ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι ερωτήσεις που σύμφωνα με ψυχολόγους μπορούν να φέρουν κοντά δύο ανθρώπους

Tuesday, August 28, 2018
Δεν χρειάζονται παραπάνω από 45 λεπτά συζήτησης για να έρθεις πολύ κοντά με ένα άτομο. Από ένα πρώτο ραντεβού, σε έναν χαλαρό καφέ με φίλους και οικογένεια, μέσα από τις ερωτήσεις που ακολουθούν έχεις τη δυνατότητα να μάθεις πολλά για τον συνομιλητή σου και να μοιραστείτε ιδιαίτερες στιγμές.


Και δεν το λέμε εμείς, αλλά μια μελέτη του Arthur Aron, ερευνητής του Stony Brook University στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύθηκε. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι πρέπει να ερωτηθούν με τη συγκεκριμένη σειρά που τις κατέγραψε στη λίστα του. Εμείς επιλέξαμε τις δικές μας ενδιαφέρουσες και «αγαπημένες», αλλά μπορείς να βρεις όλη τη λίστα εδώ.

#1 Προτού κάνεις ένα τηλέφωνο, σκέφτεσαι ποτέ τι θες να πεις; Γιατί;

Όταν σκέφτεσαι τι θες να πεις προτού τηλεφωνήσεις, μάλλον ο άνθρωπος που παίρνεις τηλέφωνο ή σε ενθουσιάζει, ή σε αγχώνει σε μεγάλο βαθμό. Κάποιο έντονο συναίσθημα σε συνδέει με αυτόν τον άνθρωπο και θέλεις να είσαι προετοιμασμένος.

#2 Για ποιο πράγμα στη ζωή σου νιώθεις ευγνώμων;

Στη ζωή μας, με το πέρασμα του χρόνου, μαζεύουμε εμπειρίες και καταφέρνουμε μικρά ή μεγάλα πράγματα. Κάποια από αυτά τα κυνηγάμε και άλλα απλά μας τυχαίνουν. Και σίγουρα για μερικά από αυτά νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.

#3 Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής σου;

Όλοι έχουμε εκπληρώσει έστω και ένα στόχο, για το οποίο νιώθουμε περήφανοι. Είναι κάτι που το αναγνωρίζουμε τόσο εμείς, όσο και το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον.

#4 Τι εκτιμάς περισσότερο σε μία φιλία;

Αν καταφέρεις να πεις στους φίλους σου τι εκτιμάς περισσότερο σε μία φιλία, σίγουρα θα βοηθήσεις και εσένα και εκείνους να βάλετε από την αρχή γερά θεμέλια στη σχέση σας. Ή να δηλώσεις σε έναν άγνωστο τις προθέσεις σου για τη δημιουργία μιας καινούργιας φιλίας.

#5 Ποια είναι η πιο πολύτιμη ανάμνησή σου;

Αν ρωτήσεις ή ερωτηθείς για την πιο πολύτιμη ανάμνησή σου, θα μπεις σε μία διαδικασία να εξιστορήσεις ή να ακούσεις κάτι πολύ ευχάριστο για το συνομιλητή σου. Η διάθεσή σου θα ανέβει και θα θυμηθείς τι σε κάνει πραγματικά χαρούμενο.

#6 Ολοκλήρωσε τη φράση: «Εύχομαι να είχα κάποιον με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ…»

Τι θα ήθελες να μοιραστείς περισσότερο στη ζωή σου, με ποιον και για ποιο λόγο;

#7 Πότε έκλαψες τελευταία φορά μπροστά σε κάποιον άλλο; Για τον εαυτό σου;

Το κλάμα μας αποφορτίζει. Απελευθερώνει ενέργεια. Ξεσπά συναισθήματα.

Λυδία Καραθανάση