ΠΡΟΣΦΑΤΑ

8 οσμές που μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους

Friday, August 24, 2018
Ποιος δεν θα ήθελε να χαθεί σε έναν κόσμο πλημμυρισμένο με αυτές τις μυρωδιές;

Σου έχει τύχει ποτέ να μυρίσεις κάτι όμορφο και να νιώσεις ένα απροσδιόριστο θετικό συναίσθημα να σε πλημμυρίζει; Υπάρχει λόγος, το λέει η επιστήμη!


Σύμφωνα με τα κατά καιρούς ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας υπάρχουν 8 οσμές, οι οποίες μπορούν να μας γεμίζουν ευφορία. 

Ποιες είναι αυτές οι μυρωδιές; 

Όπως σημειώνεται στο Reader's Digest, το οποίο συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία για να φτιάξει τη σχετική λίστα, είναι 8 στον αριθμό και εκτός από το να μας φτιάχνουν τη διάθεση, απομακρύνουν και το άγχος! Ας τις ανακαλύψουμε:

Το άρωμα του δάσους

Σύμφωνα με έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, οι μυρωδιές του δάσους, αυτή δηλαδή η γνώριμη συμφωνία οσμών από το άρωμα των πεύκων, του νωπού, δροσερού χώματος και της άγριας φύσης, μπορεί να μειώσει το αίσθημα της κατάθλιψης και του άγχους. 

Στην Ιαπωνία, υπάρχει μάλιστα και σχετικό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι μαζεύονται σε ομάδες και απολαμβάνουν μακρές, χαλαρωτικές βόλτες σε δάση, γνωστές ως shinrin-yoku ή αλλιώς, "μπάνιο στο δάσος". Αυτό ακριβώς το έθιμο εξέτασαν οι ερευνητές καταλήγοντας στο συμπέρασμά τους ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να είναι πολύ ευεργετική ψυχολογικά.

Το άρωμα των εσπεριδοειδών

Όποιος έχει περπατήσει σε πορτοκαλεώνα, ξέρει ότι η μυρωδιά των φρέσκων πορτοκαλιών και των άλλων φρούτων της οικογένειας των εσπεριδοειδών, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C, είναι απολύτως τονωτική. 

Ε, λοιπόν, η επιστήμη έχει δείξει ότι πράγματι τα αρώματα των εσπερίδων ενισχύουν την ενέργειά μας και αυξάνουν τα επίπεδα ετοιμότητάς μας. Η μυρωδιά του λεμονιού, πιο συγκεκριμένα, μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και σε περίπτωση που χρησιμοποιείται ως άρωμα (προσωπικό ή χώρου), αφήνει καλές και ευχάριστες εντυπώσεις σε όσους το μυριστούν.

Το άρωμα του αντηλιακού

Η γνώριμη μυρωδιά του αντηλιακού ταξιδεύει τους περισσότερους από εμάς, αυτόματα, τις φωτεινές μέρες των αποδράσεών μας σε παραλίες και των καλοκαιρινών διακοπών γενικότερα. Έτσι δεν είναι;

Ε, αυτή ακριβώς η ισχυρή συσχέτιση που υπάρχει στον εγκέφαλό μας, της συγκεκριμένης οσμής με τον ελεύθερο από άγχη χρόνο των διακοπών, έχει ως αποτέλεσμα η μυρωδιά του αντηλιακού να μπορεί να αυξήσει τη χαλαρότητά μας και να κάνει κάποιον πιο ευδιάθετο από ό,τι συνήθως. Ακόμη κι αν τα πόδια του δεν τα βρέχει το κύμα.

Το άρωμα του φρεσκοκομμένου γκαζόν

Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν πως στο γκαζόν υπάρχει μία χημική ουσία, η οποία απελευθερώνεται όταν αυτό κόβεται και κάνει τους ανθρώπους να χαλαρώνουν και να αισθάνονται χαρούμενοι. 

Επιπλέον, οι ίδιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η οσμή του φρεσκοκομμένου γρασιδιού έχει ακόμα και τη δύναμη να ενισχύει τη μνήμη με τόσο ισχυρά αποτελέσματα, ώστε να εξερευνάται το ενδεχόμενο να μπορεί να καταπολεμήσει την παρακμή των γνωστικών λειτουργιών η οποία συνοδεύει το γήρας.

Σχετικά: Γιατί μυρίζει το γρασίδι όταν το κουρεύουμε;

Το άρωμα των λουλουδιών

Καμία είδηση εδώ. Τα λουλούδια είναι το πιο γνωστό μυρωδικό στον κόσμο και μία από τις πιο "ανεβαστικές" οσμές. Ίσως, όμως, να ενδιέφερε κάποιον να μάθει ότι υπάρχουν, πιο συγκεκριμένα, δύο συγκεκριμένα άνθη που έχουν καλά καταγεγραμμένα και συγκεκριμένα οφέλη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. 

Ο λόγος για τη λεβάντα και το γιασεμί, τα οποία έχει εντοπιστεί η μεν πρώτη ότι μπορεί να χαλαρώσει όποιον την εισπνέει και να βοηθήσει όσους πάσχουν από αϋπνίες και κατάθλιψη (εξ ου και τα πολλά απορρυπαντικά με το άρωμά της), το δε δεύτερο ότι ενισχύει άμεσα και έντονα την καλή διάθεση.

Το άρωμα του δενδρολίβανου

Το άρωμα του δενδρολίβανου έχει παρατηρηθεί σε μελέτες ότι ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη του ανθρώπου. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η οσμή του αρωματικού θάμνου τονώνει την ικανότητα των ατόμων να θυμούνται πολύπλοκα συμβάντα και να εκτελούν περίπλοκες δουλειές. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό περαιτέρω έρευνες γύρω από το δενδρολίβανο να οδηγήσουν σε τακτικές ή και θεραπείες αντιμετώπισης της απώλειας μνήμης.

Το άρωμα της μέντας

Εκτός από εύγευστη, η μέντα ως άρωμα μπορεί να ενισχύει και τη διάθεσή μας, διεγείροντας τόσο το μυαλό μας όσο και το σώμα μας. Δεν είναι τυχαίο το μεγάλο πλήθος αιθέριων ελαίων του φυτού στο εμπόριο.

Ωστόσο, η μέντα και τα έλαιά της δεν είναι μόνο για αίθουσες spa και χαλαρωτικά απογεύματα. Μελέτες έχουν δείξει πως ακόμη και οι αθλητές, όταν μυρίζονται μέντα, μπορούν να έχουν βελτιωμένες επιδόσεις και να αναπνέουν καλύτερα.

Το άρωμα της παιδικής πούδρας

Η παιδική πούδρα μάς γυρνάει κάποια χρόνια πίσω. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό το άρωμα κάνει πολλούς από εμάς -αυτομάτως- να αισθανόμαστε πιο ευτυχείς: η νοσταλγική αντίδραση που είναι πολύ πιθανό να πυροδοτεί η οσμή του. 

Η επιστημονική κοινότητα λέει πως η μυρωδιά της πούδρας για βρέφη και παιδιά είναι συνδυασμένη με το αίσθημα της ασφάλειας που αισθανόμασταν μικροί ή για όσους είναι γονείς, με τις αναμνήσεις ευτυχίας από την εποχή που μεγάλωναν τα μικρά παιδιά τους.

pathfinder.gr