ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Yποκειμενικά απόλυτος ...

Monday, August 13, 2018
Υπάρχουν άνθρωποι που είτε για την προσωπική τους εξέλιξη, είτε για να γεμίζουν απλά τον χρόνο τους , είτε απλά από άποψη αρέσκονται στο να ψάχνουν και να ψάχνονται.Να ψάχνονται μέσα τους, να ψάχνονται γύρω τους, να δοκιμάζουν, να σκέφτονται, να κάνουν λάθη, να κάνουν σωστά και να μαθαίνουν μέσα από την διαδικασία αυτή.

Για κάποιους από αυτούς η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να κρατήσει μικρό χρονικό διάστημα και για κάποιους άλλους μπορεί να κρατήσει και χρόνια.

Αυτό που μένει λοιπόν στους ανθρώπους αυτούς από την συγκεκριμένη διαδικασία είναι συνήθως :

1) Η άποψη
2) Η οπτική
3) Η ιδεολογία

Τίποτα από το περιεχόμενο των παραπάνω δεν είναι σωστό αλλά ούτε και λάθος.Έννοιες όπως σωστό - λάθος, όμορφος - άσχημος, έξυπνος ή μη είναι έννοιες καθαρά υποκειμενικές, και αυτό γιατί πάντα θα υπάρχει το μέτρο σύγκρισης.

Πάντα θα υπάρχει ένας πήχης τον οποίο κανείς δεν μπορεί να υπερβεί.

Έξυπνος σχετικά με ποιον ;
Αλάνθαστος σχετικά με ποιον ;
Ταλαντούχος σχετικά με ποιον ;

Ποιος είναι τόσο ικανός έτσι ώστε να πάρει κάποιον από τους παραπάνω τίτλους ;

Θα αναφέρω και ένα απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε καλύτερα το θέμα της υποκειμενικότητας.


Ο Νίκος είναι αντικειμενικά λιγότερο έξυπνος από τον Κώστα.Οπότε ο Κώστας είναι αντικειμενικά πιο έξυπνος από τον Νίκο.Όμως ο Κώστας είναι αντικειμενικά λιγότερο έξυπνος από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Οπότε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι αντικειμενικά πιο έξυπνος από τον Κώστα. 

Τελικά ο Κώστας είναι έξυπνος ή όχι ; 

Δεν υπάρχει απάντησή , ούτε και τίτλος λοιπόν.

Συνεχίζοντας θα δανειστώ τον Κώστα του παραπάνω παραδείγματος.Ο Κώστας λοιπόν είναι ένα από τα άτομα όπου μετά από χρόνια προσωπικής εργασίας κατάφερε να αποκτήσει μια υποκειμενική οπτική των πραγμάτων γύρω του, μια υποκειμενική άποψη και μια ιδεολογία // έννοιες οι οποίες ρίζωσαν μέσα του και έγιναν μέρος της ζωής του. Έγιναν κομμάτι του εαυτού του.

Οπότε στην πορεία της ζωής του ο Κώστας συναντάει διάφορους ανθρώπους.Κάθε ένας από αυτούς έχει τις δικές του απόψεις οι οποίες μπορεί να προέρχονται είτε από ενός λεπτού σκέψεις είτε από χρόνων σκέψεις και εμπειρίες ...

Με γνώμονα την υποκειμενικότητα, τις δέχεται όλες κρατώντας την ίδια στιγμή τις δικές του ακέραιες. 

Επειδή λοιπόν οι άνθρωποι είναι έμψυχα και ευμετάβλητα όντα υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον.Ένας βασικός παράγοντας για να συμβεί αυτό είναι, το κατά πόσον οι απόψεις του κάθε ενός έχουν ριζώσει βαθιά μέσα του.

Ένας από τους ανθρώπους που συναντάει στην ζωή του ο Κώστας λοιπόν είναι η Μαρία.Μια μέρα λοιπόν συζητώντας ο Κώστας με την Μαρία αναπτύσσουν το θέμα των σχέσεων , θέμα το οποίο τους αφορούσε άμεσα.

Επάνω στην συζήτηση ο Κώστας λέει τις απόψεις του και η Μαρία της δικές της.Μέχρι που σε μια στιγμή η Μαρία ζητάει από τον Κώστα να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην ουσία του ζητάει να ξεριζώσει μια από τις ρίζες του. Ο Κώστας δέχεται να το κάνει με έναν και μόνο όρο.Να του παρουσιάσει η Μαρία μια αναλυτική και με επιχειρήματα τεκμηριωμένη άποψη η οποία να τον πείθει πως τελικά τόσα χρόνια ο Κώστας έβλεπε τα πράγματα από την λάθος πλευρά. 

Εαν συμβεί αυτό ο Κώστας θα είναι πολύ ευγνώμων προς την Μαρία. 

Εαν όμως αυτό είναι αδύνατο να συμβεί τότε τα πράγματα αλλάζουν και οι επιλογές της Μαρίας λιγοστεύουν. Τελικά βάση πιθανοτήτων και τρόπου σκέψης των ανθρώπων συμβαίνει το δεύτερο και τελικά η Μαρία δεν μπορεί να δώσει στον Κώστα αυτό που της ζητάει. Οπότε η απάντηση της Μαρίας είναι '' Είσαι Απόλυτος '' Ε ναι λοιπόν .. Είμαι και θα παραμείνω '' απόλυτος '' ... 

Εάν λοιπόν ο κάθε άνθρωπος πέταγε στα σκουπίδια τόσο εύκολα τις σκέψεις χρόνων, οι οποίες έγιναν αρχές και άξιες ριζώνοντας στην ζωή του, τότε ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν θα ήταν ο εαυτός του αλλά κάποιος άλλος και ίσως και η ίδια η Μαρία να μην τον ήθελε στην ζωή της.