ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αρχή της σοφίας ...

Monday, August 13, 2018
Όταν νιώσεις πως έχεις έστω και λίγο χρόνο για τον εαυτό σου,έστω και λίγο χρόνο που θέλεις να αφιερώσεις σε εσένα για να χαλαρώσεις και όχι μόνο ... απλά '' κοίτα '' γύρω σου, παρατήρησε και άρπαξε το πρώτο πράγμα που σου κινεί την περιέργεια, είτε θετικά είτε αρνητικά. 

Το πρώτο πράγμα που σε κάνει να νιώθεις αμήχανα ή πολύ όμορφα είτε αυτό είναι πολύ απλό, είτε είναι πολύ σύνθετο. Είτε είναι απτό είτε άυλο. Δώσε του ένα τίτλο και γράψτο σε ένα χαρτί. 

Εν συνεχεία περιέγραψε το, χωρίς να το κρίνεις. Απλά, με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, όπως θα περιέγραφες ένα γεγονός σε ένα φίλο ή φίλη σου. Με την ίδια οικειότητα μίλα και στο χαρτί σου.Το χαρτί σου θέλει να μάθει από εσένα την δική σου προσωπική, υποκειμενική, και απλή άποψη για το γεγονός, που εσύ επέλεξες. 

Μην δώσεις κανένα τίτλο στον εαυτό σου εκείνη την στιγμή. Απλά την στιγμή εκείνη είσαι ένας άνθρωπος που έχεις ανάγκη να μιλήσεις στο χαρτί σου και να του πεις απλά την γνώμη σου. Έτσι απλά. Το χαρτί σου δεν ξέρει τίποτα. Είναι άδειο και περιμένει από εσένα να το γεμίσεις εικόνες.


Αφού τελειώσεις με την περιγραφή του γεγονότος, κοίτα αυτή σου την περιγραφή πάλι και σκέψου γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό που περιέγραψες. Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό που περιέγραψες. 

Κάνε μια μικρή συζήτηση με τον εαυτό σου πάνω από το χαρτί και ότι σκεφτείς γράψτο κάτω από την περιγραφή. Δεν υπάρχει σωστό ούτε και λάθος. Υπάρχεις εσύ και το χαρτί σου που περιμένει να ακούσει από εσένα την υποκειμενική και μόνο άποψη σου. Με λόγια απλά και αληθινά.

Εν συνεχεία '' τραβήξου '' ένα βήμα πίσω από το χαρτί και παρατήρησε τον εαυτό σου μέσα από όλα όσα έγραψε , και πες στο χαρτί την γνώμη σου για το περιεχόμενο των δυο προηγούμενων παραγράφων. 

Κρίνε εάν χρειαστεί το γεγονός, ακόμα και τον εαυτό σου μέσα από το γεγονός και πες του απλά την γνώμη σου για το πως αυτό μπορεί να γίνει έστω και λίγο καλύτερο. 

Σκέψου και δώσε στο χαρτί σου έστω μια λύση. Είτε σωστή, είτε λάθος. Αυτό είναι που περιμένει από εσένα το χαρτί σου. Να το γεμίσεις με τις σκέψεις σου, τους προβληματισμούς και τις λύσεις σου.

Τις δικές σου λύσεις τις προσωπικές. Αυτές που προέρχονται από την καρδιά και το μυαλό σου. Νιώσε, και δώσε στο χαρτί σου όσο πιο πολύ ανιδιοτελή αγάπη μπορείς σαν να ήτανε κάτι έμψυχο. 

Πες του την συμβουλή σου. Αυτή που βγαίνει από μέσα σου. Την πολύ πολύ δικιά σου και εν συνεχεία '' κλείσε '' τα μάτια και '' αγκάλιασε '' την φαντασία σου. Άστη να σε ταξιδέψει σε κόσμους όπου η νύχτα, η θάλασσα ακόμα και τα δέντρα μπορούν να τραγουδάνε, να μιλάνε να χορεύουν ακόμα και να αγκαλιάζουν τις κραυγές και τις σιωπές. 

Σε κόσμους όπου η βροχή μπορεί να ψιθυρίζει, να κεντάει ή να λούζει το χώμα. Στον κόσμο αυτό που σε οδηγεί η φαντασία σου δεν υπάρχουν όρια, ούτε κανόνες. 

Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό μέσα από το απόσταγμα της καρδίας και των σκέψεων σου. Στον κόσμο που σε οδηγεί η φαντασία σου όλα γίνονται. Οι λέξεις που έχεις στο χαρτί σου ζωγραφίζονται, ενώνονται, πλάθονται. Οι λύσεις αγκαλιάζουν τους προβληματισμούς και οι σιωπές μιλάνε.

Πιάσε στα χέρια σου αυτή την εικόνα, αυτή την ζωγραφιά που έχεις μέσα στο μυαλό σου και δώσε την απλόχερα στο χαρτί σου που διψάει για χρώμα, για εικόνα. 

Την δική σου εικόνα. Λούσε το χαρτί σου με χρώμα και κοίταξε το πάλι στα μάτια και εάν νιώσεις όμορφα με την εικόνα αυτή κάνε το πάλι και πάλι και πάλι. Ζωγράφισε, φιλοσόφησε και άγγιξε την εξέλιξη σου.