ΠΡΟΣΦΑΤΑ

4 απλοί τρόποι για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης

Sunday, August 26, 2018
Πώς να αγαπήσεις τους άλλους, αν δεν αγαπήσεις πρώτα εσένα;

Η αυτοπεποίθηση είναι κατά μια έννοια "η πίστη στον εαυτό μας". Η πίστη ότι αξίζουμε, ότι μπορούμε, ότι η γνώμη μας, ο λόγος μας, η άποψή μας έχουν σημασία.


Κατά συνέπεια, αυτοπεποίθηση σημαίνει να μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, χωρίς φόβο, χωρίς την ανασφάλεια της επίκρισης, της απόρριψης και της μη αποδοχής.

Αυτοπεποίθηση σημαίνει θέλω και σημαίνει μπορώ, αυτοπεποίθηση είναι η θετική αύρα που κατακτά τους άλλους, η αυτοπεποίθηση είναι σαγήνη και σιγουριά μαζί. 

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα ρούχο πολύτιμο, που ταιριάζει στον καθένα και προσαρμόζεται στα μέτρα του καθενός... Για να το "φορέσουμε", χρειάζεται:

Να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Η κάθε άποψη είναι μοναδική και ο κάθε ένας δικαιούται να έχει τη δική του. Αρκεί να μην πιστεύουμε ότι οπωσδήποτε πρέπει και οι άλλοι να συμφωνούν μαζί μας...

Να αγαπάμε την εικόνα μας.

Να αγαπάμε την εικόνα του προσώπου και του σώματός μας. Ψηλοί, κοντοί, χοντροί, λεπτοί, ανοιχτόχρωμοι, μελαχρινοί, πλούσιοι ή φτωχοί, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Ο καθένας μας έχει την αξία του, την ομορφιά του, τη χάρη του. Βρες κι εσύ τη δική σου, αγκάλιασε την και αγάπησέ την!

Να μην κρεμόμαστε από τη γνώμη των άλλων.

Όπως είπαμε, ο κάθε ένας έχει την άποψή του: για τη ζωή, για τον κόσμο, για τα πάντα! Αλίμονο αν συμφωνούσαμε όλοι μεταξύ μας. Αποκλείεται... Άρα, αναπόφευκτα, κάποιοι θα διαφωνούν μαζί μας, αποκλείεται να αρέσουμε σε όλους. Ας το πάρουμε απόφαση!

Να αποδεχτούμε τα δεδομένα της ύπαρξης.

Να αποδεχτούμε τα δεδομένα που ορίζουν τη ζωή μας. Με δυο λόγια να αποδεχτούμε την ιδέα του θανάτου μας. Όσο νωρίτερα το καταφέρουμε, τόσο πιο ανάλαφρα και πιο δυνατά θα πορευτούμε για τη συνέχεια, απολαμβάνοντας το μόνο που πραγματικά υπάρχει: την ίδια μας τη Ζωή!

Γιάννης Ξηντάρας