ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ελευθερία και οικογένεια .. Μπορούν να συνδυαστούν τελικά ;

Monday, August 13, 2018
Η επιλογή των δύο αυτών συγκεκριμένων λέξεων δεν έγινε καθόλου τυχαία. Αυτές οι δύο λέξεις ίσως να μοιάζουν λίγο απόμακρες μεταξύ τους, αλλά δεν είναι.

Αρχίζοντας από την λέξη ελευθερία λοιπόν αυτό που θα ήθελα να τονίσουμε είναι πως η έννοια της ελευθερίας έχει να κάνει κυρίως με τον απεγκλωβισμό του ανθρώπου από τα δεσμά του.


Δεσμά τα οποία τον κρατούν δεμένο μέσα σε μια κατάσταση και δεν τον αφήνουν να εξελιχθεί ούτε προσωπικά, ούτε κοινωνικά, ούτε επαγγελματικά, ούτε πνευματικά. Απλά τον κρατούν βαλτωμένο και ανήμπορο αφαιρώντας του την εκ φύσεως δύναμη του.

Μερικοί άνθρωποι νομίζουν πως είναι ελεύθεροι ενώ δεν είναι.Υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν την εντελώς αντίθετη άποψη.

Ελεύθερους δεν μας κάνει το να ζούμε μόνοι μας χωρίς να έχουμε καμία υποχρέωση απέναντι σε κανέναν.Ούτε το να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε ότι ώρα θέλουμε επάνω σε ένα άδειο κρεβάτι,μας κάνει ελεύθερους. Ούτε το να μην δίνουμε λογαριασμό και απολογία σε κανέναν μας κάνει ελεύθερους. Τίποτα από όλα αυτά δεν μας κάνει ουσιαστικά ελεύθερους.

 Όλα τα παραπάνω έχουν ένα άρωμα ελευθερίας αλλά δεν είναι η αληθινή ελευθερία αυτή.

Ελεύθερους μας κάνει το να πετάξουμε όλες τις ''ακαθαρσίες'' από πάνω μας και οτιδήποτε τοξικό από γύρω μας. Να απαλλαχτούμε από κόμπλεξ, συμπλέγματα, σύνδρομα, μικροπρέπειες, πρέπει και μη. 

Από εξαναγκασμούς και ψυχαναγκασμούς. Οι ελεύθεροι άνθρωποι δεν ακολουθούν διαδρομές που έφτιαξαν κάποιοι για αυτούς χωρίς αυτούς.Κάνουν αυτό που θέλουν την στιγμή που το θέλουν χωρίς καμία πίεση. Λένε αυτό που θέλουν χωρίς να σκέφτονται το '' τι ' , '' πως '' και '' γιατί ''Δεν έχουν μυστικά από κανέναν ... 

Αυτό συμβαίνει και με εμένα γράφοντας αυτό το κείμενο. Αυτό που νιώθω όταν το κάνω αυτό, είναι η μεγαλύτερη ελευθερία. 

Γράφω χωρίς να με νοιάζει τι θα σκεφτεί κάποιος, γιατί θα το σκεφτεί, πως θα το πάρει, τι θα κάνει ή πως θα αντιδράσει. Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι να είμαι '' εγώ '' και ο λόγος μου να στέκεται ολόγυμνος μπροστά στον οποιονδήποτε. Όπως και τώρα που γράφω αυτό το κείμενο. Νιώθω αυτή την πανέμορφη αίσθηση της ελευθερίας.

Εγώ δεν θέλω να είμαι ελεύθερος μέσα στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Ούτε στον γάμο μου. Θέλω να είμαι κλειδωμένος με έναν άνθρωπο ο οποίος θα είναι η οικογένεια μου.Για αυτό θα μπω στην διαδικασία άλλωστε. Η οικογένεια είναι η αρχή και το τέλος στην ζωή ενός ανθρώπου. Είναι αυτό που τον γειώνει και του θυμίζει τις ρίζες και τον σκοπό της ζωής του.

Θέλω να νιώθω την αληθινή ελευθερία που πηγάζει μέσα από τον ίδιο τον σύντροφο και όχι αυτή την δήθεν, την ψεύτικη.

Οπότε οτιδήποτε κακέκτυπα της εξέλιξης και λοιποί ψευτομοντερνισμοί μου είναι εντελώς αδιάφοροι.

Οποιοσδήποτε θέλει να νιώθει αυτή την ψευδαίσθηση της δήθεν ελευθερίας κάθετε μόνος του,συμβιβάζετε μέσα σε αυτό και συνεχίζει να ζει την ζωή του έχοντας ως γνώμονα αυτή του την επιλογή.

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτό το μότο που από μότο έγινε τίτλος στα κεφάλια των ζευγαριών και λέει '' ο χώρος μου και ο χώρος σου '' ..  για να ανασαίνουμε και να μην βαριόμαστε και άλλα τέτοια περίεργα.

Άμα κάποιος άνθρωπος νιώθει ότι βαριέται και ότι δεν ανασαίνει ή ότι πνίγεται μέσα σε μια κατάσταση και θέλει τον χώρο του μπορεί να κάτσει μόνος του, έχοντας άφθονο χώρο όπως και αυτή την ψευδαίσθηση της ελευθερίας.

Οπότε γυρίζοντας σε αυτό που λέγαμε πριν σχετικά με την οικογένεια, εάν λοιπόν οι σύντροφοι αντί να παίρνουν ενέργεια ο ένας από τον άλλον νομίζουν ότι πνίγονται μέσα σε όλο αυτό δεν υπάρχει λόγος να είναι μαζί.

Εάν νιώθουν τον σύντροφο ή την σύντροφο τους ως βάρος δεν έχει νόημα. Ο σύντροφος σου πρέπει να είναι το στήριγμα σου. Το απάγκιο σου. Το φιλαράκι σου. Ο συνοδοιπόρος σου.

Αυτός που έχεις ανάγκη να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του. Αυτός που έχεις ανάγκη να είναι δίπλα σου και να κοιτάει ότι βλέπεις.Να σου παίρνει τις λύπες και να σου δίνει χαρές.Αυτός που θα σε κάνει να νιώσεις ελεύθερος στο να εκφραστείς ... να του μιλήσεις ... να επικοινωνήσεις ΕΛΕΥΘΕΡΑ .... να ταξιδέψεις μαζί του μέσα στα πιο τρελά σου όνειρα ακόμα και μέσα στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου ... χωρίς κόμπλεξ και ψυχαναγκασμούς. 

Αυτός που θα έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί σου , αυτό το υπέροχο άρωμα ελευθερίας που εσύ του έφερες ...

Η οικογένεια λοιπόν δεν αναιρεί τίποτα ... Ούτε την ελευθερία.

Για τους ανθρώπους λοιπόν που είναι συνειδητοποιημένοι και ξέρουν τι θέλουν όλα γίνονται και όλα συνδυάζονται ...