ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Σκηνές Ανισότητας»

Tuesday, August 28, 2018
Ο Αμερικανός φωτογράφος Johnny Miller ήρθε αντιμέτωπος με την κοινωνική ανισότητα και τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, όταν μετακόμισε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Η χώρα έχει μόλις ανακάμψει από το απαρτχάιντ, το οποίο αν και έληξε επίσημα πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν ίχνη φυλετικού διαχωρισμού με τη μορφή δρόμων, ποταμών, «ζωνών προστασίας» άδειων χωραφιών και άλλων εμποδίων που χωρίζουν τον πλούτο από τη φτώχεια, τους μαύρους από τους λευκούς.


Αυτό ήταν η αιτία για να δημιουργήσει μια φωτογραφική σειρά, με τον τίτλο «Σκηνές Ανισότητας», που απεικονίζει δραματικές σκηνές ανισότητας από όλο τον κόσμο.

«Οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι είναι μερικές φορές δύσκολο να φανεί από το έδαφος», επισημαίνει ο Miller. «Όταν πετάς, βλέπεις τα πράγματα από μια νέα προοπτική, όπως είναι πραγματικά. Κοιτάζοντας κάτω από ύψος αρκετών εκατοντάδων μέτρων, αναδύονται απίστευτες σκηνές ανισότητας»

«Η επιθυμία μου με αυτό το έργο είναι να απεικονίσω τις πιο «άνισες» περιοχές σε όλο τον κόσμο, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Παρέχοντας μια νέα προοπτική για ένα παλιό πρόβλημα, ελπίζω να προκαλέσω έναν διάλογο ο οποίος μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τα θέματα της ανισότητας με εποικοδομητικό και ειρηνικό τρόπο», γράφει ο Miller στην ιστοσελίδα του.

miller-1.jpg
Η περιοχή γύρω από το συγκρότημα Μπάντα Κούρλα (Bandra Kurla), στη Βομβάη, είναι ένα μείγμα ακραίου πλούτου και ακραίας φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων των γενικών προξενείων αρκετών χωρών, των κεντρικών γραφείων των επιχειρήσεων και του Εθνικού Χρηματιστηρίου.
miller-13.jpg
Οι παραγκουπόλεις του Dharavi στη Βομβάη, δίπλα στο φυσικό πάρκο Μαχίμ (Mahim).
miller-3.jpg
Η πόλη του Νταρ ες Σαλάμ (Dar es Salaam), Τανζανία.
miller-6.jpg
Αυτό είναι το νησί της Ζανζιβάρης. Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται το χωριό Νουνγκούι (Nungwi), ένας τουριστικός προορισμός με κρυστάλλινα νερά και παραλίες με λευκή άμμο, αλλά εάν σκάψετε λίγο πιο βαθιά, θα βρείτε έλλειψη νερού και φτώχεια.
miller-7.jpg
Εξαιρετική ανισότητα των πλούτου στη συνοικία Σάντα Φε (Santa Fe) της πόλης του Μεξικού.
miller-8.jpg
Οικοδομικό συγκρότημα από βίλες στη γειτονιά Ιτσαπαλάπα (Ixtapalapa), στο Μεξικό, δίπλα σε μια κλασική ζώνη χαμηλού εισοδήματος.
miller-9.jpg
Μια φτωχή γειτονιά στη Σάντα Φε, απέναντι από τους ουρανοξύστες πίσω αντιπροσωπεύουν τον μεγάλο πλούτο της περιοχής.
miller-12.jpg
Γενική εικόνα από την αχανή πόλη του Μεξικού.
miller-4.jpg
Πολλοί Κενυάτες ζουν σε αποκλεισμένες περιοχές. Μερικές φορές από αυτές είναι οι φτωχότερες κοινότητες των καστροπολιτειών, όπως αυτή στο Λορέσο (Loresho).
miller-5.jpg
Ένας προγραμματισμένος δρόμος θα διχοτομεί την παραγκούπολη Κιμπέρα (Kibera) στο Ναϊρόμπι, «εκτοπίζοντας» χιλιάδες ανθρώπους.
miller-10.jpg
Το γήπεδο γκολφ Papwa Sewgolum στο Durban (Ντάρμπαν), στη Νότια Αφρική, δίπλα σε μια κοινότητα από τσίγκινες παράγκες.
miller-11.jpg
Στο Durban οι πλούσιοι βρίσκονται στην κορυφή και όχι μόνο μεταφορικά.

Amusing Planet και Designboom / Επιμέλεια Snoopit24