αναφέρεται στη νέα μελέτη, η οποία επιχείρησε να εντοπίσει τους παράγοντες, οι οποίοι παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην αποφυγή μιας ρομαντικής ή σεξουαλικής σχέσης.

Dealbreakers: οι 7 λόγοι που μια σχέση μπορεί να μην πετύχει.

“Έχουμε μία γενική τάση να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις αρνητικές πληροφορίες απ' ό,τι κάνουμε για τις θετικές πληροφορίες”, δήλωσε σχετικά ο Gregory Webster, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ιδρύματος.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από έξι ανεξάρτητες μελέτες, και συγκέντρωσαν τους κορυφαίους παράγοντες, οι οποίοι παίζουν αρνητικό ρόλο στην απόφαση ενός ανθρώπου όσο αφορά το κατά πόσο θα ξεκινήσει μία σχέση με έναν άλλο (dealbreakers).

Τα 7 χαρακτηριστικά ενός ατόμου που λειτουργούν ως "dealbreakers"

Έλλειψη ελκυστικότητας
Ανθυγιεινός τρόπος ζωής
Ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά προσωπικότητας
Διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις
Περιορισμένο κοινωνικό στάτους
Διαφορετική στρατηγική ζευγαρώματος
Διαφορετικοί στόχοι στη σχέση
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες δίνουν περισσότερη σημασία στους “dealbreaking” παράγοντες απ' ό,τι οι άντρες, όπως και οι άνθρωποι που αναζητούν μία μακροπρόθεσμη σχέση συγκριτικά με εκείνους που αναζητούν κάτι πιο παροδικό.

Συν τοις άλλοις, όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι άνθρωποι οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένα πράγματα από τον σύντροφό τους ανέφεραν περισσότερους dealbreaking παράγοντες σε σχέση με τα άτομα τα οποία δεν περιορίζουν τόσο πολύ τις στρατηγικές τους για ζευγάρωμα.

Οι ερευνητές αναζήτησαν dealbreakers και σε μη ρομαντικές σχέσεις, όπως σχέσεις φιλίας και βρήκαν πως σε αυτό το πλαίσιο, η επίδραση των αρνητικών χαρακτηριστικών δεν είναι τόσο ισχυρή, αν και κάποια χαρακτηριστικά-dealbrakers, όπως η ανεντιμότητα, αποφεύγονται συστηματικά σε όλες τις καταστάσεις.

Συνολικά, γράφουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι αξιολογούν τους dealbreaking παράγοντες πιο αρνητικά από όσο αξιολογούν τους dealmaking παράγοντες (τους αντίθετους των προηγούμενων) θετικά. Το φαινόμενο ήταν ισχυρότερο στις γυναίκες και στους ανθρώπους σε σχέση.

Ο καθηγητής Webster, ωστόσο, σημειώνει στο σχετικό δελτίο τύπου, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως κάτι που δεν αρέσει σε έναν, μπορεί να είναι ένα σημάδι που αρέσει σε κάποιον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της μελέτης "υποδεικνύουν την ύπαρξη προσαρμοστικών προκαταλήψεων προσοχής στην ανθρώπινη κοινωνική γνώση", τονίζεται στη μελέτη. 

Το παραπάνω υποδηλώνει πως η εστίαση στα αρνητικά χαρακτηριστικά, χρησιμεύει ως λειτουργία επιβίωσης. “Τα πράγματα που μπορούν να μας βλάψουν είναι γενικά πιο σημαντικά, από τα πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν”, εξηγεί χαρακτηριστικά ο Webster.