ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Μη σπαταλάτε τη ζωή σας στα πρέπει και τις απόψεις των άλλων

Saturday, August 18, 2018
Είναι σημαντικό στην επικοινωνία μας με τους άλλους να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά. Να μπορούμε να εκφραζόμαστε όπως νιώθουμε, χωρίς φυσικά να τους προσβάλουμε και να τους υποτιμούμε. Η ελευθερία στην έκφραση σημαίνει αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια, διεκδικητικότητα, έναν σωρό αρετές, απαραίτητες για μια καλή ψυχική υγεία. 

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα καταφέρουν. Αδυνατούν να μιλήσουν ανοιχτά, να εκφράσουν τη γνώμη τους, να διεκδικήσουν τα θέλω τους. Αντιθέτως παραμένουν σιωπηλοί, παραμένουν παρατηρητές της ζωής τους, συχνά στην σκιά των επιθυμιών τους κι ενίοτε των προσταγών των άλλων, επιδιώκοντας πάνω απΆ όλα την αποφυγή της σύγκρουσης.


Είναι αυτοί που προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί… Ακόμη κι αν χρειαστεί να υπομείνουν δυσάρεστες συμπεριφορές, άσχημα λόγια, υποτιμητικά σχόλια, μόνο και μόνο για να αποφύγουν το άγχος μιας επικείμενης σύγκρουσης, κάνουν στην άκρη τον εγωισμό και τις πεποιθήσεις τους, υποτάσσοντας τον εαυτό τους.

Αν είμαστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, έχουμε τις κεραίες μας τεντωμένες να αφουγκραστούμε την εκτίμηση των άλλων για εμάς, με αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε απΆ τον πραγματικό μας εαυτό, από αυτό που αυθεντικά θέλουμε οι ίδιοι, θυσιάζοντας τις επιθυμίες μας και τις δυνατότητες μας στον βωμό της δημόσιας εικόνας.

Υιοθετούμε πρότυπα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, από καθετί άλλο έξω από εμάς, καταπιέζοντας τον εαυτό μας να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε...

Πώς μπορούμε να αναχαιτίσουμε μια τέτοια στάση από τον ίδιο μας τον εαυτό; Τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της δυσθυμίας και τις (αυτό)υποτίμησης;

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης "Επαφή", σας προσκαλεί στο βιωματικό σεμινάριο που διοργανώνει, με θέμα "Μη σπαταλάτε τις ζωές σας στα πρέπει και τις απόψεις των άλλων".

Κανείς δεν μπορεί να πάει πίσω και να κάνει μια νέα αρχή, αλλά ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει σήμερα και να δημιουργήσει ένα διαφορετικό τέλος. Τολμήστε το!