ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο Ερμής και ο ξυλοκόπος ... Μια υπέροχη μικρή ιστορία ...

Thursday, August 23, 2018
Μία ιστορία του Αισώπου από το βιβλίο "Ιστορίες για να ονειρεύεσαι, παιγνίδια για να μεγαλώνεις..." της Δάφνης Φιλίππου και της Πόλας Καραντάνα.

Η τιμιότητα είναι μια υπέρτατη αξία. Το ίδιο και η προκοπή, η εργατικότητα. Ίσως ξεχασμένες στις μέρες μας, συχνά-πυκνά τις αγνοούμε, προκρίνοντας οφέλη για εμάς εις βάρος των άλλων...


Κάπου εδώ τα διδάγματα των μύθων έρχονται να μας υπενθυμίσουν τις αξίες αυτές μέσα από ωραίες και απλές ιστορίες, όπως η παρακάτω:

Ήταν κάποτε ένας ξυλοκόπος που κάθε μέρα πήγαινε στο δάσος με το τσεκούρι του, έκοβε ξύλα κι έτσι, ζούσε την οικογένειά του. 

Μια μέρα, καθώς έκοβε ένα δέντρο στην όχθη του ποταμού, το τσεκούρι του γλίστρησε από τα χέρια του κι έπεσε μέσα στο ποτάμι. Απελπισμένος, ο ξυλοκόπος κάθισε δίπλα στην όχθη κι έκλαιγε για το χαμένο του τσεκούρι. 

Πώς θα ζούσε τώρα την οικογένειά του;

Το ποτάμι, όμως, ήταν αφιερωμένο στον θεό Ερμή. Έτσι ο Ερμής λυπήθηκε τον ξυλοκόπο και ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά του και τον ρώτησε γιατί έκλαιγε. 

Όταν άκουσε τι του είχε συμβεί και ήταν τόσο αναστατωμένος, έκανε βουτιά στο ποτάμι και έβγαλε μέσα απ΄ το νερό ένα χρυσό τσεκούρι. Το έδειξε στον ξυλοκόπο και τον ρώτησε:

"Είναι αυτό το τσεκούρι σου;"

"Όχι, αυτό δεν είναι δικό μου", απάντησε ο ξυλοκόπος.

Έτσι ο Ερμής βούτηξε ξανά και αυτή τη φορά έβγαλε ένα ασημένιο τσεκούρι.

"Μήπως είναι αυτό;", τον ρώτησε.

"Όχι", απάντησε ξανά ο ξυλοκόπος.

Μπήκε, λοιπόν, για τρίτη φορά στο νερό ο Ερμής κι έφερε το χαμένο τσεκούρι.

"Ω! Σε ευχαριστώ! Αυτό είναι το τσεκούρι μου!", φώναξε με χαρά ο ξυλοκόπος.

Και ο Ερμής τόσο πολύ ευχαριστήθηκε με την τιμιότητα αυτού του ανθρώπου, που του έκανε δώρο και το χρυσό και το ασημένιο τσεκούρι.

Τόσο απλά μοιάζει να ήταν κάποτε τα πράγματα...

Εάν θα σας ενδιέφερε να λάβετε μέρος σε κάποιο βιωματικό εργαστήριο προσωπικής ανάπτυξης, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο επερχόμενο εργαστήριο που διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης "Επαφή", με εισηγητή τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Γιάννη Ξηντάρα και θέμα (ΞΑΝΑ)ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΜΟΥ).

Μια σπουδή στην αξία της επανεκκίνησης των δυνατοτήτων μας και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων μας. Ένα εργαστήριο που συνδυάζει τη δημιουργική γραφή και την ψυχοθεραπεία με στόχο την προσωπική ανάπτυξη.

Γιάννης Ξηντάρας

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Γάμου. Απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης "Επαφή". www.xidaras.gr - www.paidi-efivos.gr - www.simvouleftikigamou.gr