ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα πάντα για το Crowdfunding: Ο εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης.

Friday, August 31, 2018
Οι αναφορές και συζητήσεις γύρω από το crowd funding πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία δυο – τρία χρόνια, ιδιαίτερα στην Αμερική κυρίως σε σχέση με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η μέθοδος αυτή σε start uppers να χρηματοδοτήσουν μια νέα επιχειρηματική ιδέα και όχι μόνο.


Στις επόμενες γραμμές θα εξηγήσουμε τι είναι το crowd funding, σε ποιους απευθύνεται και πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, στην πράξη.

Τι είναι το Crowd funding ;

Crowdfunding πολύ απλά είναι η χρηματοδότηση από το πλήθος. Συνήθως αναφερόμαστε στη χρηματοδότηση κάποιου έργου /project ή κάποιας ιδέας από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν μικρά ποσά ο καθένας, αλλά από τη συμβολή όλων καλύπτεται ο οικονομικός στόχος για κάθε έργο.

Συνήθως , το crowdfunding αφορά περιπτώσεις μικρο-χρηματοδότησης από 5.000-50.000 ευρώ και δεν περιορίζεται σε επιχειρηματικές ιδέες, αλλά και στη χρηματοδότηση Life Projects για σπορ, τέχνες, ιατρικές ανάγκες, εκπαίδευση, ταξίδια, εθελοντισμό κλπ. Επίσης, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη χρηματοδότηση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Σήμερα, υπάρχουν διάφορες πλατφόρμες στο internet που προσφέρουν τη δυνατότητα υλοποίησης κάποιας μορφής crowdfunding.

Υπάρχει η μορφή του crowdfunding, που προσφέρει μετοχές σε μικροεπενδυτές, σε Venture Capitals, χρηματοδότηση με τη μορφή δανεισμού και όλα τα παραπάνω σε επίδοξους start uppers. Για τις προηγούμενες μορφές crowdfunding αναπτύσσεται αυτή την περίοδο ένα ιδιαίτερο κανονιστικό πλαίσιο, με στόχο να προστατεύει αμφότερους μικροεπενδυτές, χρηματοδότες αλλά και δημιουργούς project.

Η πιο απλή μορφή του crowdfunding παραμένει, ωστόσο, η απευθείας αξιοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και των εργαλείων που προσφέρει στο χρήστη για την παρουσίαση της ιδέας του και τη δικτύωση μέσω των social media.

Γιατί μιλάμε σήμερα για crowdfunding;

Οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος επίδοξος start upper στο να χρηματοδοτήσει την ιδέα του μέσω κάποιας Τράπεζας, κάποιου Venture Capital ή Angel investor, είναι πολύ μεγάλες. Διεθνείς αναφορές υπογραμμίζουν ότι το ποσοστό απόρριψης των business plans που υποβάλλονται για χρηματοδότηση φτάνει ακόμα και το 98 %. Αυτή η κατάσταση οδήγησε χιλιάδες start uppers τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, στο να διεκδικήσουν απευθείας μερίδιο στην πίτα της χρηματοδότησης παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς τρόπους ανεύρεσης κεφαλαίου και αξιοποιώντας τα εργαλεία που τους προσφέρουν οι πλατφόρμες crowd funding. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα projects που κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια, καθώς οι δημιουργοί τους απευθύνθηκαν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή για χρηματοδότηση.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι start uppers όχι μόνο βρήκαν τα χρήματα που απαιτούνταν για να υλοποιηθεί η ιδέα τους, αλλά δημιούργησαν, επίσης, πριν καλά – καλά βγουν στην αγορά, μια ευρύτατη βάση πελατών ακόμα και πολύ μακριά από τα στενά γεωγραφικά τους όρια.

10 Πρακτικές Συμβουλές σε επίδοξους start uppers για το crowd funding.

1. Ετοιμάστε ένα σύντομο βιογραφικό που αποτυπώνει τις επαγγελματικές σας εμπειρίες ή το background και την εκπαίδευσή σας. Έτσι κάποιος πιθανός υποστηρικτής σας μπορεί να σας γνωρίσει καλύτερα και να εμπνευστεί από την ιδέα σας.

2. Ετοιμάστε ακόμα μια σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή της ιδέας σας, αναφέροντας το πώς θα την υλοποιήσετε, τι χρονοδιάγραμμα έχετε θέσει, ποιες ανάγκες θέλετε να καλύψετε με τη χρηματοδότηση που ζητάτε. Αν το project σας αφορά μια κατασκευή ή ένα τελικό προϊόν, είναι χρήσιμο να παρουσιάσετε ένα πρωτότυπο για να μπορούν οι πιθανοί υποστηρικτές σας να έχουν καλύτερη εικόνα για το τελικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

3. Ετοιμάστε, επίσης, ένα πολύ απλό business plan που θα απαντά σε κάποια βασικά ερωτήματα: Γιατί; Πώς; Πού; Πότε; Και κυρίως, Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που δεν θα σας επιτρέψουν να επιτύχετε το στόχο σας. Θέστε έναν ρεαλιστικό οικονομικό στόχο που συνάδει με τις απαιτήσεις του business plan που περιγράφετε.

4. Θέστε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας crowdfunding και δραστηριοποιηθείτε κάνοντας γνωστή την ιδέα σας μέσω των social media.

5. Ετοιμάστε, ακόμα, ένα σύντομο βίντεο όπου θα εξηγείτε ζωντανά και αυθόρμητα το στόχο σας. Δεν χρειάζεται κάποια υπερπαραγωγή, ένα βίντεο με το κινητό σας είναι αρκετό, αρκεί να είστε ο εαυτός σας.

6. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση εκείνων στους οποίους απευθύνεστε και ζητάτε χρήματα και προσπαθήστε εκ των προτέρων να λύσετε πιθανές απορίες τους μέσω της παρουσίασης της ιδέας σας.

7. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της εκάστοτε πλατφόρμας, είναι σκόπιμο να προσφέρετε τακτικά updates ως προς την εξέλιξη της ιδέας ή την πορεία του έργου, ώστε να κρατάτε ‘ζεστούς’ τους υποστηρικτές σας και να δημιουργείτε νέους.

8. Σχεδιάστε επίσης ένα στοχευμένο πρόγραμμα ανταμοιβών (rewards) που ιδανικά θα πρέπει να συνδέονται με την ίδια την ιδέα ή το προϊόν που θέλετε να βγάλετε στην αγορά. Οι ανταμοιβές, όσο απλές κι αν είναι, μπορούν να εκτοξεύσουν τις πιθανότητες χρηματοδότησης της ιδέας σας, να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα πιστών πελατών / καταναλωτών και να σας βγάλουν απευθείας στην αγορά.

9. Μην απογοητεύεστε. Κάθε ιδέα ή project έχει το κοινό της. Αρκεί να καταφέρετε να φτάσετε σε αυτούς.

10. Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε προσωπικά όλους όσους σας βοήθησαν και υποστήριξαν την ιδέα σας.

Τα συστατικά της επιτυχίας

Για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης καμπάνιας, υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες. 

1. Πριν η καμπάνια σας ξεκινήσει, φροντίστε να ενημερώσετε όλες τις ιστοσελίδες όπου υπάρχει παρουσία της εταιρείας σας, όπως για παράδειγμα το LinkedIn και τα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, δημιουργείται η εντύπωση αξιοπιστίας στο κοινό, μιας εταιρείας που έχει ήδη δημόσια παρουσία.

Εκμεταλλευτείτε τα social media για να κάνετε πιο γνωστή τη δραστηριότητά σας σε άτομα που ίσως ενδιαφέρονται για το αντικείμενό σας και κοινοποιήστε την σε κάθε δίκτυο όπου δραστηριοποιείται η εταιρείας σας, καθώς όσο μεγαλύτερη κοινότητα έχετε δημιουργήσει από πριν, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να πάει καλά η καμπάνια σας. Ενημερώστε φίλους και γνωστούς, αλλά προσεγγίστε επίσης και κάποια Mέσα ή δημοσιογράφους που πιστεύετε ότι θα ενδιαφερθούν.

2. Γυρίστε ένα σύντομο βίντεο όπου θα εξηγείτε τι είναι αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε και δείξτε σε λειτουργία έναν «πιλότο» που έχετε φτιάξει. Έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες χρηματοδότησης αν το κοινό και οι πιθανοί επενδυτές βλέπουν στην πράξη τι είναι αυτό που θα αγοράσουν. 

Χρησιμοποιήστε αρκετές φωτογραφίες και σχέδια, καθώς και αναλυτικές περιγραφές. Μιλήστε για εσάς και την ομάδα σας – το κοινό θα σας εμπιστευτεί περισσότερο αν μπορεί να σας γνωρίσει καλύτερα. Τέλος, προσφέρετε κάποια δελεαστικά πακέτα γι’ αυτούς που θα σας υποστηρίξουν, ώστε να τους δώσετε κίνητρα να προσφέρουν όσα περισσότερα μπορούν.

3. Επιλέξτε την κατάλληλη πλατφόρμα. Αν για παράδειγμα, η καμπάνια σας απευθύνεται μόνο σε Έλληνες, μπορείτε να προτιμήσετε μια πλατφόρμα όπως το Groopio. Αν θέλετε να απευθυνθείτε σε κάθε πιθανό αγοραστή σε όλον τον κόσμο, τότε η επιλογή μιας καταξιωμένης πλατφόρμας, όπως το Kickstarter και το Indiegogo είναι καλή λύση. Σε κάθε περίπτωση, διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης κάθε υπηρεσίας. 

Μερικές, όπως το Indiegogo, επιτρέπουν στους δημιουργούς μιας καμπάνιας να αξιοποιήσουν το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε, ακόμη κι αν ο χρηματικός στόχος δεν επετεύχθη. Κάποιες άλλες, όπως το MicroVentures και το SeedInvest απευθύνονται αποκλειστικά σε επενδυτές.

4. Να επικοινωνείτε τακτικά με τους υποστηρικτές σας (η κάθε πλατφόρμα σας προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία γι’ αυτό), ενημερώνοντάς τους για την πρόοδο του project σας, δημοσιεύοντας νέες φωτογραφίες που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον και εξηγώντας τις δυσκολίες σας αν προκύψει κάποιο εμπόδιο.

Τι να προσέξετε

Από την πλευρά της εταιρείας, θα πρέπει να υπάρχει μια ιδέα, η οποία να έχει περάσει το αρχικό στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης (αν πρόκειται για προϊόν) ή να έχει ολοκληρωθεί το επιχειρηματικό πλάνο (αν πρόκειται για υπηρεσία). Σε διαφορετική περίπτωση, θα συναντήσετε πολλά εμπόδια στην πορεία και θα δυσαρεστήσετε το κοινό σας.

Μην ξεκινάτε μια καμπάνια χρηματοδότησης αν δεν είστε έτοιμοι να προσφέρετε ένα αξιοπρεπές προϊόν ή υπηρεσία στο κοινό που θα σας στηρίξει. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η καμπάνια αλλά οι υποστηρικτές σας δεν μείνουν ευχαριστημένοι από αυτό που θα λάβουν, τότε η φήμη της εταιρείας σας θα αμαυρωθεί. Αντίστοιχα αρνητική εντύπωση θα δημιουργηθεί αν δεν τηρήσετε τις ημερομηνίες παραγωγής και παράδοσης, όπως έχετε αρχικά αναγγείλει.

Μελετήστε πολύ προσεκτικά τους όρους χρήσης μιας υπηρεσίας. Πριν καθορίσετε το ποσό που χρειάζεται να συγκεντρωθεί, υπολογίστε πόσο θα κρατηθεί από την πλατφόρμα crowdfunding, τους φόρους που πρέπει να αποδοθούν και ποια επιπλέον έξοδα θα προκύψουν για τη δημιουργία των προσφερόμενων πακέτων και την αποστολή τους στους υποστηρικτές σας. Να έχετε υπόψη επίσης πως ενδέχεται το ποσό που θα συγκεντρωθεί να μην αποδεσμευτεί άμεσα.

Ακόμη κι αν μια καμπάνια χρηματοδότησης από το πλήθος δεν στεφθεί με επιτυχία, να θυμάστε ότι από την προσπάθεια θα έχετε αποκομίσει δημοσιότητα, θα έχετε προσελκύσει ενδιαφέρον και θα έχετε λάβει feedback από τον κόσμο. Όλα αυτά είναι πολύτιμα όσο και το χρηματικό ποσό που χρειάζεστε.

Ελληνικές πλατφόρμες Crowdfunding

1. http://www.easystarter.com/
2. https://www.giveandfund.com

Διεθνείς πλατφόρμες Crowdfunding

Kickstarter
Indiegogo
Patreon
GoFundMe
Crowdrise
PledgeMusic
Razoo
RocketHub
Crowdfunder
Give
Charitable
Lending Club
AngelList
Ulule
Funding Circle
Seed&Spark
Crowdcube
GoGetFunding
Fundable

startupgreece.gov.gr
excelixi.org
startup.gr