ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βρήκαν φυτικό συντηρητικό τροφίμων!

Tuesday, August 28, 2018
Την εκτίμηση ότι έχουν βρει από τη φύση το συντηρητικό τροφίμων, που θα αντικαταστήσει τα χημικά, έκαναν ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ (NTU) στη Σιγκαπούρη.
Πρόκειται για τα φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά του πλανήτη και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία τους.
Τα τεχνητά συντηρητικά έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό, για να συντηρούν τα τρόφιμα μας και όχι μόνο. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και τα καλλυντικά, είναι συνηθισμένα πλούσια σε τεχνητά συντηρητικά, προκειμένου να διαρκέσουν περισσότερο καιρό.
Ωστόσο, αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να μην κάνουν πολύ καλή δουλειά για την προστασία μας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποίησε για τους κινδύνους που απορρέουν από την εξάρτησή μας από αυτές, ειδικά όταν πρόκειται για τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
Τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά – νιτρικό νάτριο και νιτρικό άλας – μπορεί να εμποδίσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών σε παιδιά, ενώ έχουν συνδεθεί και με διάφορους τύπους καρκίνου.
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν τη δύναμη των φλαβονοειδών ως συντηρητικό και διαπίστωσαν ότι προστατεύουν τα τρόφιμα καλύτερα από τα τεχνητά αντίστοιχά τους.
Στα πειράματα, η ομάδα του NTU εμφύτευσαν φλαβονοειδή σε διάφορα τρόφιμα, στηριζόμενοι στις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις τους.
Όπως διαπιστώθηκε, οι φυσικές ουσίες κράτησαν φρέσκα για πολύ περισσότερο από τα τεχνητά συντηρητικά.
«Αυτό το συντηρητικό βιολογικών τροφίμων προέρχεται από φυτά και παράγεται από μικροοργανισμούς τροφίμων, που σημαίνει ότι είναι 100% φυσικό», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Γουίλιαμ Τσεν (William Chen).
«Είναι επίσης πιο αποτελεσματικό από τα τεχνητά συντηρητικά και δεν απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία για να διατηρούν τα φαγητά φρέσκα».
Αυτά τα φλαβονοειδή συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα συνθετικά του εργαστηρίου και χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία κρέατος και χυμών φρούτων που διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου.
Τα τεχνητά συντηρητικά κατάφεραν να συγκρατήσουν τα βακτηρίδια για περίπου έξι ώρες. Στο μεταξύ, το εμπλουτισμένο με φλαβονοειδή φαγητό παρέμεινε χωρίς να αναπτυχθούν βακτήρια για δύο ημέρες.
Εάν τα φλαβονοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συντηρητικά για την ανθρώπινη τροφή, μπορεί σύντομα να αποχαιρετήσουμε τα επιβλαβή νιτρικά άλατα και ίσως να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτό που παράγουμε για περισσότερο από ποτέ.
«Αυτό μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες στις τεχνολογίες συντήρησης τροφίμων, παρέχοντας μια λύση χαμηλού κόστους για τις βιομηχανίες», προσθέτει ο Chen.
«Αυτό θα ενθαρρύνει με τη σειρά του ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων που μπορεί να παράγει υγιεινότερα τρόφιμα τα οποία θα παραμένουν φρέσκα περισσότερο».
Πηγή: Mother Nature Network / Εικόνες NTU / Επιμέλεια Snoopit24