ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ASMR | το youtube trend που χαλαρώνει εκατομμύρια κόσμο

Monday, August 27, 2018
ASMR, η νεότερη τάση που αποσκοπεί σε χαλάρωση μέσω ήχων. Η «αυτόνομη αισθητήρια απόκριση του μεσημβρινού» είναι μία τακτική χαλάρωσης που αρχικά δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για ξεκούραση και εν συνεχεία χαρίζει μια προσομοίωση με ποικίλους ήχους οικείους, καθώς και οπτικό υλικό.

Η ιστορία απεικονίζει μία 21χρονη χρήστη, στις 19 Οκτωβρίου 2007, που συμμετείχε σε ένα φόρουμ με κύριο θέμα την υγεία. Σε ένα post μοιράστηκαν διάφοροι χρήστες εμπειρίες που τους υπενθύμισαν παλαιότερες αισθήσεις όπως είχαν βιώσει στην παιδική τους ηλικία. Οι χρήστες επέλεξαν να διευρύνουν τον κύκλο των ατόμων που συμμετέχουν στις συζητήσεις αυτές για να εξετάσουν παρόμοιες εκδοχές αυτού του φαινομένου.


Σχετικά βίντεο ASMR, μικρής ή μεγάλης διάρκειας, απεικονίζουν κινήσεις που εκτελούνται από ηθοποιούς, οι οποίοι παράγουν ήχους, ψιθυρίζουν και προβαίνουν σε ενέργειες γνώριμες για τον καθένα από εμάς, όπως για παράδειγμα το κούρεμα των μαλλιών από κομμωτή. Συνεπώς, στόχος της τακτικής αυτής είναι η προσφορά μίας προσωρινής ευφορίας με θετικά συναισθήματα και τοπική στατική αίσθηση χαλάρωσης στο σώμα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ASMR βίντεο: Η πρώτη κατηγορία συνοδεύεται από εξωτερικά ερεθίσματα ήχους που συνδυάζονται με οπτικό υλικό και η δεύτερη κατηγορία συνοδεύεται από ήχους και ερεθίσματα που δεν στηρίζονται σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά σε αισθήσεις σχετικές με τον διαλογισμό. Σαν αποτέλεσμα, μεταφέρεται μέσω ήχων και εικόνας το αίσθημα της συναίσθησης και του «ηδωνικού οργασμού» σώματος και ψυχής.

Όπως αναφέρει το Lifo, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Spirit Payton που πριν από κάποια χρόνια διαγνώστηκε με σοβαρή εκφυλιστική ασθένεια των οστών και επιβαρύνθηκε παράλληλα με άγχος, αλλά και χρόνιους πόνους. Η Payton βρήκε σαν προσωρινή θεραπεία την επίδραση του ASMR και ακολούθως επέλεξε να γίνει καλλιτέχνης του ASMR, ελπίζοντας να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες.

Αυτή είναι μία αρκετά αμφιλεγόμενη τάση που έχει προκαλέσει εκπλήξεις και αντιδράσεις οποιασδήποτε φύσεως. Η νευρολογική αυτή επίδραση ανακουφίζει από το πιο απλό άγχος και κούραση μέχρι και σοβαρές ασθένειες με κάποιες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέον, ο χρήστης που βλέπει τα βίντεο, γίνεται πρωταγωνιστής της ίδιας της κατάστασης που αφουγκράζεται με τις αισθήσεις τους. Γίνεται αντικείμενο του ηθοποιού που τον βάζει σε μία προσομοίωση ιδανική σα να βρίσκεται σε άλλη διάσταση ή σε παιχνίδι simulation ακολουθώντας τεχνική χαλάρωσης.

Θοδωρής Σωτηρόπουλος